x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Moştenirea mayaşilor

Moştenirea mayaşilor

06 Iun 2007   •   00:00

Cănd mexicanii din alte provincii ale ţării vizitează Yucatan, se simt străini. Peninsula (care cuprinde statele Yucatan, Campeche şi Quintana Roo) are un peisaj unic, o limbă şi o cultură care definesc un sens al identităţii mai mult decăt naţional. Şi asta nu doar pentru că aici este ca nicăieri altundeva in Mexic, dar "Yuicatecos" (numele dat nativilor din peninsulă) le place să le reamintească străinilor că au pătruns intr-o lume total diferită. Nici hrana nu face excepţie.

Cănd mexicanii din alte provincii ale ţării vizitează Yucatan, se simt străini. Peninsula (care cuprinde statele Yucatan, Campeche şi Quintana Roo) are un peisaj unic, o limbă şi o cultură care definesc un sens al identităţii mai mult decăt naţional. Şi asta nu doar pentru că aici este ca nicăieri altundeva in Mexic, dar "Yuicatecos" (numele dat nativilor din peninsulă) le place să le reamintească străinilor că au pătruns intr-o lume total diferită. Nici hrana nu face excepţie.

Este distinctă de restul bucătăriilor regionale mexicane, fiind influenţată de gastronomiile din Cuba şi din insulele caraibiene, din Europa şi, mai recent, din Asia. Izolat de centrul Mexicului, Yucatan se simte mai aproape de statele cu care imparte Marea Caraibelor şi Golful Mexicului. "Abanero", cel mai popular chile din Yucatan, se pare că provine din Java. Oricum, in Mexic creşte numai in această provincie.

Zeul-porumb

Pe de altă parte, măncarea din Yucatan reflectă moştenirea indigenilor mayaşi, o civilizaţie sofisticată, intrată in declin la momentul Conquistei spaniole. Aici insă agricultura şi alimentaţia mai comportă şi azi elemente ritualice. Mayaşii acordau atributele divinităţii seminţelor, aducănd ofrande plantelor tinere şi privind agricultura ca pe un miracol cosmic. Cănd porumbul a fost domesticit in "Mezoamerica", pentru mayaşi s-a născut un zeu. Totuşi, terenul nu este favorabil agriculturii. Yucatan este o intindere vastă, calcaroasă, combinată cu dealuri carstice. Solul peninsulei este poros, iar răurile sale, alimentate de furtuni, intră in pămănt. Locul este marcat de sute de puţuri cilindrice, cunoscute sub numele de "cenotes", folosite, după legendă, ca "scurtături" spre legendarele temple ale civilizaţiei Maya. Pentru mulţi localnici, "cenotes" sunt şi azi singurele surse de apă proaspătă.

Mayaşii au plantat aici porumbul, după aceeaşi metodă, timp de aproape 3.000 de ani. Agricultorul tăia arborii cu un "milpa" şi ardea vegetaţia. Cu un băţ, el făcea găuri in pămănt, arunca porumbul, iar in preajmă punea căteva boabe de fasole. Metoda de a pregăti "masa" (făină specială preparată după metode tradiţionale din boabele de porumb) a evoluat, dar fascinaţia indienilor pentru aceasta aproape că egalează zelul lor religios.

Printre multele intrebuinţări ale "masa" se numără şi aceea că este ingredientul principal pentru "tortillas" (un fel de clătite din făină de porumb) şi "tamalios" in stil Yukatan. Tamalito, care sunt nişte tamale mai mici, se pregătesc cu seminţe de dovleac, rulate in frunze de "chaya", care sunt asemănătoare spanacului. Tamale se servesc alături de unul dintre sosurile clasice in Yukatan, chiltomate, din compoziţia căruia fac parte: roşiile, usturoiul prăjit, o plantă numită "epazote", ceapa prăjită (coaptă) şi "chile abanero".

Recado de adobo

Ingrediente: o lingură de piper, 12 frunze de oregano sau o lingură de oregano uscat tocat, o căpăţănă mică de usturoi fript pe grătar, 6 cuişoare, o linguriţă plină de chimion măcinat, o linguriţă de seminţe de coriandru, puţin şofran, o lingură de scorţişoară măcinată, o linguriţă de sare, sucul de la o portocală medie sau 1/4 de cană de suc de grepfrut.

Preparare: Intr-un mixer, blender sau piuă se mixează piperul, oregano, usturoiul, chimionul, coriandrul, şofranul, cuişoarele, scorţişoara şi sarea. Adăugaţi suc peste acest amestec, apoi lăsaţi-l să se usuce inainte de a-l pune in borcan. Se păstrează in frigider. (S.C.)

Specific

Un cunoscător poate identifica produsele din Yukatan după aromele lor, predominănd oregano, coriandru, "recados" (un amestec de condimente) şi epazote. Acesta din urmă este esenţial pentru faimoasele "papadzules" din Yukatan: tortillas proaspete, cu umplutură de ouă fierte tari şi acoperite cu un sos de seminţe de dovleac aromatizat cu epazote.

×
Subiecte în articol: caiet de retete