x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Machu Picchu, oraşul Fiilor Soarelui

0
12 Sep 2007 - 00:00

Construit de civilizaţia Inca ("Fiii Soarelui", in traducere), oraşul Machu Picchu rămăne un mister pentru lumea noastră. Ruinele lui au fost redescoperite in 1911, dar, deşi a trecut un secol, cercetătorii nu au aflat de ce incaşii au părăsit oraşul fără să fie atacaţi de conchistadori.

Construit de civilizaţia Inca ("Fiii Soarelui", in traducere), oraşul Machu Picchu rămăne un mister pentru lumea noastră. Ruinele lui au fost redescoperite in 1911, dar, deşi a trecut un secol, cercetătorii nu au aflat de ce incaşii au părăsit oraşul fără să fie atacaţi de conchistadori. Cercetănd fotografiile făcute oraşului din avion, specialiştii in civilizaţia amerindiană au arătat că labirintul Machu Picchu reflectă simbolul vieţii pline de meandre, drumul mergănd intotdeauna inainte, spre moarte. Cetatea a fost inălţată in 1450 de suveranul incaş Pachacuti şi abandonată inexplicabil după un veac.

Incaşii au făcut descoperiri remarcabile in multe sectoare ale societăţii: medicină, agricultură şi industrie uşoară. Agricultura este insă domeniul care le-a permis să se dezvolte cel mai bine, asigurăndu-le in primul rănd hrana de zi cu zi.

Aproape vegetarieni

Dieta incaşilor presupunea in primul rănd peşte, verdeţuri, nuci şi carne de porc de Guineea. Insă ingredientul de bază in alimentaţia incaşilor era porumbul, pe care il foloseau atăt la prepararea unor feluri de măncare, căt şi pentru realizarea de băuturi alcoolice. Una dintre acestea este "chica".Â

Ingeniozitate

Incaşii sunt cei care au folosit pentru prima oară drept sistem de conservare a măncărurilor congelarea şi uscarea fructelor, a legumelor şi a cărnurilor. Metoda era foarte simplă, avănd in vedere că in acele vremuri tehnologia era primitivă. De exemplu, lăsau cartofii peste noapte afară şi aceştia ingheţau. Pe timpul zilei apa se evapora,

apoi iarăşi erau lăsaţi peste noapte, pănă cănd cartofii se uscau. In felul acesta, cartofii putea fi păstraţi şi consumaţi timp de un an. Acelaşi procedeu il foloseau şi cu carnea de vită.

Ceviche de Pescado

Ingrediente: un kg de peşte alb, o ceaşcă de suc de limete, un căţel de usturoi pisat, doi ardei tocaţi mărunt, doi chiles jalapenos (sortiment de ardei iute) pisaţi, sare, piper, o ceapă mare tocată, o ţelină potrivită tocată, coriandru tocat, două frunze de salată pentru fiecare farfurie, porumb dulce, 4 cartofi fierţi in coajă şi curăţaţi, 8 lămăi.Â

Preparare: Peştele se curăţă, se spală şi se dezosează. Se taie apoi in făşii. Se asezonează cu suc de lămăie, usturoi şi ardei. Se lasă in acest sos pentru o oră. Se adaugă ceapa, chiles jalapenos, ţelina şi coriandrul. Se mai lasă la marinat cel puţin o oră. Se serveşte apoi pe pat de salată, cu porumb şi cu cartofi drept garnitură.

Leche Asada

Ingrediente: un litru lapte dulce, o pungă de lapte praf, o ceaşcă de zahăr, o linguriţă de vanilie, 8 ouă bătute spumă, un sfert de ceaşcă de apă.

Preparare: Se amestecă laptele dulce cu cel praf, cu jumătate din cantitatea de zahăr, vanilia şi ouăle. Intr-un vas se dizolvă jumătate de cană de zahăr intr-un sfert de cană de apă. Se lasă pănă devine un sirop. Se pune apoi intr-un alt vas termorezistent şi se toarnă deasupra compoziţia din lapte. Acest vas se pune intr-o cratiţă, in care se adaugă apă şi se aşază in cuptor. Se serveşte rece.

Sos Huancaina

Ingrediente: 3 linguriţe ulei, o ceapă albă tocată, 3 căţei de usturoi tocaţi, două ouă fierte, o linguriţă de turmeric pisat, o cană de lapte condensat, 70 g brănză de oaie, 70 g cremă de brănză, o jumătate de cană de migdale mărunţite.

Preparare: Uleiul se incinge intr-o tigaie, se adaugă ceapa, usturoiul şi ouăle. Se sotează timp de cinci minute. Se adaugă turmericul şi se amestecă in continuare timp de două minute. Apoi se pune laptele şi se mai lasă timp de trei minute. Se aşază această compoziţie in blender şi se amestecă pănă cănd se face ca un sos. Se adaugă apoi brănza şi sosul se lasă pănă cănd se răceşte.

Pisco Sour

Ingrediente: un albuş, o linguriţă de zahăr, un pahar de Pico (coniac peruan), zeama de la 6 limete, gheaţă, bitter Angostura.

Preparare: Se bate spumă albuşul şi zahărul. Apoi se adaugă Pisco, zeama de limete, gheaţa şi Angostura. Se amestecă bine şi se serveşte in pahare pentru shot.

Arroz con Pollo

Ingrediente: 8 piepţi de pui mici, doi căţei de usturoi, o ceapă tocată mărunt, o jumătate de ceaşcă de ulei de măsline, 3 ceşti de orez, 5 ceşti de supă de pui, o ceaşcă de coriandru, 400 g mazăre fiartă, doi ardei iuţi tocaţi foarte mărunt, sare şi piper.

Preparare: Pieptul de pui sărat şi piperat se sotează in ulei pănă devine auriu. După aceea, se scoate şi se pune in ulei usturoiul. Se lasă pănă se inmoaie. Cănd este gata se adaugă pieptul de pui şi ceapa. După căteva minute se pun coriandrul şi supa de pui, apoi orezul şi ardeiul iute. Se lasă pe foc mediu pănă cănd scade. Se pune mazărea şi se lasă pe foc pănă cănd orezul este fiert. Â

Citeşte mai multe despre:   pană,   lasa,   geografii culinare

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere
Galerie Foto Una dintre căutările cele mai frecvente pe Google atunci când vine vorba despre certificatul de performanță energetică este "certificat energetic pret". Datorită interesului mare pentru acest subiect în...

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print
Cotidianul naţional Jurnalul devine de luni, 25 ianuarie, singurul ziar de investigații jurnalistice de maxim interes din România. În fiecare săptămână, ai 100 de pagini de anchete spectaculoase și reportaje...

Crizantema: de la origine la semnificație

Crizantema: de la origine la semnificație
Crizantemele sunt, cu siguranță, unele dintre cele mai întâlnite flori atât în buchete cât și în aranjamente florale. Cunoscute în popor ca fiind ”reginele toamnei”, crizantemele sunt flori foarte...

Videochat: între prejudecată și adevăr

Videochat: între prejudecată și adevăr
Să recunoaștem că subiectul videochat nu este chiar cel mai dezbătut la noi în țară. Oamenii tind să fugă de discuții care ating această industrie, în principal din cauza lipsei de informații sau din cauza...

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței
Galerie Foto În cadrul noilor ansambluri rezidențiale, raportul suprafață-preț este foarte important. Confortul este un obiectiv-cheie urmărit de toți cei aflați în căutarea unei locuințe. Nu e de mirare, așadar,...

Top 7 mărci de cafea din București

Top 7 mărci de cafea din București
Căutați un furnizor sau vreți să vă aprovizionați acasă? Aflați care boabe sunt cele mai bune pentru espresso, americano și cappuccino Cafea pentru business – cafea acasă În caleidoscopul mărcilor...

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
Jurnalul de miercuri face lumină în cea mai apăsătoare problemă a românilor: noile contracte la energia electrică. Din cele 28 de pagini ale Ghidului care apare mâine afli în exclusivitate: - Cum să...

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere,  dar abia de acolo începe munca!”
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon Burlacul, ce va fi difuzat în curând, la Antena 1, îl va avea pe Răzvan Fodor în ipostaza de prezentator, dar și sfătuitor pentru Andi Constantin în călătoria sa. Căsătorit de 11...

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...

Turiștii israelieni vor reveni în România

Turiștii israelieni vor reveni în România
Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...

In memoriam Ruxandra Garofeanu

In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.   Cunoscut om de...

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
Autoritățile australiene nu vor să deschidă granițele pentru turiștii străini în acest an, deși majoritatea statelor se află în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit secrretarului de stat...

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...
Serviciul de email marketing furnizat de