x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Micii si halbele in parada medievala

Micii si halbele in parada medievala

06 Iun 2005   •   00:00

Pentru trei zile, timisorenii s-au intors la inceputul secolului al XVIII-lea cu halba de bere intr-o mana si micii in cealalta. Festivalul Berii a ajuns la a 10-a editie.

  • de CARMEN PLESA
  • DISTRACTIE. Timisorenii s-au adunat la cateva pahare de bere si de vorba
    Festivalul berii a inceput la Poarta de Lemn - granita dintre secolul al XVIII-lea si secolul al XXI-lea.

    TRECUT. Un agricultor, un fierar, un olar si un dogar au recreat povestea berii cum se desfasura ea in urma cu trei secole. Fierarul impletea, dupa invatatura din batrani, cercurile pentru butoaie, un dogar le potrivea, incat sa stranga taman cat trebuie lemnul parfumat. In alt colt de sat, un olar scotea din bucati de lut o frumusete de halba. Si cand toate astea erau gata, butoaiele stateau insirate cuminti si halbele-si uscau ultima bucatica de lut, taranul pornea la camp dupa hameiul dat in copt. Harnice maini adunau boabele, care poposeau apoi in butoaiele mesterite cu pricepere. Dupa ce cerealele fermentau cat sa piste limba numai bine, berea pleca spre halbele de lut din care o sorbeau gurile insetate.

    PREZENT. Dupa trei secole, povestea berii banatene s-a mai schimbat, dar succesul ei a ramas acelasi, daca e sa ne luam dupa timisorenii care nu s-au speriat nici de canicula si nici de nori in cele trei zile ale festivalului. La deschidere, prima halba "a tras-o" viceprimarul. Berea a curs in valuri pentru cei adunati pe platoul din fata Stadionului Dan Paltinisanu, iar micii si carnatii banateni au disparut de pe gratare in cateva secunde si, ca sa mearga si mai bine berea si micii, la serbare au cantat din toti plamanii Voltaj, Simplu, Impact, Dana, Spin, Andreea Balan, Praf in Ochi, Timpuri Noi, Taxi, Hi-Q, Cargo, Zdob si Zdub. Festivalul s-a incheiat cu un foc de artificii.

    PRIN TARA. Parada medievala a berii va continua la Iasi (10-12 iunie), Buzau (17-19 iunie), Pitesti (24-26 iunie) si Baia Mare (1-3 iulie). Toate incasarile obtinute din vanzarile de bere din cadrul "Serbarilor Timisoreana" vor intra intr-un cont destinat programului de reconstructie a satelor banatene afectate de inundatie. Organizatorii se asteapta sa stranga cel putin un miliard de lei.

    ×
    Subiecte în articol: gastronomie