x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Nu este acru nici chiar pentru nobili

Nu este acru nici chiar pentru nobili

17 Feb 2005   •   00:00

Asociat de cele mai multe ori cu muraturile de toamna, otetul are mult mai multe intrebuintari. Medici, cosmeticieni, oameni din industria usoara ii lauda meritele inca din timpul Antichitatii.

CRISTINA ANDREEA CATANA

MATERIE PRIMA. Un otet bun inseamna si ingrediente de cea mai buna calitate
Chimistul francez Louis Pasteur a publicat cel mai elaborat studiu despre modalitatile de preparare si intrebuintare ale otetului atat pentru uzul casnic, cat si pentru cel industrial. Acesta a inceput de la descoperirea pe care au facut-o babilonienii in urma cu mii de ani. Faptul ca avem astazi un lichid care sa ne acreasca mancarurile, sa ne conserve muraturile se datoreaza unui curtean din Babilon. Ca orice mare inventie, si aceasta a fost facuta dintr-o intamplare. Curteanul cu pricina a observat cum niste suc de grapefruit pe care el il uitase descoperit intr-o ulcica a inceput sa fermenteze. Si l-a lasat asa timp de mai multe zile pentru a vedea ce se va intampla. Si lichidul, din vinul care se formase, s-a transformat in cele din urma in otet. Apoi, procedeul prin care se face otetul s-a specializat.

FERMENTARE. Oamenii lasau vinul sau berea sa fermenteze pana cand bacteriile acetice transformau alcoolul in otet. Cei care au descoperit majoritatea intrebuintarilor otetului sunt asirienii si babilonienii. La toate acestea se adauga si contributiile grecilor si ale romanilor, care au transformat acest condiment in medicament, produs cosmetic sau produs de ingrijire a locuintei. Chiar daca otetul cel mai bun este cel facut din vin, mai pot fi folosite si alte tipuri de alcool. Insa cel mai bun este cel lasat la pastrat si la maturat in recipiente din lemn.

BALSAM. Un alt tip de otet foarte folosit este cel balsamic. Acesta a fost descoperit in anul 1046. In acel an, imparatul Henry al III-lea, mergand din nordul Europei spre Roma, s-a oprit in Piacenza. Acolo l-a rugat pe Marquis Bonifacio, tatal contesei Matilde de Canossa, sa ii aduca o mica sticla cu faimosul laudatum acetum.

PARFUMAT
Ingrediente: 2 litri otet, o radacina de ghimbir de 5 cm, taiata in felii, 2 linguri seminte de coriandru, 1 lingura boabe de piper negru, 1 lingura cardamon, 2 batoane scortisoara, sfaramate, 2 bucati de nucsoara, zdrobite, 1 lingurita cu seminte cu anason, cateva fire de coaja de lamaie sau portocala, o lingura cu sare grunjoasa

Mod de preparare: Puneti toate condimentele intr-un saculet de tifon pe care il legati bine. Apoi, puneti otetul, sarea si saculetul cu condimente intr-un vas emailat si lasati sa fiarba timp de zece minute. Dupa aceea, lasati-l sa se raceasca, apoi scoateti saculetul cu condimente. In cazul in care lichidul este tulbure, trebuie filtrat. Pentru pastrare, folositi sticle sterilizate, care apoi trebuie sigilate. Daca doriti, il puteti consuma imediat, dar gustul se imbunatateste cu timpul. Se poate folosi si la prepararea conservelor de usturoi in otet sau la obtinerea oricaror altor feluri de conserve.
×
Subiecte în articol: gastronomie