x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Metaforele hranei

0
Autor: Carmen Dragan 20 Aug 2008 - 00:00

Sacrul cu profanul, Dumnezeu cu oamenii, cerul cu pămîntul, uni­ver­sul văzut cu universul nevă­zut, muritorii cu lumea strămoşilor, oa­menii cu oamenii, oamenii cu ­animalele! În universul coerent şi ar­monios al satului tradiţional, hrana este cea care îi leagă! Este o demonstra­ţie pe care Muzeul Ţăranului Ro­mân o propune omului contemporan prin două expoziţii paralele: "Hrana care leagă" şi "Hrană pe pămînt şi hrană în cer...".



Sacrul cu profanul, Dumnezeu cu oamenii, cerul cu pămîntul, uni­ver­sul văzut cu universul nevă­zut, muritorii cu lumea strămoşilor, oa­menii cu oamenii, oamenii cu ­animalele! În universul coerent şi ar­monios al satului tradiţional, hrana este cea care îi leagă! Este o demonstra­ţie pe care Muzeul Ţăranului Ro­mân o propune omului contemporan prin două expoziţii paralele: "Hrana care leagă" şi "Hrană pe pămînt şi hrană în cer...".

Reconstituiri

Expoziţia temporară "Hrană pe pămînt şi hrană în cer...", deschisă pînă la 29 septembrie, a fost organizată de Georgeta Roşu, directoa­rea Muzeului, Venus Marian Mateescu şi Mădălina Papastere, artişti plastici. Ea surprinde alimentaţia ţăranului ro­mân în toate ipostazele sale. Ex­punerea se desfăşoară pe orizontală, demonstrînd o extraordinară bogăţie etnografică.

"Hrana cotidiană, cea a călătorului, cea spirituală, hrana în postul şi în tim­­pul sărbătorilor, hrana lichidă şi cea solidă, apoi măsurarea cantităţilor, tehnici şi reţete de pregătire a hranei şi, nu în ultimul rînd, spaţii dedicate hra­­nei şi hrănirii, precum merindarul, fîn­­tîna de hotar şi cîrciuma, toate sînt pre­­zente aici", a afirmat Mădălina Papastere.

Expoziţia este dominată de Masa Raiului. Pe această masă împărţită în patru de o cruce realizată din di­verse boabe sînt evidenţiate alimentele pregătite la sărbătorile de Paşte şi de Cră­ciun, apoi la naştere şi la nuntă. Nu lipsesc de pe pereţi proverbe şi zi­cători care au ca punct de pornire uni­versul bucătăriei ţărăneşti. "Găti­rea, dospirea, cernerea, frămîntarea, fier­berea sînt verbe care au transgresat semantic, afirmînd sensibil puternice valori morale, estetice şi religioase", a remarcat Venus Mateescu.

Caracter comunitar

"Expoziţia mai surprinde un aspect: acela că masa are un caracter comunitar, căci ţăranul îi adună la masă pe toţi cei apropiaţi în momente de răscruce ale vieţii", a subliniat Georgeta Roşu. Pătrunzînd în spaţiul sacru al expoziţiei, ai senzaţia că nu a fost uitat nimic din vechile rînduieli legate de alimentaţie din lumea satului. Prin obiectele expuse se pot vedea structurile lumii din care au venit şi mo­dul de gîndire al ţăranului, ce stau sub cuvîntul lui Dumnezeu.

Doar sugestie

Expoziţia permanentă "Hrana care leagă" încheie şi închide viziunea regretatului Horia Bernea, directorul muzeului pînă în anul 2000.

"Această expoziţie este o provocare. A trebuit să păstrăm coerenţa cu tipul de discurs muzeologic al întregii expuneri permanente. Am încercat să păstrăm un echilibru între ceea ce ne spunea Irina Nicolau: eroarea de gest trebuie valorificată, şi ceea ce ne îndemna permanent Horia Bernea: mai puţină scenografie, doar sugestie", a afirmat Ioana Popescu, director de cercetare.

Expunerea pune în evidenţă o vi­ziune "verticală", antropologică, su­gerată printr-o spirală din lemn, pe care vizitatorul trebuie să aibă în­drăzneala să o urce.

În drumul său va descoperi Păcatul, Adam şi Eva, Mărul lui Adam, firide ce vorbesc despre hrana cotidiană, texte-obiect despre timpul şi locul tradiţional al mîncatului. Traseul va continua cu hrana care ritmează ciclul vieţii. Înainte de a ajunge la trepte, îndrăzneţul vizitator va trece pe lîngă sugerări ale hranei de Paşte şi de Crăciun.

Mai sus va intra în zona postului, a hranei vegetale încărcate de forţă simbolică. În centrul podinei se află înfipt un prapor pe care este scris un text de colind ţărănesc în care Hristos răstignit picură din trup grîu, vin şi mir. Privitorul răbdător se va apleca să vadă dedesubtul platformei, instrumentele de chin iniţiatic ale plantelor, pentru transformarea lor în hrană ri­tuală (sapă, seceră, ţest).

Expoziţia se bazează foarte mult pe simboluri, pe care doar vizitatorul ca­racterizat prin curiozitate culturală le va desluşi.


Cabinetul de studiu

După ce vizitatorul a parcurs "Spirala vieţii" din expoziţia permanen­tă "Hrana care leagă", va pă­trunde în Cabinetul de studiu. Aici va în­tîl­ni un tip de expunere pedagogică, tip ierbar, unde se va putea delecta răsfoind cărţile de reţete, textele li­turgice, reţetele de băuturi, cartea ursitoarelor, textele sapienţiale şi ci­mi­liturile, toate legate manual. Într-un segment al sălii, orînduirea de termeni gastronomici, aleatorii, pictaţi pe perete, sugerează legătura dintre hrană (element fundamental şi vital al omului) şi cuvinte. Printre reţe­te­le bunicilor şi străbunicilor noştri va regăsi pîrjoalele moldo­ve­neşti, chi­să­liţa de prune, poalele în brîu, ciorba ţărănească, merele coap­te, mă­mă­liga ciobănească, ciorba de peri­şoare, sarmalele de post şi mul­te al­tele. În cabinetul de studiu se află şi colţul măcelarului, cu ne­lip­situl şorţ pătat, cuţitele, us­ten­si­lele şi un "Re­gistru de vînzare a măr­­­fu­rilor stan­dart". O parte a în­că­perii este dedicată legăturii puternice, pe care o întîlnim la sat, între hrană şi bise­ri­că: pereţi împodobiţi cu picturi în ulei cu Cina cea de Tai­nă şi ­vitrine cu fire de morcov, ţe­li­nă, leuştean, lobodă, toate cu de­nu­mi­­rile brodate pe pînză. (Delia Kramer)


"În expoziţia permanentă nu am expus obiectul-capodoperă, ci pe cel umil, zgîriat, cu urme ale folosirii. ­Trebuie să priveşti obiectele cu răbdare. ­Uneori te intrigă şi îţi creezi ­propriile explicaţii, pentru că totul e doar sugestie"
Ioana Popescu - director de cercetare


Ciorbă de berbec 

Ingrediente: o pulpă de berbec, 3 cepe albe mari, morcov, pătrunjel, ţelină, ulei, ardei gras, fasole verde, 3 roşii bine coapte, o lingură de oţet, 3 fire de leuştean, sare.

Preparare: Se curăţă carnea de pieliţe şi se spală în cîteva ape. Se taie în bucăţi şi se pune la fiert în apă rece cu sare. Se fierbe şi se ia spuma tot timpul. Cînd carnea este fiartă se adaugă zarzavatul tăiat mărunt, ceapa tocată şi călită în ulei, ardeii tăiaţi "fideluţă" şi fasolea verde ruptă în bucăţi. La urmă se pun roşiile curăţate de coajă şi de seminţe, tăiate mărunt. Se potriveşte de sare şi oţet după gust şi se adaugă verdeaţa tăiată mărunt.
Reţetă de Chiraţa Vrişcu, Palazu Mare, Constanţa, 1991

Chifteluţe de ştiucă

Ingrediente: 3 ştiuci, zarzavat, pătrunjel verde, piper, sare, o ceaşcă de ­untdelemn, mărar, două ouă.

Preparare: Se curăţă ştiucile, se scot oasele, se îndepărtează capetele şi se toacă mărunt carnea cu tot felul de zarzavaturi (cartof, păstîrnac, ceapă, pătrunjel). Se adaugă piper şi sare după gust şi se frămîntă bine, picurînd treptat apă călduţă şi untdelemn. Se pun mărar, pătrunjel verde tocate mărunt şi ouăle. Apoi se fac grămăjoare mici care "se bat" în palmă şi se rumenesc în untdelemn. Merg de minune cu o carafă de vin roze rece, scos de la pivniţă.
Reţetă de Vanghelina Sifiriga, Constanţa, 1991

Prune uscate cu orez

Ingrediente: un ciur de prune uscate, doi-trei pumni de orez, untdelemn, o lingură de făină.

Preparare: Se spală foarte bine prunele uscate şi se lasă să stea la apă rece cam jumătate de ceas. Se face un rîntaş dintr-o lingură de făină şi o ceaşcă de ulei în care se căleşte orezul bine spălat. Se amestecă bine să nu se prindă de fundul cratiţei şi, cînd s-a călit, se pun prunele. Se umple cu apă rece pînă cînd se ­aco­peră prunele şi se lasă să fiarbă la foc domol. După gust, se mai îndulceşte cu una-două linguri de zahăr. 
Reţetă de Anton Ecaterina, comuna Vasilaţi, SAI, 1996
Citeşte mai multe despre:   hrana,   expoziţia,   muzeul ţăranului român

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

De 1 Decembrie, Antena 1, lider incontestabil de audienţă, întreaga zi şi în Prime Time, pe toate targeturile

De 1 Decembrie, Antena 1, lider incontestabil de audienţă, întreaga zi şi în  Prime Time, pe toate targeturile
Galerie Foto De 1 Decembrie, telespectatorii au preferat programele speciale ale Antenei 1, încã de la primele ore ale dimineţii şi pânã târziu în noapte. Antena 1 conduce detaşat topul audienţelor, atât în Prime Time,...

Jocuri românești pentru această iarnă

Jocuri românești pentru această iarnă
Cum iarna aceasta probabil vom sta mai mult pe acasă, nu cu prieteni sau familia extinsă, m-am gândit că ne-ar prinde bine niște idei de umplut timpul. Și am ales câteva jocuri create de români, pe lângă clasic...

Singapore aprobă comercializarea cărnii de pui crescută în laborator

Singapore aprobă comercializarea cărnii de pui crescută în laborator
Unul  dintre cele mai dezvoltate state ale lumii, Singapore, a aprobat comercializarea cărnii de pui crescută în laborator. Este prima aprobare la nivel mondial de către o țară, a vânzării a ceea ce se nume

Personalități legendare vin la iUmor pentru un roast istoric, astăzi, la Antena 1

Personalități legendare vin la iUmor pentru un roast istoric, astăzi, la Antena 1
Galerie Foto Edițiile speciale de sărbătoare continuă astăzi, de Ziua Națională a României, de la ora 17.00, la Antena 1 într-o ediție cu totul specială atât pentru jurați, cât și pentru cei de acasă! Delia, Cheloo...

Agențiile speră să revină în forță rezervările timpurii

Unele agenții de turism din România au înregistrat o ușoară creștere a vânzărilor în regim „early booking”, după ce a fost anunțată campania de vaccinare împotriva COVID-19. Schimbarea de comportament a...

Vacanța pe pârtie 

Vacanța pe pârtie 
Galerie Foto Deși unele localități intră în carantină, de la o zi la alta, românii nu renunță la vacanțele de iarnă. Cele mai căutate destinații sunt stațiunile montane în care se pot practica și sporturi pe...

Chefi la cuţite, din nou lider de audienţă

Chefi la cuţite, din nou lider de audienţă
Galerie Foto Luni seara telespectatorii au fost cu ochii pe confruntarea de la  Chefi la cuţite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență atât la nivelul publicului comercial, cât şi la nivelul...

A fost ziua dorinţelor împlinite la Antena 1, în cadrul galei Ajut eu! Gala-maraton Ajut eu!, lider incontestabil de audienţă

A fost ziua dorinţelor împlinite la Antena 1, în cadrul galei Ajut eu! Gala-maraton Ajut eu!, lider incontestabil de audienţă
Galerie Foto Gala-maraton Ajut eu! a revenit ieri, în zi de sărbătoare, cu o nouă ediţie care le dă șansă românilor de pretutindeni să schimbe destine şi să trăiască din nou emoţia binelui. Timp de 5 ore,...

(P) Pachete băuturi, kituri party pentru acasă - cele mai mici prețuri online la băuturi alcoolice

(P) Pachete băuturi, kituri party pentru acasă - cele mai mici prețuri online la băuturi alcoolice
Magazinul online gourmetGIFT.ro a extins în ultima perioadă categoria de bauturi alcoolice și a introdus pe website tot mai multe pachete de băuturi, kituri la prețuri foarte convenabile. Toate produsele sunt...

Emisiunea a fost urmărită de peste 2.3 milioane de telespectatori, Cea de-a 12-a gală Te cunosc de undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Emisiunea a fost urmărită de peste 2.3 milioane de telespectatori, Cea de-a 12-a gală Te cunosc de undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a 12-a gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de AMI, cu o excelentă transformare în Nicole Scherzinger, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional,...

Alessandra Stoicescu şi Mihai Morar prezintă gala-maraton Ajut eu! „Din bine se face un lanţ nesfârşit!”

Alessandra Stoicescu şi Mihai Morar prezintă gala-maraton Ajut eu! „Din bine se face un lanţ nesfârşit!”
Galerie Foto Astăzi, când postul Antena 1 împlineşte 27 de ani de existenţă pe piaţa media, proiectul ambiţios Ajut eu! revine cu o nouă ediţie în care românii de pretutindeni au din nou posibilitatea să schimbe destine...

Mihai Bendeac, în genunchi în fața Rodicăi Popescu Bitănescu la iUmor: ”A fost absolut minunată!”

Mihai Bendeac, în genunchi în fața Rodicăi Popescu Bitănescu  la iUmor: ”A fost absolut minunată!”
Galerie Foto Actrița Rodica Popescu Bitănescu este o apariție surprinzătoare care îi va lua la roast pe jurații iUmor, duminică, de la ora 20.00, la Antena...

Acces Direct, ediţie specială de 1 Decembrie, de la ora 14:00 la Antena 1

Acces Direct, ediţie specială de 1 Decembrie, de la ora 14:00 la Antena 1
Galerie Foto Pe 1 Decembrie, de Ziua Naţionalã a României, Mirela Vaida le aduce telespectatorilor o ediţie specială a emisiunii Acces Direct. Armin Nicoară, Georgiana Lobonţ, Constantin Enceanu, Mariana Ionescu...

Iată cum poți să fii sexy și cu câteva kilograme în plus!

Iată cum poți să fii sexy și cu câteva kilograme în plus!
Se spune că femeile care știu să se îmbrace pot fi considerate adevărate artiste. Ele știu cum să combine culorile, cum să-și pună în evidență atuurile și cum să se joace cu proporțiile astfel încât...

Headliners Electric Castle 2021. twenty øne piløts, Gorillaz & Deftones

Headliners Electric Castle 2021. twenty øne piløts, Gorillaz & Deftones
Galerie Foto Acolo unde e dorință și pasiune, există speranță. Iar speranța echipei Electric Castle stă într-un 2021 ce va permite revenirea pe domeniul Banffy din Bonțida, la o nouă ediție de festival. Toată...
Serviciul de email marketing furnizat de