Un principiu legat de viticultura organica este acela al protejarii mediului natural, de exemplu evitarea eroziunii solului, poluarea panzelor freatice cu pesticide si ingrasaminte chimice etc.
CATALIN PADURARU - Vinexpert In viticultura organica se pune accentul pe transformarea ecosistemului viilor dintr-o monocultura in policultura. Diversitatea biologica a ecosistemului viilor este mai degraba incurajata decat descurajata, asa cum este cazul viticulturii conventionale. Cei mai multi sustinatori ai viticulturii organice sunt, de asemenea, motivati de respectul pentru sanatatea consumatorului, in special de dorinta de a evita orice REZIDUURI de pesticide in vin. Constienti de chimiofobia crescuta in randul consumatorilor, guvernele din intreaga lume sunt din ce in ce mai stricte in legatura cu testarea si utilizarea fara selectie a SUBSTANTELOR CHIMICE PENTRU AGRICULTURA. Viticultura organica a devenit din ce in ce mai populara in anii â80. Totusi, ramane un sistem care se adreseaza acelor cu anumite vederi filozofice. Viabilitatea productiei organice depinde intr-o mare masura de conditiile climaterice. Un numar de viticultori din regiunile cu climat potrivit, cald si uscat, au adoptat programe de cultivare fara substante chimice fara nici un alt motiv decat acela ca nu sunt preocupati in mod serios de posibilele boli ale culturii. In mod similar evolutia recenta din ADMINISTRAREA CORONAMENTULUI a redus nevoia de substante chimice impotriva CIUPERCILOR. Prin utilizarea sistemelor de administrare a viei care au ca rezultat un coronament bine ventilat, viticultorii pot reproduce conditiile propice pentru evitarea dezvoltarii ciupercilor. Viticultorii au identificat de mult nevoia de a reduce exploatarea excesiva a viilor si dezvoltarea unora care ofera solului materie organica si ajuta la mentinerea structurii solului, si la retinerea infiltratiilor de apa. Se controleaza din ce in ce mai mult utilizarea substantelor chimice pentru agricultura si tendinta moderna este de reducere a utilizarii acestora prin dezvoltarea unor strategii, precum combaterea integrata a daunatorilor. Organismele abilitate fac eforturi pentru a se asigura ca substantele chimice pentru agricultura administrate adecvat nu au efecte negative asupra mediului sau asupra sanatatii consumatorilor. Trecerea de la viticultura "conventionala" la cea "organica" este monitorizata si poate dura cativa ani. Desi principiile de baza ale viticulturii organice sunt destul de simple si bine definite, exista in practica variatii subtile intre diversele organizatii de monitorizare care supervizeaza productia organica si emit reguli privind corectitudinea procedurilor agricole. In Romania, Ecocert monitorizeaza viile de la Oprisor (Mehedinti), care ne vor oferi - cel mai probabil intr-un an - primele vinuri rezultate dintr-o exploatare de acest gen.Citește pe Antena3.ro