x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Lapte aromat din soia

Lapte aromat din soia

de Francisca M. Catana    |    15 Noi 2006   •   00:00
Lapte aromat din soia
BARUL CASEI
Postul are misiuni purificatoare, atat din punct de vedere spiritual, cat si in ceea ce priveste sanatatea si starea de bine a organismului nostru. In perioada Sarbatorilor de iarna, aportul de grasimi si zaharuri poate fi peste medie, de aceea este necesara o pregatire pentru ceea ce va urma. Un prim pas ar fi inlocuirea alimentelor bogate in lipide, de origine animala, cu cele care contin doar grasimi vegetale, mai usor digerabile. Renuntam inca de dimineata la obisnuita cana cu lapte de vaca in favoarea unei cani mari cu lapte de soia, nutritiv, sanatos si energizant.

Laptele de soia are o consistenta cremoasa si este foarte bogat in proteine, fapt pentru care este recomandat in alimentatia zilnica a vegetarienilor. Datorita originii sale vegetale, consumul laptelui de soia este ideal in perioadele de post.

Hranitor

El poate fi baut ca atare, dar in aceeasi masura poate inlocui laptele de vaca din orice reteta. Trebuie totusi consumat cu moderatie, pentru ca aportul sau proteic il face mai mult un aliment decat o bautura. Laptele de soia nu contine colesterol si poate fi baut cu incredere de cei sensibili la lactoza. Pentru ca fiecare dimineata de post sa fie inceputul unei zile excelente, laptele de soia, aromat cu ciocolata sau vanilie, poate fi consumat cu cereale sau diferite deserturi umplute cu crema de post, pregatita tot cu lapte de soia.

LAPTE DE SOIA CU CACAO SI MIERE
  • Ingrediente: 500 g boabe de soia, miere, cacao, apa.
  • Preparare: Se pun boabele de soia la inmuiat timp de 24 de ore. Se macina apoi soia, cu ajutorul masinii de tocat sau a unui blender. Se toarna apa calduta peste soia tocata si se amesteca timp de cateva minute. Lichidul obtinut se strecoara printr-un tifon sau printr-o panza mai deasa. Timp de 40 de minute se pune laptele obtinut la foc domol si se amesteca incontinuu ca sa nu se lipeasca. Astfel, particulele de soia se omogenizeaza cu apa. Se ia de pe foc si se lasa la racit, dupa care se indulceste cu mierea de albine, dupa gust, si se adauga la final cacao. In loc de cacao poate fi folosita o alta aroma, precum scortisoara sau vanilie. Poate fi servit pe tot parcursul zilei, rece sau cald, simplu sau facand parte din diferite retete de prajituri.

    Istorie
    In China si Japonia, laptele de soia este foarte popular. Este consumat proaspat in fiecare zi. Se pare ca in aceste tari a inceput istoria laptelui de soia, cu mii de ani in urma. Aici, bautura poate fi achizitionata de la vanzatorii stradali sau din diferite cafenele. Este servita rece sau calda si adesea indulcita, pentru mai mult deliciu. Multi insa o pregatesc acasa, adaugand arome de ciocolata, vanilie sau alune.
  • ×
    Subiecte în articol: soia