x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar O imbinare de culturi

O imbinare de culturi

20 Feb 2005   •   00:00

GASTRONOMIE
ADAUGIRI - Musacaua a fost adaptata de toti cei care au preluat-o Inventata de egipteni, preluata de arabi si imbunatatita de greci, musacaua are parfumul istoriei si gustul a doua mari culturi ale lumii. Fiecare a venit cu ceva nou si astazi noi avem bucuria de a manca o delicatesa.
CRISTINA ANDREEA CATANA

SATIOS. O portie de musaca este echivalentul unei mese de pranz
Prima reteta de musaca a fost descoperita intr-o carte veche de opt secole, intr-un anticariat din Bagdad. Reteta propunea un fel de mancare numita "maghmuma" sau "muquatta’a", care continea aproape aceleasi ingrediente ca si cele pe care le contine musacaua contemporana. Apoi, din bucataria arabilor mancarea a ajuns si in cea a turcilor si mai apoi a grecilor. Insa cele mai cunoscute variante de musaca sunt cele arabesti si grecesti.

ARABESC. Ingredientele principale ale musacalei arabesti sunt vinetele sau dovleceii, carnea de oaie si condimentele. Sorin Ples, bucatar-sef la restaurantul cu specific arabesc Abu Abdu, spune ca pentru patru persoane sunt suficiente 20 de vinete mici. Pe acestea trebuie sa le scobiti si apoi sa le umpleti cu o compozitie din carne tocata de oaie, ceapa si condimente. La sfarsit, cand musacaua este inca aburinda, puneti deasupra smantana sau iaurt si putin patrunjel tocat marunt. Pentru ca arabii nu beau alcool, in mod traditional acest fel de mancare este urmat de un pahar de apa sau de suc. Dar noi putem sa ne delectam si cu un vin alb demidulce.

GRECESC. La greci, musacaua a ajuns in urma unui razboi, cand cetatenii eleni din Turcia au fost nevoiti sa se intoarca acasa. Si au luat cu ei si reteta de musaca pe care au adaptat-o gustului lor. Maria Coteva, administratoarea resturantului cu specific grecesc "El Greco", spune ca acest fel de mancare se deosebeste de altele prin faptul ca fiecare parte a lui se prepara separat. Cartofii se taie in felii mari si se trec putin prin tigaie. Vinetele se trag si ele in tigaie si, ca un secret al grecilor, se lasa de seara pana dimineata sa se scurga de ulei. Carnea se toaca si se amesteca separat cu foaie de dafin, scortisoara, usturoi, foarte putin piper, oregano. Deasupra tuturor acestor straturi se pune sos bechamel (lapte proaspat, faina si ou). Pentru ca mancarea sa nu iasa foarte uleioasa, grecii pun un strat foarte fin de pesmet intre randul de vinete si cel de carne. In felul acesta, la sfarsit nu vom avea senzatia de greata. Si tot pentru aceasta, dupa musaca grecii mananca salata tzatziki sau salata "toate culorile" (varza alba, varza rosie, rosii, salata verde), amandoua fiind foarte racoritoare. Insa nu se recomanda sa consumam mai mult de o salata inainte de musaca, pentru ca o singura portie are 800 de calorii.

AUTOHTON. In Romania, musacaua se face ca o imbinare a celei arabesti si turcesti: doar cu cartofi taiati rondele foarte mari sau cu piure de cartofi. Nu conteaza ce se bea dupa, pentru ca, fiind o mancare gatita in casa, fiecare poate alege: bere, vin, suc. Trebuie doar sa stim sa ne limitam, pentru ca este o mancare foarte grea.

MUSACAUA
Cultul bucatariei este atat de puternic in Grecia, incat in anul 2003 a fost realizat un film "Politiki kouzina". Incadrat in genul comedie neagra, filmul prezinta parcursul vietii unui copil grec care traieste in Turcia. Acesta invata de la bunici traditiile si, mai ales, pe cele culinare. Una dintre principalele preparate pe care acesta le invata este musacaua. Regizorul Tassos Boulmetis ne arata cum a ajuns aceasta mancare arabeasca sa fie traditionala in Grecia. Bunicul lui Fanis, personajul principal, traieste, este un mare bucatar, care insa are si pasiunea filozofiei. Traind in admiratie pentru cel care l-a crescut, Fanis se face si el bucatar si aplica tot ceea ce a invatat. Numai ca face acest lucru in Grecia, unde ia cu el o parte din specialitatile bucatariei turcesti.
×
Subiecte în articol: gastronomie musacaua