x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Mii de sortimente, pentru toate gusturile

Mii de sortimente, pentru toate gusturile

22 Mai 2005   •   00:00

Micul dejun, pachetelul pentru serviciu, sandvisurile pentru excursie. Toate au un numitor comun. Mezelurile. Salamul este cel mai des folosit, pentru ca se gaseste intr-o multitudine de sortimente. Pentru fiecare gust.



  • de CRISTINA ANDREEA CATANA

  • OMNIPREZENT. Salamul este nelipsit de pe platourile pentru bufet suedez
    Salamul isi trage originile din carnaciori, iar cei care au facut aceasta schimbare sunt italienii. Chiar si originea numelui se trage de acolo: "salare", care se traduce prin "a sara". Primul salam a fost facut din carne tocata si sare. A fost lasat sa se usuce afara, intr-o invelitoare speciala. Astazi, fiecare tara are tipicul ei de salam, adaptat la traditiile culinare ale zonei. Fiecare a adaugat un nou condiment, a facut un alt amestec de carne, astfel incat astazi exista mii de tipuri de salam.

    IMPARTIREA. Diferenta dintre diferitele tipuri de salam este data de tipul de carne pe care il contine, de procentul de grasime, de modul in care este taiata carnea. Se poate face salam din porc, vita, oaie, gasca, pui, capra sau din amestecuri facute din acestea. In general, acest tip de mezel trebuie sa contina 70% carne, restul grasime, dar poate depinde de la reteta la reteta.

    Primul pas in prepararea salamului este tocarea materiei prime. Grasimea trebuie maruntita separat de carne, care trebuie sa fie foarte rece tot timpul prepararii. Marimea bucatilor depinde de tipul de salam care se face. Apoi se amesteca cu mirodeniile si cu sarea, astfel incat la sfarsit sa rezulte o compozitie omogena. Dupa aceasta operatiune, se pun aditivii alimentari.

    DETALII. Sarea este foarte importanta in prepararea salamurilor, pentru ca face ca proteinele din carne sa devina solubile. Tot in acest tip de mezeluri se mai gaseste si azotit, care ajuta la inhibarea bacteriei Clostridium, ce provoaca botulism si nu lasa carnea sa capete o culoare foarte rosie. Condimentele adaugate in salam nu trebuie sa aiba o vechime mai mare de sase luni. De asemenea, este indicat ca mirodeniile sa fie cumparate in stare pura si mai apoi sa fie macinate, pentru ca in acest fel aroma va fi mult mai puternica.

    INDICATII. Si vegetarienii au de unde alege, in cazul in care vor pe masa salam. Se produc astfel de produse din soia cu arome de tot felul, astfel incat nu au cum sa se plictiseasca de acelasi gust.

    Salamul este potrivit si in alte mancaruri, in afara de sandvisuri. Pizza este unul din preparatele unde salamul este aproape indispensabil. Dar mai poate intra in compozita a diferite salate, rulouri sau se poate praji si servi cu garnitura de cartofi prajiti si castraveti murati.
    ×
    Subiecte în articol: gastronomie salam