x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Meniuri ştiinţifice

Meniuri ştiinţifice

de Emanuel Fantaneanu    |    13 Aug 2008   •   00:00

A XXII-a ediţie a Jocurilor Olimpice s-a desfăşurat la Moscova, în perioada 19 iulie-3 august 1980. Ideea care a guvernat organizarea "bucătăriei" la Jocurile Olimpice de la Moscova a fost aceea conform căreia meniurile trebuie să fie alcătuite pe bază ştiinţifică, în dorinţa de a contribui la refacerea forţei sportivilor după antrenamente sau competiţii. De aceea s-a apelat la ajutorul experţilor de la Institutul de Nutriţie sau la cunoscuţi bucătari moscoviţi.A XXII-a ediţie a Jocurilor Olimpice s-a desfăşurat la Moscova, în perioada 19 iulie-3 august 1980. Ideea care a guvernat organizarea "bucătăriei" la Jocurile Olimpice de la Moscova a fost aceea conform căreia meniurile trebuie să fie alcătuite pe bază ştiinţifică, în dorinţa de a contribui la refacerea forţei sportivilor după antrenamente sau competiţii. De aceea s-a apelat la ajutorul experţilor de la Institutul de Nutriţie sau la cunoscuţi bucătari moscoviţi.

Reţete impresionante

Drept urmare, s-a realizat o listă de meniuri care a cuprins 360 de feluri de bază, numărul acestora nemaifiind atins la vreuna dintre ediţiile precedente. Patru restaurante ofereau posibilitatea servirii mesei pentru 4.000 de persoane. Fiecare dintre acestea era dotat cu bucătărie ­proprie. Însă multe dintre preparate erau aduse semipregătite, mai ales cele pe bază de carne sau peşte. Pîinea şi produsele de patiserie erau realizate de companii aflate la mulţi ­kilometri depărtare de Satul Olimpic. În diverse alte restaurante se puteau servi celebrul ceai rusesc făcut la samovar sau tot atît de faimoasele piroşti, dar şi alte prăjituri cu specific local.

Arome diverse

Cine ar fi pătruns în restaurantul olimpic ar fi fost întîmpinat de aromele diferitelor preparate, care de care mai îmbietoare. La micul dejun: somon cu maioneză, cremă supă de spanac, budincă de orez, caviar cu lămîie, felurite mezeluri, muşchi de vită împănat, ouă cu şuncă, omletă etc. Apoi la prînz: supă de pui, borş, nisetru în sos à la russe, şniţel, curcan, ciorbă de ciuperci cu prune, cîrnaţi, friptură de pui, icre de somon etc. Iar seara: supă de broască ţestoasă, legume în sos de lapte, friptură de vită, curcan, supă de pui cu tăiţei. Dar nu se sfîrşeşte totul aici, deoarece s-au aflat la dispoziţie şi alte platouri calde sau reci cu pui, vită, brînzeturi, cîrnaţi afumaţi, ouă, kefir ş.a., legume: roşii, salată, ridichi, castraveţi, gulii, morcovi, cartofi, mazăre, varză etc., orez, precum şi fructe de toate felurile, dulciuri sau băuturi răcoritoare.

×
Subiecte în articol: jocuri olimpice