x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar La masa cu Matrioska

La masa cu Matrioska

13 Aug 2004   •   00:00

Mesele rusesti sunt impodobite, in mod traditional, cu papusi mici, din lemn, pictate manual - Matrioska. Specific pentru acestea este faptul ca sunt mai multe papusi de diferite dimensiuni, una in interiorul celeilalte.

CRISTINA CATANA

Un rus isi incepe masa prin a spune: "Sanatate! Imi pare bine ca ne-am intalnit si fie ca data viitoare sa va gasim sanatosi!". Urarea, spune Ane Mary Irimescu, directoarea executiva a restaurantului bucurestean cu specific rusesc Troika, este udata din plin cu votca servita in paharele speciale, numite liunca.

Rusii transforma fiecare masa intr-un festin. Le place ca de la inceput sa aiba toata mancarea pe masa. Daca sunt la restaurant si ospatarul ii intreaba daca poate lua farfuriile goale de pe masa spun un politicos "da", insa lucrul acesta ii deranjeaza pentru ca masa lor trebuie sa fie intotdeauna plina.

GUSTAREA. Ingredientele de baza ale bucatariei rusesti sunt sfecla rosie, pestele, carnea de vita si cea de porc. Masa incepe cu gustari reci: matroska — un amestec de sfecla rosie, nuca, stafide, prune uscate, mar si usturoi, ciuperci marinate, clatite cu icre rosii sau negre. Un alt preparat traditional rusesc servit ca aperitiv sunt pelmeni: un fel de pernute de coca umplute cu carne de vita si de porc, fierte si servite cu smantana.

Masa continua cu bors cu sfecla rosie si carne de vita. De asemenea, se mai poate servi si uha — o supa din peste.

CEAI RUSESC. Urmeaza saslik-ul: carne de vita si de porc taiata in bucati mari, lasata o zi la macerat in vin alb si legume. Apoi se aseaza pe o sabie (sau pe o tepusa pentru frigarui) si se pune pe gratarul incins.

Desertul cel mai apreciat din bucataria ruseasca este "marul Evei": mar copt peste care se adauga ciocolata, frisca sau miere.

O masa ruseasca se termina cu o ceasca de ceai, pentru ca este considerat un bun digestiv. Acesta se serveste dintr-un samovar — ceainic rusesc.

In samovar, apa este mentinuta la punctul de fierbere un timp indelungat: carbunele sau lemnul arde intr-un conduct ce strabate centrul vasului, incalzind astfel apa. In partea de sus a vasului se gaseste recipientul pentru ceai concentrat. Acesta este diluat cu apa fierbinte din vas.

Chiar daca aceste bucate par a fi niste combinatii bizare greu de digerat, nu va temeti sa le incercati! Veti descoperi gusturi noi si incitante.
×
Subiecte în articol: masa gastronomie