x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Muzeul vinului

Muzeul vinului

21 Aug 2004   •   00:00

In centrul Capitalei, intr-un vechi imobil cu camere boltite, renovat recent, descoperi Muzeul Vinului. O onorabila initiativa a unor oameni de stat, decisi sa rasplateasca munca asidua a catorva sute de mii de romani din viticultura, folositoare pentru procesul de cunoastere de care au atata nevoie tinerii, dar si pentru maturii dornici sa afle mai mult despre o arta - meserie milenara, cu care aproape fiecare om din Romania a avut macar o data-n viata tangenta.

CATALIN PADURARU - Vinexpert

Vizitatorii pot afla din traseul bine gandit al muzeului tehnici arhaice de producere a vinului la noi in tara, se pot delecta privind miile de fotografii, dar iau contact si cu noile realizari, marcate excelent prin expozitia de etichete si sticle din toate podgoriile tarii, insotita de harti cu explicatii complete. Obiecte de un farmec covarsitor populeaza fiecare incapere. Zdrobitori, teascuri de lemn, carafe si amfore, foarfece de vie vechi etc. contrasteaza in mod fericit cu display-urile electronice, monitoare pe care se succed imagini cu tehnologiile moderne de vinificatie. Aceste imagini au rolul de a darama preconceptia ca am avea utilaje invechite si neconforme cu timpul prezent. Sectiuni ale solului, radacini imense, butuci cu forme ciudate par desprinse din documentarele Discovery. Sala de lectura este o surpriza destinata iubitorilor de vin, care-si pot petrece in mod placut timpul liber rasfoind reviste de specialitate, almanahuri bahice, proza si poezie dedicata, dar si manuale tehnice sau intregul palmares al victoriilor vinurilor romanesti in concursuri acreditate international.

Fiecare zona viticola este prezenta cu materiale de informare, materiale ce nu cuprind doar aceasta componenta culturala - vinul - , ci ansamblul valorilor din regiune. Fapt care mareste curiozitatea de a face cunostinta cu acea parte a tarii prin degustarea unui vin provenit de acolo. Degustare care se poate face in spatiul special amenajat dotat cu toate cele trebuincioase, de la racitoare de vin pana la pahare speciale si tirbusoane de marca. Aceasta activitate este coordonata de sommelieri vorbitori de engleza, franceza, germana si… rusa. Daca se doreste achizitionarea unor sticle de vin pentru degustarea de acasa sau pur si simplu ca suveniruri din Romania, magazinul de la iesire este unul de mare clasa.

Prin varietatea vinurilor prezentate, dar si prin formele de ambalare - acest spatiu comercial iese din tiparele comerciale clasice, conferindu-si un rang special. Iata cum statul vine in premiera si investeste in promovarea unui sector de activitate economica care poate insemna si export de cultura, dar, si mai pragmatic, un drum sanatos pentru tinerii nostri.

Nu cautati acest muzeu. Nu exista.

De ce?!
×
Subiecte în articol: gastronomie