x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Miraculoasa poveste a stridiilor de Marennes

Miraculoasa poveste a stridiilor de Marennes

29 Dec 2007   •   00:00

In bazinul Marennes-Oleron (Franţa) se cultivă trei specii de stridii: cea plată sau rotundă, cea portugheză şi cea japoneză.

24 de stridii de Marennes, "trecute" o jumătate de minut printr-un sos obţinut din 500 ml de şampanie brut (redus la jumătate prin fierbere), patru linguri de smăntănă, 300 g unt, boabe de piper. O delicatesă sevită cu garnitură de legume (morcovi, praz, ţelină) al dente sau, mai simplu, cu lămăie şi sos fierbinte.

Verde smarald

Această varietate de stridii se pretează excelent pentru mesele festive. Dar… ce sunt stridiile de Marennes?

In bazinul Marennes-Oleron (Franţa) se cultivă trei specii de stridii: cea plată sau rotundă, cea portugheză şi cea japoneză. Pentru a deveni comestibile, stridiile acestea au nevoie de 3-4 ani; hrana lor de bază este o algă care le dă culoarea verde, inconfundabilă. Se consumă crude şi vii, natur, cu suc de lămăie, unt proaspăt şi păine de secară, dar şi preparate la cald sau la rece. Stridiile pot fi fierte fără clocot, pe urmă răcite şi servite cu diverse sosuri, in "corăbioare" de foitaj sau gratinate in cochiliile lor, pe pat de anghinare, in crustă etc. Gratinarea trebuie făcută foarte repede şi, pentru aceasta, adesea nu e nevoie de o fierbere prealabilă. Clătitele, crochetele, supele completează gama preparatelor calde. Stridiile servesc, uneori, drept garnitură la reţetele de peşte, insoţind chiar şi carnea roşie, carnea de pui sau cărnăciorii prăjiţi.

Delicii de sărbătoare

Marennes vertes/ Stridii verzi de Marennes

Boudins blancs et noirs/ Cărnat alb şi săngerete

Andouillettes de Vire/ Cărnaţi de Vire (Normandia)

Consommé de volaille à la Neige de Florence/ Supă de pasăre cu paste Neige de Florence

Pièce de boeuf au raifort/ Carne de viţel cu hrean

Pommes au gratin/ Mere gratinate

Dindonneau farci aux marrons/ Curcan umplut cu castane

Salade de celeri/ Salată de ţelină

Terrine de foie de canard truffée à la Toulousaine/ Terină de ficat de raţă ca la Toulouse

Madelaine glacée/ Madlenă glasată

Mille-Feuilles/ Mille-feuilles

Corbeille de fruits de saison/ Fructe proaspete

×
Subiecte în articol: reţete de sărbătoare