x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Magie la miezul noptii

Magie la miezul noptii

de Tudor Cires    |    Simona Chiriac    |    27 Dec 2006   •   00:00
Magie la miezul noptii
Revelion european - Finlanda
Pentru finlandezi, Revelionul nu semnifica doar trecerea intr-un nou an, este si timpul propice magiei. La miezul noptii, toti finlandezii, cu mic cu mare, incearca sa afle ce le rezerva viitorul. Petrecerile lor nu sunt la fel de zgomotoase precum cele din alte tari. Acasa se strang laolalta membrii familiei si cu ceva timp inainte de clipa cea mare se servesc, sub forma de bufet, aperitive calde sau reci, insotite de dulciuri, cafea sau ceai. La miezul noptii, finlandezii ies pe strazi, ciocnesc cupe cu sampanie, se felicita si admira artificiile. Bineinteles ca aceste momente ii bucura mai ales pe copiii care au asteptat aproape un an intreg sa se umple cerul de lumini stralucitoare. Dupa miezul noptii, pofticiosii pot lua o alta gustare insotita de bauturi calde.

AFLAREA VIITORULUI

Dar partea cea mai interesanta urmeaza de acum inainte. Finlandezii sunt ferm convinsi ca, in noaptea dintre ani, oamenii pot "ghici" drumul pe care-l va urma fiecare in noul an. Exista mai multe modalitati de a intrevedea ceea ce le-a fost scris in stele. Una dintre cele mai populare o reprezinta ghicitul in figurine de metal. Fiecare primeste cate o mica potcoava (vechiul simbol al norocului) pe care o topeste in foc. Se scufunda apoi rapid intr-un vas cu apa rece, astfel incat metalul sa se solidifice in diferite forme. Se observa formele si umbrele si, in functie de acestea, ies la iveala evenimentele importante legate de sanatate, fericire, tristete si bogatie ce vor avea loc in anul urmator. Este semn de mare nenorocire daca figurina de metal se sparge in doua in timp ce se afla in apa.

Si finlandezii au, la fel ca romanii, ritualuri legate de aflarea ursitului. Astfel, daca o fata sta in fata oglinzii la lumina firava a unei lumanari va putea intrezari, pentru scurt timp, imaginea alesului. Daca va scufunda o esarfa in apa in care au fost puse bucatile de metal topit si o va aseza sub perna, isi va visa sortitul.

Ce-ti este sortit

O alta modalitate de a prezice viitorul este de a aseza diverse obiecte mici sub o cana sau o farfurie. Fiecare persoana ridica farfuria sau cana si ia cate un obiect ascuns. Bineinteles ca fiecare lucru are o semnificatie: cheia - iti vei cumpara un apartament; moneda - sanatate; trifoiul cu patru foi - noroc; papusa - vei avea un copil; cuiul - boala sau tristete; o bucata de paine - viitor asigurat; cubul de zahar - succes usor; cenusa - moarte; nasturele alb - fericire, inelul - cerere in casatorie.

Rulouri cu crenvursti

  • Ingrediente: 8-12 crenvursti, 150 ml lapte, 20 g drojdie, doua oua, 75 g unt, 320 g faina, sare.
  • Preparare: Se topeste untul si se lasa sa se raceasca. Se dizolva drojdia in lapte caldut. Se amesteca un ou impreuna cu untul topit, laptele si faina. Se framanta pana cand se obtine un aluat moale. Se lasa la crescut. Se intinde o foaie subtire si se taie in mai multe parti rectangulare de lungimea crenvurstiului. Separat se fierbe apa, apoi se tin crenvurstii timp de cateva minute. Se infasoara in aluat, lasand capetele crenvurstiului vizibile. Se ung cu ou batut si se presara cristale mici de sare. Se coc in cuptor timp de 15 minute.
  • ×