x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Meniul meu cu mult roz

0
Autor: Carmen Dragan 09 Feb 2011 - 19:43
Meniul meu cu mult roz

151022-bucate21-30-page-05-image-0002.jpgInimioare comestibile sau nu, puse pe aproape orice produs, fundiţe roz, ursuleţi de pluş care aşteaptă să fie dăruiţi de îndrăgostiţi, declaraţii siropoase, altfel spus: Sfântul Valentin! O sărbătoare care nu ne reprezintă, dar de dragul de a celebra dragostea mai des, a fost adoptată şi pe meleagurile noastre. Nimic rău de altfel, dar nu ştiu câţi dintre cei care sărbătoresc într-un fel sau altul Ziua Îndrăgostiţilor ştiu cu adevărat cine a fost renumitul Sfânt. Să ne întoarcem în secolul al III-lea, în Italia, unde îl vom întâlni pe episcopul Valentin din Terni, cel care a fost învinuit de "cununie religioasă" a perechilor de îndrăgostiţi în ciuda poruncii împăratului roman Claudius II. El a fost condamnat la moarte şi executat la 14 februarie 269. Azi, Sfântul Valentin este considerat patronul protector al îndrăgostiţilor. Pe de altă parte, ziua Sfântului Valentin se mai numea şi Ziua Nunţii Păsărilor. Oamenii îşi imaginau că păsările îşi aleg perechea în ziua de 14 februarie. Potrivit altei legende, Valentin este cel care a trimis prima felicitare "valentine". În timp ce se afla în închisoare, s-a indrăgostit de fiica paznicului închisorii. Se spune că înainte de a muri a scris o scrisoare pe care a semnat-o "de la al tău Valentin", expresie care se foloseşte şi astăzi. De aici a apărut tradiţia de a trimite în ziua de 14 februarie scrisori parfumate,  inimioare etc.

Delicii inedite
Modalitatea mea de a sărbători această zi (căci o sărbătoresc şi eu, de ce să mint) se regăseşte în farfurie. Nu inimioare, nu ursuleţi, nu amoraşi, ci un meniu altfel. Anul acesta, meniul meu roz va conţine tartine cu somon fumé (somonul ne înviorează întotdeauna simţurile), ornate cu ridichi pentru a bucura şi mai mult privirea, apoi (surpriză! căci gătesc pentru prima dată) caracatiţă în sos de oregano şi vin alb. Iar la desert două feluri de mousse: de căpşune, cu sos şi de vanilie, cu zmeură şi zeamă de limete. Să avem de unde alege!

Tartine cu somon fumé şi ridichi
● Ingrediente: 7 felii de somon fumé, 2-3 linguri de mascarpone, câteva fire de ceapă verde (sau ceapă uscată), puţină zeamă de lămâie, sare, piper, pătrunjel tocat, câteva frunze de salată verde, doi ardei iuţi, două legături de ridichi.
● Preparare: Mixăm 6 felii de somon cu crema mascarpone, 6 ridichi şi zeama de lămâie. Adăugăm ceapă tocată şi pătrunjel  tăiat mărunt, sare şi piper după gust. Tartele se umplu cu această cremă. Se ornează cu bucăţi de somon, frunzuliţe de salată tăiată mărunt şi ceapă verde. Pe platou se aşază felii de ridiche, pe deasupra cărora se pun felii subţiri de ardei iute, pentru cine preferă tartinele picante. Este un preparat simplu, care se prepară în maximum

Caracatiţă în sos de oregano şi vin alb
Ingrediente: o caracatiţă, două pahare de vin alb, 50 ml ulei de măsline, două linguri de oţet balsamic, 3-4 foi de dafin, un ardei iute, oregano, lămâie, sare, piper.
Preparare: Caracatiţa se spală foarte bine, chiar dacă a fost congelată. Se taie cele opt tentacule, apoi corpul. Se pune într-o oală mare, la foc mic, fără apă, pentru că îşi lasă ea suficientă apă. După câteva minute veţi observa că îşi schimbă culoarea, devenind roşiatică. Se mai adaugă puţină apă, dacă nu are suficientă. Se adaugă un pahar de vin şi câteva foi de dafin. În funcţie de mărimea caracatiţei, se lasă să fiarbă la foc mic cam o oră, până când se poate înţepa uşor cu o furculiţă. Se lasă la răcit puţin, apoi se spală sub jet de apă, astfel încât să i se îndepărteze pieliţa de un roşu închis. Într-un vas se pune uleiul, oregano, oţetul balsamic şi un pahar de vin, apoi sare şi piper după gust. În sosul rezultat se pun bucăţile de caracatiţă şi se lasă câteva minute, apoi se aşază pe grătar. Se lasă doar
5 minute, cât să prindă puţină culoare. Caracatiţa se serveşte caldă, în sosul din oregano şi vin alb. Se taie câteva felii de ardei iute. Ca garnitură puteţi servi o porţie de cartofi prăjiţi în ulei de măsline.

Mousse de vanilie cu zmeură şi limete
● Ingrediente: Un sfert de cană de zeamă de limetă, o jumătate de cană frişcă lichidă, două batoane de vanilie, 6 ouă, două linguri de amidon, un sfert de cană de zahăr, două linguri de gelatină, 200 g zmeură, câteva căpşuni pentru ornare.
● Ingrediente pentru sirop: o cană de zahăr, o jumătate de cană de apă.
● Preparare: Se pun pe foc zeama de limetă şi frişca, apoi se adaugă şi batoanele de vanilie. Se mestecă încet, să nu se brân­zeas­că. Gelatina se pune în apă rece. Separat se freacă cele 6 gălbenuşuri cu un sfert de cană de zahăr şi amidonul. Se încorporează amestecut fierbinte în crema de gălbenuş, după ce acesta a fost strecurat. Se încorporează încet, apoi se pune din nou pe foc, mestecând să nu se prindă. Se ia de pe foc şi se încorporează şi gelatina. Se lasă deoparte la tempe­ratura camerei. Se face un sirop din zahăr şi apă. Cele 6 albu­şuri se bat tare. În timp ce se continuă baterea, se încorporează şi siropul cald. Cele două compoziţii, bezeaua şi crema de gălbenuşuri, se amestecă încet.  Se răstoarnă într-o formă tapetată cu folie de plastic. Se dă la rece. Când s-a întărit, se răstoarnă pe platou. Se taie după preferinţă. Se servesc cu zmeură şi fiecare farfurie se ornează cu câte o căpşună.

Mousse de căpşune
● Ingrediente: 5 pa­hare de căpşuni, un pahar de zahăr, un albuş, o jumă­tate de pahar de zeamă de lămâie, două pahare frişcă bătută.
● Preparare:  Se bat cu telul, timp de 5 minute sau până când compoziţia se îngroaşă puţin, căpşunile împreună cu zahărul, albuşul şi zeama de lămâie. Aceasta se încorporează uşor în frişca bătută şi se toarnă apoi într-un vas incasabil. Apoi se pune la îngheţat. După ce desertul se întăreşte, se ornează cu frişcă şi cu fructe, apoi se serveşte cu sos de căpşuni. Pentru acesta aveţi nevoie de 500 g căpşuni, două linguri de zahăr, două linguri suc de portocale şi un sfert de cană de apă. Într-o cratiţă potrivită se pun căpşunile, zahărul şi sucul de portocală, la foc mare. Se amestecă până când zahărul s-a dizolvat. Se adaugă apa şi se aduce amestecul la fierbere, apoi se dă aragazul la mai mic. Se pune un capac şi se lasă să fiarbă, amestecând din când în când pentru a despărţi căpşunile. Trebuie să stea pe foc până când sosul a devenit cremos, iar căpşunile sunt moi, însă destul de ferme. Se dă deoparte şi se lasă să se răcească puţin.15 minute. De asemenea este rafinat, dar trebuie servit imediat, deoarece tartele se umezesc foarte repede.

Citeşte mai multe despre:   caiet de retete

 



Mai multe titluri din categorie

Cine sunt actorii care completează distribuția serialului Adela, de la Antena 1

Cine sunt actorii care completează distribuția serialului Adela, de la Antena 1
Galerie Foto Noul serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production pentru Antena 1, Adela, îşi completează distribuţia cu noi cu noi nume cunoscute din showbiz-ul autohton. Dominique Lăcătuş, fiica unuia...

Adina Buzatu şi fiica sa, Sara, gătesc împreună la Chefi la cuţite. Ediția de marţi a show-ului de cooking a fost lider de audiență

Adina Buzatu şi fiica sa, Sara, gătesc împreună la Chefi la cuţite. Ediția de marţi a show-ului de cooking a fost lider de audiență
Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea mai...

Top 5 produse cu ajutorul carora poti schimba complet aspectul bucatariei

Top 5 produse cu ajutorul carora poti schimba complet aspectul bucatariei
Galerie Foto In aproape toate locuintele, membrii familiei isi petrec majoritatea timpului in bucatarie. Aici stau la povesti, gatesc si iau masa cu multa voie buna. Din acest motiv, aceasta zona din casa trebuie sa fie moderna,...

Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala

Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala
Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala, primul născut la Grădina Zoologică din Viena. Numărul 3 mondial în tenis, Thiem a vizitat puiul la Grădina Zoologică, acolo unde acesta s-a născut, ...

Beneficiile unei agenții de marketing digital

Beneficiile unei agenții de marketing digital
Galerie Foto Dacă produsele sau serviciile afacerii tale au nevoie de promovare online, lasă-te pe mâna specialiștilor în marketingul digital. Magnetif te ajută să atingi obiectivele dorite prin strategii bazate pe date...

Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9...

Vlad Gherman se alătură distribuţiei serialului Adela de la Antena 1. „Personajul meu e diferit faţă de tot ce am făcut până acum!”

Vlad Gherman se alătură distribuţiei serialului Adela de la Antena 1. „Personajul meu e diferit faţă de tot ce am făcut până acum!”
Galerie Foto Vlad Gherman se alătură distribuţiei proiectului Adela, de la Antena 1. În cel mai nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production, Vlad îl va interpreta pe Călin, un personaj cu totul nou...

Încă se poate merge la scăldat: piscinele exterioare, deschise la Băile Felix

Încă se poate merge la scăldat: piscinele exterioare, deschise la Băile Felix
Galerie Foto Turismul balnear a reintrat într-o oarecare normalitate, în unele zone, unde există piscine exterioare, mai ales cu apă termală. La Băile Felix, unde și până acum se mergea la ștrand și la Aqua Park în toate...

Circuit de toamnă în Apuseni și împrejurimi

Circuit de toamnă în Apuseni și împrejurimi
Galerie Foto Culorile toamnei le oferă un spectacol grandios celor care aleg un sejur de relaxare în Transilvania. De la Oradea sau la Băile Felix se pot face excursii la Peștera Urșilor, la Salina Turda sau în Munții...

(P) Mâncare super premium pentru câini și pisici

(P) Mâncare super premium pentru câini și pisici
Delcon, brandul belgian de mâncare super premium pentru câini și pisici, recunoscut și respectat pentru calitatea garantată, este disponibil și în Romania, online (www.peticutzu.ro), în magazine specializate și...

Emisiunea a fost urmărită de aproape 2 milioane de telespectatori, Cea de-a şasea gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Emisiunea a fost urmărită de aproape 2 milioane de telespectatori, Cea de-a şasea gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a şasea gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Tavi Clonda cu o excelentă transformare în Madonna, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional, cât...

Ștefan Bănică, un pas mai aproape de finala X Factor? ”Ai fost atât de aproape de perfecțiune!” Emisiunea, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Ștefan Bănică, un pas mai aproape de finala X Factor? ”Ai fost atât de aproape de perfecțiune!” Emisiunea, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto A fost momentul puștilor minune pe scena X Factor, seara trecută, la Antena 1, când Denis Costea și Alexandra Sîrghi și-au adjudecat câte un loc direct în Bootcamp-ul celui de-al nouălea sezon. Cea de-a şasea...

Adda a avut parte de un şoc la Te cunosc de undeva! „M-am speriat când am văzut machiajul!”

Adda a avut parte de un şoc la Te cunosc de undeva!  „M-am speriat când am văzut machiajul!”
Galerie Foto Sâmbăta, de la ora 20.00, la Antena 1, se poartă transformările. Cei 11 concurenți ai celui de-al 15-lea sezon „Te cunosc de undeva!” au apelat din nou la peruci, chelii şi barbă falsă, lentile de contact...

Muzica îi face de neoprit! Povești impresionante, în această seară, într-o nouă ediție X Factor, la Antena 1

Muzica îi face de neoprit! Povești impresionante, în această seară,  într-o nouă ediție X Factor, la Antena 1
Galerie Foto Pentru a-ți împlini visul de a urca pe scena X Factor nu e nevoie doar de talent muzical, ci și de puterea de a depăși momente dificile, așa cum o dovedesc, în această seară, de la ora 20.30, la Antena 1, doi...

Ai luat un imprumut rapid de la Provident? Recomanda-i acelasi lucru unui prieten si castiga!

Ai luat un imprumut rapid de la Provident? Recomanda-i acelasi lucru unui prieten si castiga!
Galerie Foto Prietenul adevarat la nevoie se cunoaste. Deseori, poti avea nevoie de o vorba buna, uneori – de un mic ajutor casnic, iar alteori – de un imprumut rapid. O vorba buna nu costa nimic, in timp ce participarea la o...
Serviciul de email marketing furnizat de