x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Lansare - Opul Podgoriei Cotnari

Lansare - Opul Podgoriei Cotnari

de Francisca M. Catana    |    12 Sep 2006   •   00:00
Lansare - Opul Podgoriei Cotnari

"Realizarea monografiei «Podgoria Cotnari» a insemnat 1% inspiratie si 99% transpiratie. Aceasta carte este produsul muncii si al unei indelungate trude", a afirmat academicianul Valeriu D. Cotea.

Lansare - Opul Podgoriei Cotnari "Realizarea monografiei «Podgoria Cotnari» a insemnat 1% inspiratie si 99% transpiratie. Aceasta carte este produsul muncii si al unei indelungate trude", a afirmat academicianul Valeriu D. Cotea.

Lucrarea de mari proportii "Podgoria Cotnari", coordonata de reputatul academician Valeriu D. Cotea, a fost realizata in colaborare cu Mircea Ciubotaru, Nicolae N. Barbu, Valeriu V. Cotea, Petru G. Magazin, Constantin C. Grigorescu, numele tuturor figurand pe frontispiciul volumului care insumeaza 656 de pagini. Cartea a vazut lumina zilei cu ajutorul Editurii Academiei Romane.

LUME BUNA. Evenimentul de lansare a monografiei a avut loc in Sala de receptie Stefan cel Mare a Combinatului de Vinificatie din Cotnari, in prezenta unui auditoriu select si intr-o atmosfera primitoare. Printre cei care si-au exprimat in mod public admiratia fata de aceasta lucrare ampla s-a numarat si Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane. Acesta a precizat ca "Podgoria Cotnari" este atat o carte de lecturat, cat si una documentara, este o sursa inepuizabila de informare si de delectare. La finalul discursului, presedintele Academiei Romane a promis ca de acum incolo va bea numai vin de Cotnari. Constantin Rusu, decanul Facultatii de Geografie si Geologie al Universitatii "Al.I. Cuza" din Iasi, a fost, de asemenea, alaturi de Valeriu D. Cotea cu ocazia acestui eveniment unic. Constantin Rusu a incercat sa faca o scurta incursiune in legenda nobilei vite de Cotnari, precum si o expunere succinta a cuprinsului cartii din care nu a omis sa isi exprime respectul si fata de ceilalti coautori a acestei monografii monumentale.

TOT RESPECTUL. Academicianul Valeriu D. Cotea, "o personalitate spectaculoasa si care nu imbatraneste niciodata", dupa cum aprecia Cosmin Zidurean, presedintele Clubului Presa de Vin din Romania, a dat dovada de o modestie iesita din comun. "Nu pot sa spun despre cartea aceasta ca este proasta, ca sa nu fiu incriminat de o anumita falsa modestie, dar nici ca este foarte buna, ca sa nu zica cineva ca as fi plin de orgoliu. Este asa cum o sa o vedeti dumneavoastra", a precizat coordonatorul monografiei Podgoria Cotnari, Valeriu D. Cotea. El l-a rugat pe Constantin Rusu ca, in cadrul discursului sau, sa renunte la orice lauda si sa vorbeasca scurt si la obiect.

VALOARE
"Vinul de Cotnari, aceasta dumnezeiasca licoare cu care ne impartasim intru iertarea pacatelor si intru cinstirea Celui de Sus, face parte din tezaurul nostru inestimabil ce ne-a insotit in istorie si ne-a legat de alte popoare, invatandu-ne sa pretuim prietenia si comuniunea"
acad. Valeriu D. Cotea
, coordonatorul monografiei Podgoria Cotnari

Chintesenta vinului

CALITATE. Vinurile de Cotnari sunt apreciate si peste hotare
Grasa de Cotnari, Feteasca Alba, Francusa, Tamaioasa Romaneasca (Busuioaca de Moldova), Blanc Cotnari, Chateau Cotnari sunt denumiri autentice care produc tresariri iubitorilor de vinuri de calitate, de aici si din strainatate. Valeriu D. Cotea este de parere ca nu poti defini secretul vinului de Cotnari, pentru ca acesta cuprinde "mai multe secrete care se topesc intr-un creuzet". "Calitatea acestui vin este tocmai acel ceva care scapa expresiei verbale. In el sunt topite caldura soarelui si dulceata pamantului". Constantin Rusu, decanul Facultatii de Geografie si Geologie din cadrul Universitatii "Al.I. Cuza", amintindu-si vorbele unui alt geograf de pe meleagurile moldovene, spune ca cel mai frumos lucru de pe pamant este vinul de coasta. "Ori cu totii stim ca cel mai bun vin de la Cotnari se obtine pe coasta Dealului Mare", conchide profesorul universitar. Aceasta licoare sacra este rezultatul conlucrarii miraculoase a reliefului, a hidrologiei si a climei. In ceea ce priveste resursa hidrologica a regiunii viticole Cotnari, Constantin Rusu spune ca aceasta este deficitara si tocmai de aceea ideala culturii vitei-de-vie, pentru ca, dupa cum spune un pro-verb romanesc, "cu cat apa este mai rea, cu atat vinul este mai bun". Academicianul Valeriu D. Cotea marturiseste ca "atunci cand gusti un vin de Cotnari ai in fata un apus de soare de la munte, un rasarit de soare de la mare, ti se iveste in fata o pictura de Grigorescu sau o poezie de Eminescu, adica, in afara de frumusetile naturale, vezi si minunile create de om. Calitatea vinului de Cotnari nu poate fi masurata cu metrul sau termometrul, ci la realizarea lui contribuie multi factori naturali, avand catalizator tehnologul sau oamenii care lucreaza pentru el".

RARA AVIS
Bijuteria "Podgoria Cotnari" cuprinde 656 de pagini valoroase si cantareste 1.031 de grame. Aceasta opera fara precedent este rodul talentului innascut al mai multor autori faimosi. Monografia cuprinde cinci sectiuni distincte: istoricul, cadrul natural al Podgoriei Cotnari, aspecte economico-sociale, aspecte vitivinicole si rezonante istorice si culturale. Elaborarea volumului are la baza observatii indelungate in teren, observatii stiintifice, documente, studii, cercetari... Cartea este legata, iar hartia este de foarte buna calitate. Textul este insotit de o serie de tabele de grafice, de diverse imagini, in sensul intregirii afirmatiilor.
×