x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Lansare bahica in stil mare

Lansare bahica in stil mare

20 Mai 2005   •   00:00

Bautura buna, invitati de exceptie si multa veselie. Asta a insemnat intrarea pe piata de vinuri a unui nou producator, ce aduce un soi inedit, cu un gust aparte.



  • de VANDA IONITOIU

  • PLACERE. Cunoscatori sau nu, oamenii nu s-au dat in laturi de la o degustare de vin
    Casa de vinuri a oenologului Ion Pusca a fost neincapatoare. Ea a gazduit miercuri un eveniment cares-a bucurat de atentie atat din partea publicului prezent, cat si a oamenilor de specialitate: lansarea pe piata de profil a vinului de Dragasani. Vedeta incontestabila a manifestarii a fost nimeni alta decat Cramposia, un vin alb sec, cu o aroma deosebita, care pana in prezent nu a avut parte de o popularitate prea mare.

    PREMIERA. Lansarea s-a facut intr-un cadru restrans, unde cei adunati au putut degusta si multiplele feluri de vin, care se vor gasi de acum incolo si pe piata de desfacere din Bucuresti. "Sa-ti faci intrarea in Capitala este destul de greu. Ma bucur ca am reusit, este un pas mare pentru orasul Dragasani", spune producatorul proaspat lansat, Gheorghe Iordache. Printre invitatii prezenti s-au aflat persoane din mediul politic, cultural si mass-media, care au tinut sa onoreze festivitatea si sa spuna cateva vorbe. Timp de cateva minute, microfonul a fost "acaparat" de personalitati precum Dinu Sararu sau Mircea Mincu, care si-au justificat prezenta prin slabiciunea lor pentru vinurile de calitate si apartenenta lor. "Ma aflu aici pentru ca sunt valcean, iubesc judetul Valcea si implicit si vinul de Dragasani. Cu toate ca vinul a jucat un rol foarte modest in viata mea", declara Dinu Sararu. Invitat sa adreseze cateva cuvinte oaspetilor si curiosilor adunati la eveniment, scriitorul Mircea Mincu a destins atmosfera printr-o anecdota a vestitului Pastorel, ce face referire la vinul care a trezit interesul celor participanti: "Cercand sticlute vechi si azi si ieri,/Am dat de Cramposie intr-o sticluta./Ce-i Cramposia? E o tarancuta/Dar care place tare la boieri". Intrebat daca este un fan al licorii bahice, scriitorul a marturisit: "Am baut timp de aproape 30 de ani, dar acum nu mai beau. Insa aceasta Cramposie este un vin deosebit, care merita sa fie apreciat la adevarata sa valoare".

    VESELIE. Atmosfera a fost destinsa, mesele incarcate cu sticle cu vin, iar oamenii, dornici sa descopere cat mai multe dintre tainele unei bauturi de calitate. Gazda evenimentului, inginerul Pusca, care de altfel a fost si cel ce a pornit o campanie de popularizare a vinurilor romanesti, s-a declarat placut surprins de ecoul pe care l-a avut initiativa sa: "Ma bucur ca au venit destui oameni, indragostiti de vinuri si nu numai! Inseamna ca inca se mai apreciaza calitatea. Ca sa nu mai spun ca pana si concurenta a fost prezenta, ceea ce conteaza". Campania pe care o realizeaza specialistul oenolog isi propune sa individualizeze fiecare podgorie si sa arate publicului larg ca fiecare soi are calitati proprii, care-l particularizeaza. Cei care au luat parte la manifestare au venit mai mult din curiozitate sau pentru "chemarea vinului". Multi dintre ei cunosteau de mult faima vinului de Dragasani: "Sunt in trecere… dar oricum se vorbea de vinul asta si pe vremea mea", povesteste o batranica. Altii au simtit de la distanta parfumul licorii: "Am venit sa bem, ce mai!". Nici vedetele nu puteau sa lipseasca de la eveniment. Aurelian Temisan si Monica Davidescu nu se dau in vant dupa vinuri, dar le apreciaza: "Nu suntem mari bautori de vinuri si nici nu ne prea pricepem, dar acestea sunt bune", declara actrita Teatrului National.

    ×
    Subiecte în articol: gastronomie