x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Nuntile si mancarea

Nuntile si mancarea

de Jospeh Hadad    |    07 Iul 2006   •   00:00

Cred ca oamenii s-au saturat sa mearga la nunti si la fiecare dintre ele sa fie serviti cu aceleasi feluri de mancare. Am auzit multe persoane spunand acest lucru. Trebuie sa facem preparate mai "altfel"

Executive Chef Casa Vernescu
Vine vara si o data cu ea incepe si sezonul nuntilor. Si unul dintre cele mai importante aspecte ale acestui eveniment este alegerea meniului. Parerea mea este ca ar trebui schimbat conceptul. Stiu ca fiecare tara are traditia ei. Se servesc de obicei salata de vinete, oua umplute, rulouri de sunca umplute etc. Eu cred ca oamenii s-au saturat sa mearga la nunti si la fiecare dintre ele sa fie serviti cu aceleasi feluri de mancare.

Am auzit multe persoane spunand acest lucru. Trebuie sa facem preparate mai "altfel", macar in Bucuresti. Oamenii au invatat sa manance, pentru ca foarte multi au mers in strainatate unde au vazut ce inseamna adevarata arta culinara. Si nu numai meniul trebuie schimbat, ci si retetele. Peste tot se intalneste carnea de porc. Vara este mult prea periculoasa pentru organism pentru ca este mult prea grasa. O friptura de vita cu putin rozmarin este indicata pentru acest eveniment.

Masa pentru nunta ar trebui inceputa cu o gustare mai bogata, colorata si frumos aranjata in farfurie. Daca punem sase-sapte feluri pe un platou, oamenii nu mai stiu ce sa aleaga si se si satura de la aperitiv. Acum totul se indreapta catre preparate light, lejere. Important este ca vizual sa arate bine.

Cartofii sunt o alta problema. Se pot face si altfel decat taranesti. Caliti in putin ulei de masline, sare de mare, taiati in forme diverse ar putea fi si mai sanatosi si ar avea un aspect mult mai placut.

Eu pana acum nu am gasit solutia perfecta pentru a-l face pe client sa inteleaga ca trebuie sa schimbe meniul. Replica lor este de cele mai multe ori "Eu as vrea, dar musafirul ce-o sa zica daca vede ca nu este friptura de porc?". Mentalitatea ar trebui sa se schimbe. Mirii ar trebui sa se gandeasca ca este nunta lor, iar dorinta lor trebuie respectata. Trebuie sa facem preparate deosebite. Unele chestii au mai fost schimbate, dar trebuie facut mai mult. E bine ca sunt multe feluri de mancare la masa, dar ar trebui sa fie mult mai putine bucate pe farfurie. Omul se simte deja satul pana la felul de baza. Chiar daca ochii sunt mari, stomacul este mic.

Oamenii ar trebui sa se indrepte catre preparate de genul terinelor, a fripturilor de berbecut. Daca se face bufet suedez, ar trebui ca ospatarii sa faca show pentru ca oamenilor le place foarte mult.

Eu cred ca timpul traditiei a trecut. Noi trebuie sa facem un pas inainte in ceea ce priveste gastronomia nuntilor. Oricum oamenii au invatat sa manance, mai trebuie sa faca acest lucru si la nunti.
×
Subiecte în articol: gastronomie