x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Meniul meu cu mult roz

0
Autor: Carmen Dragan 09 Feb 2011 - 19:43
Meniul meu cu mult roz

151022-bucate21-30-page-05-image-0002.jpgInimioare comestibile sau nu, puse pe aproape orice produs, fundiţe roz, ursuleţi de pluş care aşteaptă să fie dăruiţi de îndrăgostiţi, declaraţii siropoase, altfel spus: Sfântul Valentin! O sărbătoare care nu ne reprezintă, dar de dragul de a celebra dragostea mai des, a fost adoptată şi pe meleagurile noastre. Nimic rău de altfel, dar nu ştiu câţi dintre cei care sărbătoresc într-un fel sau altul Ziua Îndrăgostiţilor ştiu cu adevărat cine a fost renumitul Sfânt. Să ne întoarcem în secolul al III-lea, în Italia, unde îl vom întâlni pe episcopul Valentin din Terni, cel care a fost învinuit de "cununie religioasă" a perechilor de îndrăgostiţi în ciuda poruncii împăratului roman Claudius II. El a fost condamnat la moarte şi executat la 14 februarie 269. Azi, Sfântul Valentin este considerat patronul protector al îndrăgostiţilor. Pe de altă parte, ziua Sfântului Valentin se mai numea şi Ziua Nunţii Păsărilor. Oamenii îşi imaginau că păsările îşi aleg perechea în ziua de 14 februarie. Potrivit altei legende, Valentin este cel care a trimis prima felicitare "valentine". În timp ce se afla în închisoare, s-a indrăgostit de fiica paznicului închisorii. Se spune că înainte de a muri a scris o scrisoare pe care a semnat-o "de la al tău Valentin", expresie care se foloseşte şi astăzi. De aici a apărut tradiţia de a trimite în ziua de 14 februarie scrisori parfumate,  inimioare etc.

Delicii inedite
Modalitatea mea de a sărbători această zi (căci o sărbătoresc şi eu, de ce să mint) se regăseşte în farfurie. Nu inimioare, nu ursuleţi, nu amoraşi, ci un meniu altfel. Anul acesta, meniul meu roz va conţine tartine cu somon fumé (somonul ne înviorează întotdeauna simţurile), ornate cu ridichi pentru a bucura şi mai mult privirea, apoi (surpriză! căci gătesc pentru prima dată) caracatiţă în sos de oregano şi vin alb. Iar la desert două feluri de mousse: de căpşune, cu sos şi de vanilie, cu zmeură şi zeamă de limete. Să avem de unde alege!

Tartine cu somon fumé şi ridichi
● Ingrediente: 7 felii de somon fumé, 2-3 linguri de mascarpone, câteva fire de ceapă verde (sau ceapă uscată), puţină zeamă de lămâie, sare, piper, pătrunjel tocat, câteva frunze de salată verde, doi ardei iuţi, două legături de ridichi.
● Preparare: Mixăm 6 felii de somon cu crema mascarpone, 6 ridichi şi zeama de lămâie. Adăugăm ceapă tocată şi pătrunjel  tăiat mărunt, sare şi piper după gust. Tartele se umplu cu această cremă. Se ornează cu bucăţi de somon, frunzuliţe de salată tăiată mărunt şi ceapă verde. Pe platou se aşază felii de ridiche, pe deasupra cărora se pun felii subţiri de ardei iute, pentru cine preferă tartinele picante. Este un preparat simplu, care se prepară în maximum

Caracatiţă în sos de oregano şi vin alb
Ingrediente: o caracatiţă, două pahare de vin alb, 50 ml ulei de măsline, două linguri de oţet balsamic, 3-4 foi de dafin, un ardei iute, oregano, lămâie, sare, piper.
Preparare: Caracatiţa se spală foarte bine, chiar dacă a fost congelată. Se taie cele opt tentacule, apoi corpul. Se pune într-o oală mare, la foc mic, fără apă, pentru că îşi lasă ea suficientă apă. După câteva minute veţi observa că îşi schimbă culoarea, devenind roşiatică. Se mai adaugă puţină apă, dacă nu are suficientă. Se adaugă un pahar de vin şi câteva foi de dafin. În funcţie de mărimea caracatiţei, se lasă să fiarbă la foc mic cam o oră, până când se poate înţepa uşor cu o furculiţă. Se lasă la răcit puţin, apoi se spală sub jet de apă, astfel încât să i se îndepărteze pieliţa de un roşu închis. Într-un vas se pune uleiul, oregano, oţetul balsamic şi un pahar de vin, apoi sare şi piper după gust. În sosul rezultat se pun bucăţile de caracatiţă şi se lasă câteva minute, apoi se aşază pe grătar. Se lasă doar
5 minute, cât să prindă puţină culoare. Caracatiţa se serveşte caldă, în sosul din oregano şi vin alb. Se taie câteva felii de ardei iute. Ca garnitură puteţi servi o porţie de cartofi prăjiţi în ulei de măsline.

Mousse de vanilie cu zmeură şi limete
● Ingrediente: Un sfert de cană de zeamă de limetă, o jumătate de cană frişcă lichidă, două batoane de vanilie, 6 ouă, două linguri de amidon, un sfert de cană de zahăr, două linguri de gelatină, 200 g zmeură, câteva căpşuni pentru ornare.
● Ingrediente pentru sirop: o cană de zahăr, o jumătate de cană de apă.
● Preparare: Se pun pe foc zeama de limetă şi frişca, apoi se adaugă şi batoanele de vanilie. Se mestecă încet, să nu se brân­zeas­că. Gelatina se pune în apă rece. Separat se freacă cele 6 gălbenuşuri cu un sfert de cană de zahăr şi amidonul. Se încorporează amestecut fierbinte în crema de gălbenuş, după ce acesta a fost strecurat. Se încorporează încet, apoi se pune din nou pe foc, mestecând să nu se prindă. Se ia de pe foc şi se încorporează şi gelatina. Se lasă deoparte la tempe­ratura camerei. Se face un sirop din zahăr şi apă. Cele 6 albu­şuri se bat tare. În timp ce se continuă baterea, se încorporează şi siropul cald. Cele două compoziţii, bezeaua şi crema de gălbenuşuri, se amestecă încet.  Se răstoarnă într-o formă tapetată cu folie de plastic. Se dă la rece. Când s-a întărit, se răstoarnă pe platou. Se taie după preferinţă. Se servesc cu zmeură şi fiecare farfurie se ornează cu câte o căpşună.

Mousse de căpşune
● Ingrediente: 5 pa­hare de căpşuni, un pahar de zahăr, un albuş, o jumă­tate de pahar de zeamă de lămâie, două pahare frişcă bătută.
● Preparare:  Se bat cu telul, timp de 5 minute sau până când compoziţia se îngroaşă puţin, căpşunile împreună cu zahărul, albuşul şi zeama de lămâie. Aceasta se încorporează uşor în frişca bătută şi se toarnă apoi într-un vas incasabil. Apoi se pune la îngheţat. După ce desertul se întăreşte, se ornează cu frişcă şi cu fructe, apoi se serveşte cu sos de căpşuni. Pentru acesta aveţi nevoie de 500 g căpşuni, două linguri de zahăr, două linguri suc de portocale şi un sfert de cană de apă. Într-o cratiţă potrivită se pun căpşunile, zahărul şi sucul de portocală, la foc mare. Se amestecă până când zahărul s-a dizolvat. Se adaugă apa şi se aduce amestecul la fierbere, apoi se dă aragazul la mai mic. Se pune un capac şi se lasă să fiarbă, amestecând din când în când pentru a despărţi căpşunile. Trebuie să stea pe foc până când sosul a devenit cremos, iar căpşunile sunt moi, însă destul de ferme. Se dă deoparte şi se lasă să se răcească puţin.15 minute. De asemenea este rafinat, dar trebuie servit imediat, deoarece tartele se umezesc foarte repede.

Citeşte mai multe despre:   caiet de retete

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Trei motive bune pentru a lua un credit

Trei motive bune pentru a lua un credit
Spre deosebire de alte tipuri de credite, un credit de nevoi personale poate fi folosit pentru aproape orice, însemnând că nu trebuie să oferiți explicații creditorului despre cum plănuiți să folosiți banii...

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie
Galerie Foto Morphy Richards, brandul internațional de electrocasnice pentru casă și bucătărie din Marea Britanie, a anunțat astăzi extinderea în Europa de Est printr-o sucursală dedicată în București,...

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților
Ești exponent al generației „millennials”, ai o mie de idei, în pauzele de la orele online dai play la discursuri motivaționale cu antreprenori care povestesc cum au făcut primul milion de dolari, însă după...

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna
Galerie Foto Dacă iarna trecută ai fost dat peste cap de facturile la întreținere, iar la un moment dat nici măcar nu mai puteai să-ți aproximezi bugetul și să știi sigur dacă mai pleci în vacanța planificată, în...

Cum să profiți la maximum de timpul liber

Cum să profiți la maximum de timpul liber
O expresie spune că timpul înseamnă bani, ceea ce denotă cât de prețioasă e fiecare secundă. Că trebuie să iei tot ce-i mai bun din fiecare moment, oriunde te-ai afla, și orice ai face. Pentru că timpul nu...

Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?

Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?
Daca vrei sa iti cumperi o arma Airsoft si nu stii de unde sa o alegi, NRG este locul ideal de unde poti selecta cele mai moderne si mai noi pistoale Airsoft. In urma rebrandingului facut de Airsoft6 pe site-ul NRG,...

Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars

Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars
Galerie Foto Noul an vine cu o serie de surprize pentru telespectatorii postului Antena Stars. Începând din 20 ianuarie, în fiecare miercuri şi joi, de la ora 21:00, aceştia se vor putea delecta cu un nou reality show, care îi...

Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri

Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri
Galerie Foto Cristina Burgui, unul dintre cei mai cunoscuți ghizi de turism din România, este îndrăgostită de Israel, destinație turistică despre care spune că își poate dezvălui întregul potențial doar dacă li se...

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia
Cod roșu pentru Regiunea Vasternorrland şi cod portocaliu pentru partea nordică a Regiunii Jamtland şi partea de coastă a Regiunii Vasterbotten din Suedia pentru ninsori și vânt în zilele de marți și...

Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021

Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021
Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021, după ce a ieșit din lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat. În lunile următoare se vor afla pe lista destinațiilor turistice Grecia, România, Turcia, Egiptul,...

Atenție unde călătoriți ! Noi condiții de intrare în Germania

Atenție unde călătoriți ! Noi condiții de intrare în Germania
Autoritățile din Germania impun prezentarea unui test PCR sau antigen cu rezultat negativ la infecția cu COVID-19 pentru persoanele care sosesc din zonele de risc, printre care se află și România, transmite MAE....

Atenție unde călătoriți ! Ninsori abundente în Serbia

Atenție unde călătoriți ! Ninsori abundente în Serbia
Cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Serbia trebuie să știe că autoritățile sârbe au emis coduri portocaliu și galben pentru condiții...

(P) Huse si carcase ieftine prin Etuo.ro

(P) Huse si carcase ieftine prin Etuo.ro
Sortimentul mare de huse telefon, prezentate în magazinul online etuo.ro, cu siguranță va ajuta fiecare cumpărător să aleagă ceva unic pentru dispozitivul său. La selectarea protecției pentru telefonul...
Serviciul de email marketing furnizat de