x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Liber la verdeturi

Liber la verdeturi

de Jospeh Hadad    |    06 Mar 2006   •   00:00
Liber la verdeturi

Faptul ca se apropie primavara este o bucurie pentru mine. Acum vom avea posibilitatea sa inovam retete noi cu toate aceste verdeturi care vor aparea pe piata. Sunt urzici, loboda, foarte multe tipuri de salata. Toate sunt atat de proaspete, incat este imposibil sa nu iti faca pofta! Dintre toate acestea, urzicile imi plac cel mai mult. Este o verdeata care creste sal-batic, iar culoarea lor nu o poti copia in nici un fel. Este foarte naturala. Avantajul lor este ca se pot gati in foarte multe feluri. Stiu ca in Romania cea mai cunoscuta reteta este cea de piure de urzici. La aceasta se pot adauga oua prajite. Mai exista varianta sa fie preparate cu peste, rosii si usturoi la cuptor. De asemenea, urzicile pot fi garnituri foarte apetisante, atat ca gust, cat si ca aspect.

E bine ca noi, bucatarii-sefi, sa ne innoim meniul in aceasta perioada. Mai ales ca acum se lucreaza mult mai usor decat iarna, cand nu ai aproape nimic. Atunci, majoritatea ingredientelor vin din strainatate. Dupa aceea vor aparea ridichiile si spanacul. Acesta din urma are fier, este aproape 100% fier. O reteta mai deosebita ar fi de spanac umplut cu legume. Il mai putem sota sau gratina. Nu trebuie sa uitam ca poate constitui o umplutura delicioasa, mai ales pentru preparatele din peste, in special somon.

Ridichiile, cele mici, se pot curata de coaja, se soteaza in ulei de masline sau unt, doar pe jumatate, se asezoneaza cu unt si se servesc ca garnitura. Se pot flamba cu putin vin alb, iar aceasta varianta de preparare este foarte folosita pentru preparatele din peste.

In aceasta perioada avem avantajul de a avea toate tipurile de salata proaspata. Asa incat putem sa le preparam atat reci, cat si calde. Pentru ultima varianta avem posibilitatea sa sotam salata cu ulei de masline, adaugam piper, iar deasupra se pune piept de pui condimentat, cat sa ii dea gust.

Avem atat de multe variante! Ne putem juca cu tot felul de salate care sunt acum pe piata. Si nu sunt nici scumpe! Cel mai bine este sa le cumparam de la tarani, de unde avem certitudinea ca sunt 100% proaspete si bune si de unde, de cele mai multe ori, obtinem pretul cel mai mic.

Urmeaza luna aprilie, cand va fi Pastile si va fi sezon de miel. Alte arome! Trebuie sa avem grija de unde il cumparam. Se spune ca mieii adusi din Noua Zeelanda si Australia au cea mai buna carne. Si asta pentru ca sunt crescuti la altitudine si sunt lasati liberi. Dar despre acest subiect vom vorbi la timpul potrivit, luna viitoare.
×
Subiecte în articol: gastronomie