x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

"Mămăliga-i stîlpul casei, pîinea-i cinstea mesei"

0
Autor: Carmen Dragan 20 Aug 2008 - 00:00

În lucrarea sa de doctorat, "Evoluţia regimului alimentar în secolul al XIX-lea în Balcani", Ion Blăjan, director al Secţiei Colecţie de la Muzeul Ţăranului Român, încearcă să reconstituie regimul alimentar ţărănesc. Aşa cum el însuşi afirmă, este un demers foarte dificil, deoarece referirile din documen­tele istorice sînt în general extrem de sărace, fragmentate. Ele provin din relatări ale că­lă­to­rilor străini prin Ţările Ro­mâ­ne, din socoteli ale negustorilor sau din registre vamale. 



În lucrarea sa de doctorat, "Evoluţia regimului alimentar în secolul al XIX-lea în Balcani", Ion Blăjan, director al Secţiei Colecţie de la Muzeul Ţăranului Român, încearcă să reconstituie regimul alimentar ţărănesc. Aşa cum el însuşi afirmă, este un demers foarte dificil, deoarece referirile din documen­tele istorice sînt în general extrem de sărace, fragmentate. Ele provin din relatări ale că­lă­to­rilor străini prin Ţările Ro­mâ­ne, din socoteli ale negustorilor sau din registre vamale.  

Regim alimentar

Care este alimentul ce do­mină, încă de la în­ce­pu­turi, în alimen­taţia ţă­ră­nească? Mă­­măliga a reprezentat în sistemul alimentar ţărănesc clasic principalul nutriment, temelie a regi­mului alimentar, fapt ilustrat de o întreagă serie de proverbe: "Nimic nu te strică/ Ca do­rul de mă­­­măligă" şi "Mă­­mă­­­liga-i stîlpul ca­sei/ Pîinea-i cinstea me­sei". Aceeaşi consta­tare o făcea şi François Recordon în "Scrisori despre Ţara Româ­nească", subli­niind frugalitatea şi cum­pă­tarea, care făceau ca mulţi locuitori să atingă vîrste foarte înaintate: "Porumbul este hra­na lor de căpetenie; din mălai pre­gă­tesc un fel de pîine pe care o numesc mămăligă".  

 Care este locul grîului şi al produselor din grîu pe masa ţărănească? Pînă la sfîrşitul secolului al XIX-lea, grîul a fost o plantă destinată mai degrabă vînzării, menit să umple punga, "abia gustat de ţărani, şi nu pentru că nu le place, ci pentru că este mai scump şi cere o preparaţiune mai lungă pentru a-l avea sub formă de pîine. Din considerente re­li­gioase, grîul şi produsele derivate din acesta au căpătat carac­te­rul unor alimente de sărbătoare. Situaţia s-a menţinut nes­chimbată şi la începutul secolului al XX-lea. Dacă în ali­men­taţia cotidiană a ţăranului pîinea şi-a aflat loc cu greu, ea a fost semnul definitoriu al sărbătorii, al acţiunilor ceremo­niale (nuntă, botez), ca principal obiect de recuzită. Prepararea pîinii sau a colacilor reprezintă practic pregătirea sărbătorii, marchează pra­gul dintre timpul cotidian şi cel sacru.  

A fost carnea un lux pe masa ţăranilor? Carnea poate fi considerată un aliment de sărbătoare, prea puţin prezent pe masa ţăranului, iar afirmaţia lui Crăiniceanu "că vor fi mulţi dintre acei ţărani care numai de cinci-şase ori pe an mănîncă carne, şi aceasta mai cu seamă pentru cei care nu au avut porc în casă" nu trebuie socotită exagerată. Carnea a fost considerată mult timp un lux, un rafinament al mesei la care puţini sînt cei care pot să ajungă.  

Belşugul casei

Care era momentul din an în care masa ro­mânului era cu adevărat îmbelşugată? Tăierea porcului a reprezentat momentul culminant al bucătăriei tradiţionale ţărăneşti, ma­rea cantitate de carne pe care o oferă sacrificiul porcului trebuia conservată sau pregătită într-o serie întreagă de spe­ci­alităţi care urmau să constituie o rezervă alimentară, me­ni­tă a fi consumată în lunile următoare. Hrana de Crăciun pu­nea accentul pe ca­li­ta­te, dar şi pe cantita­te. Aşadar, Cră­ciu­nul era momentul în care românul avea masa pli­nă. Carnea de porc, considerată de ţă­rani drept "bel­şu­gul casei", consti­tuia esenţa aces­tei mese. Prezenţa cîr­na­ţilor e semnul bel­şu­gului alimentar. Ei constituie semnul definitoriu al unei vîrste de aur a ome­ni­rii, o vreme a securităţii alimentare, "cînd ploua cu cîrnaţi şi erau păsările cu cioc de argint", aşa cum spunea Iuliu Zane.  

Care erau pen­tru ţăranul ro­mân sursele de aflare de noi reţete? Bucătăria ţărănească a fost una transmisă pe cale orală, care nu a avut de-a face cu cărţile de bucate. Acestea erau un apanaj al profesioniştilor. Ţăranii nu au avut acces la reţete elaborate, menite să în­lo­cuiască mîncările fruste. Singura sur­să de iradiere a re­ţe­telor este în acest caz bucătăria arendaşului sau a preotului, oameni care mîncau mai bine decît sătenii, dar şi hrana lor era departe de ceea ce am putea numi azi un lux al mesei.


Slow food

Hrana tradiţională poate fi ­considerată, fără excepţie, ceea ce numim azi slow food. Este o hrană procesată, utilizînd vechile tehnici, care au la bază folosirea sării ca agent de conservare ce inhibă ­dezvoltarea bacteriilor care acţionează în principal asupra cărnii şi a alimentelor de origine animală. Aceste tehnici sînt: sărarea, uscarea, afumarea, conservarea în saramură.

Rugăciune în cadrul Rînduielii mesei

Binecuvîntat este Dumnezeu, Care ne miluieşte şi ne hrăneşte pe noi din tinereţele noastre, Cel ce dă hrană la tot trupul, umple de bucurie şi de veselie inimile ­noastre: ca totdeauna toată îndestularea avînd să ne prisosească spre tot lucrul bun, întru Iisus Hristos, Domnul nostru, cu Care Ţie se cuvine slava, stăpînia, cinstea şi închinăciunea, cu Sfîntul Duh, în veci. Amin. 

Slavă Ţie, Doamne; slavă Ţie, Sfinte; slavă Ţie, Împărate; că ne-ai dat nouă bucate spre veselie. Umple-ne pe noi şi de Duhul Tău cel Sfînt, ca să ne aflăm înaintea ta bineplăcuţi şi neînfruntaţi, cînd vei răsplăti fiecăruia după lucrurile sale.  

Mulţumim Ţie, Hristoase, Dumnezeul nostru, că ne-ai săturat pe noi de bunătăţile Tale cele pămînteşti; nu ne lipsi pe noi nici de cereasca Ta împărăţie, ci precum în mijlocul ucenicilor Tăi ai venit, Mîntuitorule, pace dîndu-le lor, aşa vino şi la noi şi ne mîntuieşte.


"Bucătăria ţărănească a fost legată de pămînt, de produsele diverselor regiuni şi anotimpuri, în strînsă legătură cu ­ritmul naturii, bazîndu-se pe vechi abilităţi transmise prin ­intermediul imitaţiei şi al obiceiurilor"  Ion Blăjan - director al Secţiei Colecţie de la Muzeul Ţăranului Român


Dovlecei în floare


Ingrediente: 6 dovlecei în floare, 4 roşii mari, două liguri de untdelemn, o lingură de făină, o ceaşcă de lapte, smîntînă, sare, piper, mărar şi ­pătrunjel verde.

Preparare:
Se spală dovleceii, se rad pe răzătoarea mare şi se rumenesc în untdelemn. Apoi se aşază într-o cratiţă şi se presară cu sare şi piper. ­Deasupra se pun roşiile tăiate felii şi se sărează şi ele. Se toarnă un sos alb (amestec de făină şi lapte). Se scad la cuptor. Cînd sînt rumenite adăugăm încă puţin piper şi verdeaţă tocată mărunt. Se mănîncă fierbinţi. Deasupra putem pune cîteva linguri de smîntînă.  
Reţetă de Ecaterina Anton, Vasilaţi, Giurgiu, 1987
Citeşte mai multe despre:   muzeul ţăranului român

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Mihai Bendeac, în genunchi în fața Rodicăi Popescu Bitănescu la iUmor: ”A fost absolut minunată!”

Mihai Bendeac, în genunchi în fața Rodicăi Popescu Bitănescu  la iUmor: ”A fost absolut minunată!”
Galerie Foto Actrița Rodica Popescu Bitănescu este o apariție surprinzătoare care îi va lua la roast pe jurații iUmor, duminică, de la ora 20.00, la Antena...

Acces Direct, ediţie specială de 1 Decembrie, de la ora 14:00 la Antena 1

Acces Direct, ediţie specială de 1 Decembrie, de la ora 14:00 la Antena 1
Galerie Foto Pe 1 Decembrie, de Ziua Naţionalã a României, Mirela Vaida le aduce telespectatorilor o ediţie specială a emisiunii Acces Direct. Armin Nicoară, Georgiana Lobonţ, Constantin Enceanu, Mariana Ionescu...

Iată cum poți să fii sexy și cu câteva kilograme în plus!

Iată cum poți să fii sexy și cu câteva kilograme în plus!
Se spune că femeile care știu să se îmbrace pot fi considerate adevărate artiste. Ele știu cum să combine culorile, cum să-și pună în evidență atuurile și cum să se joace cu proporțiile astfel încât...

Headliners Electric Castle 2021. twenty øne piløts, Gorillaz & Deftones

Headliners Electric Castle 2021. twenty øne piløts, Gorillaz & Deftones
Galerie Foto Acolo unde e dorință și pasiune, există speranță. Iar speranța echipei Electric Castle stă într-un 2021 ce va permite revenirea pe domeniul Banffy din Bonțida, la o nouă ediție de festival. Toată...

Adrian Mutu vorbește despre viitorul Naționalei U21. Cum se pregătesc „tricolorii mici” pentru turneul final al EURO 2021

Adrian Mutu vorbește despre viitorul Naționalei U21. Cum se pregătesc „tricolorii mici” pentru turneul final al EURO 2021
Galerie Foto Selecționerul Naționalei de tineret a României discută vineri seară cu jurnalista TVR Dorina Florea despre competițiile ce urmează pentru echipa de fotbal U21 a României și despre parteneriatul semnat de...

Dăruiește celor dragi cele mai frumoase flori în cutii sau buchete de flori de Sfântul Andrei!

Dăruiește celor dragi cele mai frumoase flori în cutii sau buchete de flori de Sfântul Andrei!
Galerie Foto Sfântul Andrei este sărbătorit în fiecare an pe data de 30 noiembrie, iar conform statisticilor din țara noastră, peste 800000 de persoane își serbează onomastica. Având în vedere numărul foarte mare de...

Cum îți amenajezi spații de relaxare în casă

Cum îți amenajezi spații de relaxare în casă
Galerie Foto Relaxarea este necesară în această perioadă, fie că muncești de acasă sau aștepți în fiecare zi să ajungi în căminul tău confortabil și sigur. Iarna este chiar după colț, zilele sunt mai scurte, iar...

(P) 24 de zile de Crăciun la Monarh Design

(P) 24 de zile de Crăciun la Monarh Design
Galerie Foto Sărbătorile vin cu SUPER REDUCERI la Monarh Design ! Te răsfățăm pe durata celor 24 de zile de campanie cu produse de excepție la prețuri de senzație! Fie ca alegi produse speciale pentru tine sau le faci c...

Camere de vânătoare şi instrumente de monitorizare Night Vision, echipamente profesionale pentru cei ce iubesc natura

Camere de vânătoare şi instrumente de monitorizare Night Vision, echipamente profesionale pentru cei ce iubesc natura
Pandemia generată de Coronavirus şi restricţiile de circulaţie, i-a îndemnat pe tot mai mult dintre români să îşi reorganizeze modul de petrecere a timpului liber. Dacă în urmă cu un an erau preferate...

Răzvan şi Dani spun „Neatza!”, duminică, 29 noiembrie, de la ora 10:00, la Antena 1. Adrian Mutu, Mihaela Buzărnescu, Alexandra Dulgheru şi Monica Niculescu le trec pragul matinalilor

Răzvan şi Dani spun „Neatza!”, duminică, 29 noiembrie, de la ora 10:00, la Antena 1. Adrian Mutu, Mihaela Buzărnescu, Alexandra Dulgheru şi Monica Niculescu le trec pragul matinalilor
Duminică, la ceas aniversar, în anul în care românii au demonstrat că sunt #deneoprit atunci când vine vorba să întindă o mână de ajutor, Antena 1 le aduce trei zile cu program special de sărbătoare, în...

Amalia Năstase, Antonia şi Adelina Pestriţu se alătură campaniei Ajut eu!

Amalia Năstase, Antonia şi Adelina Pestriţu se alătură campaniei Ajut eu!
Galerie Foto Pe 29 noiembrie, proiectul ambiţios Ajut eu! revine cu o nouă ediţie în care românii de pretutindeni au din nou posibilitatea să schimbe destine şi să trăiască emoţia binelui. După ce anul trecut, platforma...

Dorian Popa va transmite live, pe a1.ro, timp de 5 ore, din culisele galei-maraton Ajut eu!

Dorian Popa va transmite live, pe a1.ro, timp de 5 ore, din culisele galei-maraton Ajut eu!
Galerie Foto Pe 29 noiembrie, începând cu ora 14:00, proiectul ambiţios Ajut eu! revine cu o gală-maraton în care românii de pretutindeni au din nou posibilitatea să schimbe destine şi să trăiască emoţia binelui. În...

Grupa Loredanei trăiește emoțiile Bootcamp-ului X Factor, în această seară, la Antena 1

Grupa Loredanei trăiește emoțiile Bootcamp-ului X Factor, în această seară, la Antena 1
Galerie Foto Grupa de băieți cu vârsta sub 24 de ani al cărei mentor este, anul acesta, Loredana, va trăi emoțiile Bootcamp-ului săptămâna aceasta, când X Factor se vede în porție dublă, joi și vineri, de la ora 20.30,...

Mirela Vaida, despre cum își învață cei trei copii să se implice și să ajute: ”Emoția binelui te salvează în orice moment al vieții tale!”

Mirela Vaida, despre cum își învață cei trei copii să se implice și să ajute: ”Emoția binelui te salvează în orice moment al vieții tale!”
Prezentatoarea Acces Direct Mirela Vaida se alătură cu sufletul deschis proiectului ambiţios Ajut eu!, care revine pe 29 noiembrie, de la ora 14.00, la Antena 1, cu o nouă ediţie în care românii de pretutindeni au...

Cât de stresantă e boala Covid? Analizăm „Epidemia singurătăţii” la Dosar România

Cât de stresantă e boala Covid? Analizăm „Epidemia singurătăţii” la Dosar România
Galerie Foto Pandemia de coronavirus a devenit stresantă pentru noi toţi, iar frica şi anxietatea pot fi copleşitoare pentru adulţi, dar şi pentru copii. Cum resimt românii izolarea cauzată de pandemie, aflăm ...
Serviciul de email marketing furnizat de