x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Masa in verde si rosu

Masa in verde si rosu

de Cristina Andreea Calin    |    20 Dec 2006   •   00:00
Masa in verde si rosu

Masa de Craciun inseamna miros de sarmale si de brad, colinde si toata familia stransa in jurul mesei. Sa vedem ce ar mai trebui sa adaugam ca totul sa fie perfect.

Recomandarea saptamanii

Masa de Craciun inseamna miros de sarmale si de brad, colinde si toata familia stransa in jurul mesei. Sa vedem ce ar mai trebui sa adaugam ca totul sa fie perfect.

Ce trebuie sa puna pe masa o gospodina pentru a avea un Craciun imbelsugat? Preparatele traditionale romanesti sunt cele mai indicate, insa se pot imbina foarte bine cu tendintele moderne din gastronomie. Eu recomand, de exemplu, o rulada de porc la cuptor, impanata cu costita afumata, usturoi si carnaciori. Efectul de preparat modern se poate reda si printr-un aranjament cu racituri traditionale, pe care sa le punem pe un pat de salata.

Cu ce bauturi se pot servi carnatii si sarmalele? Vinul rosu este cel mai potrivit, dar nu trebuie sa uitam nici de tuica fiarta, care este si traditionala, si potrivita pentru a alunga frigul. Apoi avem caisatele, afinatele.

Cand cumpara bunatatile pentru masa de Craciun, cele mai multe gospodine pun in cos fete de masa cu desene specifice si tot felul de ornamente. De ce? Decorul joaca un rol foarte important in aranjarea unei mese festive. Nu numai fata de masa este importanta, ci si lumanarile, coronitele de brad. Apoi, nu trebuie sa uitam de decorul din farfurie, unde ar trebui pe cat posibil sa avem combinatii de rosu cu verde.

In seara de Craciun sunt oameni care aleg sa vina la restaurant sau sa comande mancarea de la o firma de catering. Care este profilul lor? Eu cred ca sunt oameni foarte comozi si cu bani. O astfel de comanda ajunge la 180 RON in cazul in care se comanda strictul necesar pentru doua persoane.
Taina bucatarului
In jurul mesei de Craciun ne strangem cu cei dragi, de aceea gatim cu mai mult spor atunci cand stim ca din bucatele noastre vor gusta cei pe care ii iubim. De aceea, trebuie sa o incarcam cu bunatati de toate felurile, de la aperitive la desert. Decorurile trebuie sa fie festive, pentru a accentua si mai mult atmosfera de sarbatoare.
Porc à la Coana Mare

Ingrediente: 230 g muschi de porc, un ardei gras, o rosie, o jumatate de ceapa rosie, sos tomat, usturoi, ardei iute, patrunjel, sare, piper, oregano, ulei, faina.

Preparare: Legumele se taie in felii mari si se prajesc in ulei pana cand capata o culoare aurie. Apoi se scot din tigaie si se pun in alt vas cu 50 ml supa de oase. Se lasa sa fiarba pana cand scade sosul, dupa care se adauga o lingura de sos tomat. Se mai lasa cinci minute. Muschiul de porc se sareaza, se pipereaza, se adauga putin oregano si putina faina, dupa care se prajeste in ulei incins. Se scoate din tigaie si se pune pe o farfurie. Deasupra se asaza legumele. Se serveste cu patrunjel verde tocat marunt.

×
Subiecte în articol: masa