x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Nunta la români

0
Autor: Simona Chiriac 20 Aug 2008 - 00:00

În tradiţia populară, nunta este unul dintre cele mai importante momente de trecere, fiind caracterizată de o serie de tradiţii, ritualuri şi rostiri magice ce au rolul de a asigura o viaţă prosperă, în acord însă cu normele sa­tului. Fetele şi feciorii au ocazia să se cunoască în timpul activităţilor cotidiene din sat, la horă, la slujbele de la ­biserică, la şezători, la tîrg, la colindat... 



În tradiţia populară, nunta este unul dintre cele mai importante momente de trecere, fiind caracterizată de o serie de tradiţii, ritualuri şi rostiri magice ce au rolul de a asigura o viaţă prosperă, în acord însă cu normele sa­tului. Fetele şi feciorii au ocazia să se cunoască în timpul activităţilor cotidiene din sat, la horă, la slujbele de la ­biserică, la şezători, la tîrg, la colindat...  

Cu multă vreme în urmă, în fiecare sîmbătă, în casa unei fete se organiza un "sari", un fel de petrecere unde erau invitaţi să participe tinerii. Fetele pregăteau mîncăruri (de regulă, diferite copturi) pe care le aşezau pe masă, iar flăcăii aduceau lăutari şi băutură. Dacă unui fecior îi plăcea o fată şi voia să o ia de nevastă, o "petrecea" pînă acasă, acest gest fiind punctul de pornire al altor ritualuri.

Vechi tradiţii uitate

În peţit mergea o rudă destoinică, înaintată în ani, despre care se ştia că are un mare spirit de convingere. Dacă se făcea învoiala şi se hotăra zestrea (de regulă diverse ţesături, animale şi pămînt), flăcăul îi dăruia fetei o năframă frumos cusută, iar ea îi dădea în schimb cămaşa pe care o va purta la nuntă. Urmează anunţul căsătoriei făcut de preot la slujba de duminică şi "chematul" la nuntă, un alai din care făceau parte şi stegarul, mirele şi mireasa.  

La ieşirea din biserică, după oficierea nunţii, colacul, pregătit special pentru această ocazie de către o goposdină pricepută din sat, era folosit pentru a atrage asupra mirilor bunăstarea.  

Mai întîi se uitau amîndoi prin colac, spre răsărit, locul de unde îşi porneşte soarele călătoria şi de unde se pare că se hotăra soarta fiecărui om. Acest gest simbolizează călătoria mirilor pe un drum luminos ca soarele şi mereu ascendent.  

Colacul se frîngea apoi, atît mirele, cît şi mireasa încercînd să aibă cea mai mare bucată, semn că va trăi mai mult. La sfîrşit, bucăţile de colac se ofereau copiilor ca să aibă şi ei parte de noroc. Înainte de a pleca la locul unde avea loc petrecerea de nuntă, mirii erau întîmpinaţi cu o strachină plină cu boabe de grîu, semn de bogăţie.


Colacul miresei


O gospodină pricepută în toate pregă­teşte ­aluatul asemănător cu cel de cozonac.

Ingrediente: un kg făină, 250 g unt, 300 g zahăr, 10 gălbenuşuri, 5 albuşuri, 600 ml lapte, 50 g drojdie, 3 linguri de rom, o lămîie, o portocală.

Preparare:
Mai întîi drojdia se freacă bine cu o linguriţă de zahăr, apoi se adaugă laptele călduţ şi cam două linguri de făină. Se lasă maiaua să dospească într-un loc cald o jumătate de oră, apoi se adaugă restul ingredientelor: untul, făina, zahărul, ouăle, laptele, romul, coaja rasă de lămîie şi portocală. După ce a crescut aluatul, se desparte în trei bucăţi, din care se modelează trei suluri mai lungi. Se împletesc cele trei suluri, se unesc la capete, formîndu-se un cerc, apoi se decorează cu diverse modele, tot din aluat: floare, frunză sau pasăre. Se unge cu gălbenuş şi se ţine în cuptor timp de 50 de minute.
Citeşte mai multe despre:   calendar gastronomic

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Cât de stresantă e boala Covid? Analizăm „Epidemia singurătăţii” la Dosar România

Cât de stresantă e boala Covid? Analizăm „Epidemia singurătăţii” la Dosar România
Galerie Foto Pandemia de coronavirus a devenit stresantă pentru noi toţi, iar frica şi anxietatea pot fi copleşitoare pentru adulţi, dar şi pentru copii. Cum resimt românii izolarea cauzată de pandemie, aflăm ...

Produse de ingrijire esentiale pentru fiecare tip de par

Produse de ingrijire esentiale pentru fiecare tip de par
Modul in care alegi sa-ti ingrijesti si sa-ti aranjezi parul poate spune foarte multe despre tine, cel putin la prima vedere. De aceea este important sa alegi cea mai buna rutina de ingrijire a parului, in acord cu...

Trucuri de stil personal pentru un look mereu impecabil

Trucuri de stil personal pentru un look mereu impecabil
Orice femeie doreste sa arate cat mai bine, in orice context, fie ca este vorba de locul de munca, plimbare sau o ocazie speciala. Atentia acordata detaliile, cum ar fi accesoriile si incaltamintea, coafura si alegerea...

Sfaturi practice pentru amenajarea spatiilor mici din casa

Sfaturi practice pentru amenajarea spatiilor mici din casa
Este intotdeauna o placere sa amenajezi sau sa redecorezi spatii din casa, fiind modul prin care iti pui amprenta personala asupra ambientului general. Insa, de multe ori, treaba devine mai dificila atunci cand avem de...

Chefi la cuţite, din nou lider de audienţă pe toate segmentele de public

Chefi la cuţite, din nou lider de audienţă pe toate segmentele de public
Galerie Foto Şi marţi  seara, telespectatorii au ales Chefi la cuţite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență atât la nivelul publicului comercial, cât şi la nivelul publicului urban şi naţional. Co...

Chefi la cuțite, lider de audienţă pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite, lider de audienţă pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuţite a câștigat din nou lupta pe toate categoriile de public. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media,...

(P) Tot ce trebuie să știi despre CBD

(P) Tot ce trebuie să știi despre CBD
Galerie Foto CBD-ul este un compus natural, cu o influență unică asupra corpului uman. Continuă să citești pentru a afla ce este mai exact CBD-ul și cum influențează acesta bunăstarea ta. Ce este mai exact...

Program special de sărbătoare la Antena 1

Program special de sărbătoare la Antena 1
Galerie Foto La ceas aniversar, în anul în care românii au demonstrat că sunt #deneoprit atunci când vine vorba să întindă o mână de ajutor, Antena 1 le aduce trei zile cu program special de sărbătoare, în care vor avea...

Șerban Copoț și Dan Badea, victime la roastul iUmor, duminică, de la 20.00, la Antena 1

Șerban Copoț și Dan Badea, victime la roastul iUmor, duminică, de la 20.00, la Antena 1
Galerie Foto Cel de-al nouălea sezon iUmor se apropie de final, dar nu înainte a-și răsfăța fanii cu o ediție specială de roast, ce va fi difuzată duminică, 29 noiembrie, dată la care Antena 1 aniversează 27 de ani de...

Grupa lui Ștefan Bănică, cea considerată cea mai puternică din acest sezon X Factor, intră în Bootcamp!

Grupa lui Ștefan Bănică, cea considerată cea mai puternică din acest sezon X Factor, intră în Bootcamp!
Galerie Foto Grupa de fete cu vârsta sub 24 de ani al cărei mentor este, anul acesta, Ștefan Bănică, va trăi emoțiile Bootcamp-ului săptămâna aceasta, când X Factor se vede în porție dublă, joi și vineri, de la ora...

Povestea fascinantă a castelului de la Miclăușeni

Povestea fascinantă a castelului de la Miclăușeni
Galerie Foto Foarte puțin cunoscut, Castelul Miclăușeni este una dintre bijuteriile arhitecturale ale României, care poartă însemnele heraldice ale cavalerilor teutoni. Situat în apropierea orașului Roman, pe DN 85, castelul...

Cum ne mai ducem în vacanță

Cum ne mai ducem în vacanță
Galerie Foto Turismul se adaptează la situația actuală și la ceea ce ar putea aduce viitorul apropiat. Românii au înțeles că totul a devenit impredictibil, dar nu au renunțat la speranța de a mai putea pleca în vacanțe....

Jurații iUmor, luați la ”roast” în zi de aniversare! Irina Margareta Nistor: ”E răzbunarea lui Sandokan!”

Jurații iUmor, luați la ”roast” în zi de aniversare!  Irina Margareta Nistor: ”E răzbunarea lui Sandokan!”
Galerie Foto Cel de-al nouălea sezon iUmor se apropie de final, dar nu înainte a-și răsfăța fanii cu o ediție specială de roast, ce va fi difuzată duminică, 29 noiembrie, dată la care Antena 1 aniversează 27 de ani de...

Campania iMapp Bucharest, premiată

Campania iMapp Bucharest, premiată
Campania internațională de solidaritate „One World. One Heart”, lansată anul acesta de iMapp Bucharest, în plină carantină generată de pandemie, a fost aleasă, prin votul publicului, ca fiind câştigătoare...

Creați un dormitor de poveste cu lenjeriile de pat de la Finette!

Creați un dormitor de poveste cu lenjeriile de pat de la Finette!
Dormitorul copiilor poate fi transformat acum într-o scenă de basm prin intermediul lenjeriilor de pat de la Finette. Acest magazin online aduce în atenția publicul său țintă o colecție impresionantă de...
Serviciul de email marketing furnizat de