x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

O magie în bucătărie sau cum simţi că trăieşti

0
Autor: Simona Chiriac 25 Feb 2010 - 00:00
O magie în bucătărie sau cum simţi că trăieşti Simona Chiriac/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto

Gurmanzii din România pot fi de două ori mai fericiţi. Nu numai că se pot bucura de bunătăţi imposibil de refuzat, dar îşi vor menţine silueta cu uşurinţă. Fără regimuri drastice de slăbit, fără frustrări, ci doar o mare bucurie de a găti şi mânca. O lecţie de viaţă... istorisită într-o carte de doctor Gabriela Man.

Volumul "Slăbeşte sănătos", ultima apariţie a Editurii Polirom, îşi incită cititorii încă de la prima pagină. "Cum să scapi de kilogramele în plus şi să mănânci după pofta inimii?" Ceea ce până nu de mult putea fi considerată o utopie este astăzi realitate. Secretul constă într-o dietă ce pune accentul pe consumarea alimentelor cu un conţinut glicemic scăzut, care au un impact foarte mic asupra secreţiei de insulină. Răsfăţ în voie, de la ciorbe, supe, salate, fripturi şi sarmale până la prăjituri şi torturi.

PUNCT DE PORNIRE
"Persoanele care au probleme cu greutatea nu mănâncă mult, ci prost. Cei care sunt slăbuţi au toate şansele să ajungă la un moment dat, alimentându-se modern (cu alimente bogate în glucide rafinate şi grăsimi), să aibă astfel de probleme. Ca să le vin tuturor în ajutor am conceput făinurile pe care le-am şi înregistrat şi lansat pe piaţă. Sunt două amestecuri speciale hipoglucide cu o calitate extrem de bine aleasă a glucidelor din combinaţie, ceea ce le face să fie bogate în fibre.

Sunt nişte premixuri care ne ajută nu doar să slăbim, ci să ne menţinem greutatea şi ne asigură o alimentaţie variată şi bogată. Putem să ne facem prăjituri în casă, pane, pâine." Acesta a fost doar primul pas. Noul sortiment de făină este minunat, dar asta nu înseamnă că doar folosirea ei în alimentaţie te va face subţirel ca tras printr-un inel. Esenţială este folosirea alimentelor cu un indice glicemic scăzut. Vor fi îndepărtaţi încă de la început orezul dur şi cartofii. De asemenea, se evită zahărul (se înlocuieşte cu fructoză), făina albă, berea şi tăriile. În rest, după pofta inimii!

UN DOCTOR "VINDECĂ" REŢETELE
"Fiind o gurmandă, sunt şi o consumatoare de reviste speciale cu reţete. Nu ştiu cât apuc să fac din tot ceea ce citesc. Am adaptat aceste reţete, intenţia mea fiind aceea de a le da cititorilor un punct de pornire sau o sursă de inspiraţie. Orice reţetă clasică pe care o ai fă-o dietetică, este foarte simplu!" Sarmale cu orice fel de carne, în reţeta cărora orezul dur a fost înlocuit cu orez Basmati sau sălbatic (are un gust spectaculos, aşa că merită încercat!), piure de conopidă, pregătit ca şi cel de cartofi, cu unt, lapte şi sare.

Aşezat în loc de garnitură lângă friptură, este o surpriză gustoasă. Regândirea unor reţete clasice este o experienţă care aduce mari satisfacţii. "Nu trebuie să dezvoltăm o fobie faţă de mâncare, până la urmă a te alimenta este un bonus al faptului că trăim. Nu sunt şi nu am fost de acord cu principiul mănânc ca să trăiesc. Bine, nici nu trăiesc ca să mănânc. Să redescoperim bucuria de a găti, de a ne aşeza la masă. Ştiu că viaţa modernă este extrem de alertă, dar măcar o dată pe săptămână, duminica, să ne adunăm împreună la masă şi să ne bucurăm."

ZI DE ZI
Noul stil de viaţă creat de doctor Gabriela Man presupune existenţa a trei mese zilnice şi a una sau două gustări (chiar şi mai multe, dacă sunteţi înfometat). Esenţial este să nu se sară peste mese, oricât de strâns ar fi programul unei zile. Spre exemplu, la prânz vor putea fi consumate un fruct, două ouă, brânzeturi (caşcaval, telemea, brânză de burduf), orice tip de carne (cu menţiunea ca acea de porc să fie servită o dată la trei zile), orice legumă cu indice glicemic scăzut (cartea cuprinde liste detaliate cu alimente catalogate în funcţie de aportul glicemic), orez Basmati (o dată la trei zile), 50 g alune (migdale sau nuci).

Metodele de preparare sunt dintre cele mai diverse, astfel încât o alimentaţie sănătoasă să nu fie obligatoriu lipsită de gust.


Pui cu ciuperci
Ingrediente: 500 g piept de pui; o roşie mare; 500 g ciuperci albe de cultură; o lămâie; o ceapă; doi căţei de usturoi; 250 ml supă de pasăre sau apă caldă; 2-3 linguri de ulei de măsline; sare, piper.
Preparare: Tăiaţi carnea cuburi sau julien. Pasaţi roşia. Tăiaţi mărunt ceapa şi căţeii de usturoi. Curăţaţi ciupercile şi tăiaţi-le julien. Căliţi puţin ciupercile într-o tigaie antiaderentă cu o lingură de ulei de măsline, apoi le scoateţi pe o farfurie. Căliţi ceapa cu o singură lingură de ulei de măsline şi apoi adăugaţi: puiul, roşia pasată, ciupercile, usturoiul, supa de pasăre (sau apa călduţă), sarea şi piperul. Se fierbe la foc acoperit circa 20 de minute.

 

Cremă mousse de ciocolată
Ingrediente: 250 ml lapte (făcut din smântână dulce cu 15% grăsime diluată cu apă în proporţie de 1:1); 100 g ciocolată cu 75% grăsime; o lingură de nes (opţional); 3 linguri de fructoză; 4 foi de gelatină; 300 ml frişcă; o linguriţă de esenţă de rom; 50 ml frişcă pentru ornat.
Preparare: Puneţi laptele la fiert. Adăugaţi ciocolata ruptă bucăţele şi nesul. Amestecaţi până ce se dizolvă toată în lapte. Luaţi de pe foc, adăugaţi esenţa de rom şi lăsaţi să se răcească, amestecând din când în când. Puneţi gelatina la înmuiat în apă rece pentru cinci minute. După ce s-a înmuiat, o stoarceţi bine în mâini şi o amestecaţi bine în compoziţia de ciocolată (aceasta trebuie să fie călduţă), până ce se dizolvă gelatina. Lăsaţi vasul cu compoziţia la rece în frigider 30 de minute (mai amestecaţi din când în când). Între timp, bateţi frişca. Când compoziţia de la frigider e rece, adăugaţi frişca bătută, amestecând uşor cu telul pară. Puneţi în cupe şi lăsaţi 3-4 ore la răcit în frigider. Ornaţi cu frişcă bătută şi presăraţi ciocolata rasă.

 

Plăcintă de post cu mere
Ingrediente: pentru umplutură: un kg mere pentru plăcintă; scorţişoară după gust (1-2 linguriţe); 80-90 g fructoză; o linguriţă de unt; pentru aluat: 500 g premix pentru patiserie "Slăbeşti mâncând"; 25 g drojdie proaspătă; 250 ml ulei; 300 ml apă minerală; un praf de sare.
Preparare: Curăţaţi merele şi daţi-le pe răzătoarea mare. Stoarceţi-le bine de suc şi puneţi-le la călit pe foc mic cu puţin unt, scorţişoară şi fructoză. Când s-au înmuiat uşor, le lăsaţi deoparte la răcit. Pentru aluat, dizolvaţi drojdia în puţină apă călduţă. Amestecaţi 400 g premix cu sarea, drojdia, apa minerală şi 125 ml ulei. Frământaţi un aluat potrivit (ideal este să folosiţi paletele în spirală pentru aluat ale mixerului). Lăsaţi aluatul să se odihnească circa 20 de minute. Amestecaţi separat cele 100 g premix (rămase din cantitatea iniţială) cu restul de 125 ml ulei. Întindeţi aluatul în foaie şi ungeţi pe toată suprafaţa cu amestecul de făină şi ulei. Rulaţi-l (ca pe o ruladă) şi mai lăsaţi-l încă 15 minute. Tăiaţi aluatul în două jumătăţi din care veţi întinde cele două foi de plăcintă. Încingeţi cuptorul la 175 grade. Întindeţi o foaie de aluat şi o puneţi în tava în care aţi pus hârtie de copt. Adăugaţi umplutura de mere şi nivelaţi-o, apoi acoperiţi cu cea de-a doua foaie de aluat. Tăiaţi plăcinta în pătrate înainte de a o introduce în cuptor. Coaceţi până se rumeneşte frumos deasupra.

 

Mâncare din viţel cu sos alb
Ingrediente: 400 g muşchi/spată de viţel; o ceapă mare; 300 g ciuperci albe de cultură; doi morcovi medii; o felie de ţelină; 3 linguri de ulei de măsline; un gălbenuş; o lingură de premix de pâine "Slăbeşte mâncând"; două frunze de dafin; sare, piper; verdeaţă pentru servit.
Preparare: Curăţaţi legumele; tăiaţi ceapa mărunt; tăiaţi morcovii în două jumătăţi (îi veţi arunca după ce e gata mâncarea); curăţaţi ciupercile şi tăiaţi-le bucăţi. Tăiaţi carnea cuburi sau julien. Înăbuşiţi carnea în două linguri de ulei de măsline, adăugaţi ceapa şi mai lăsaţi 2-3 minute (până se evaporă zeama lăsată de ceapă). Adăugaţi morcovii şi ţelina, adăugaţi apă caldă cât să le acopere şi fierbeţi înăbuşit circa o oră. Scoateţi apoi ţelina şi morcovii. Adăugaţi feliile de ciuperci şi lăsaţi să fiarbă la foc mic încă 20 de minute. În acest timp, dregeţi cu sare şi piper, adăugaţi frunzele de dafin. Separat, diluaţi premixul cu puţină apă rece. Strecuraţi carnea şi ciupercile şi păstraţi-le la cald. În zeama rămasă adăugaţi premixul diluat cu apă şi daţi câteva clocote (să fiarbă făina). Opriţi focul şi, după ce lăsaţi câteva minute să se mai domolească temperatura, adăugaţi gălbenuşul diluat cu puţină apă şi zeamă din mâncare (ca să nu se coaguleze, trebuie să aduceţi treptat temperatura gălbenuşului la cea a mâncării). Adăugaţi înapoi în cratiţă carnea şi ciupercile şi lăsaţi-le 2-3 minute să se întrepătrundă aromele. Puteţi prepara acest fel de mâncare şi cu alte cărnuri (pui, cotlet de porc).

 

Salată de mere cu ton
Ingrediente: 150-200 g ton în suc propriu, scurs; un măr tăiat mărunt; o felie de ţelină rasă; o căpăţână mică de salată verde, ruptă bucăţi; o lingură de maioneză de casă; 100 ml iaurt natural; două linguriţe de suc de lămâie; sare, piper.
Preparare: Amestecaţi toate ingredientele şi lăsaţi la rece 30 de minute înainte de servire.

• Reţete din volumul "Slăbeşti mâncând", Dr Gabriela Man, Editura Polirom 2010

Citeşte mai multe despre:   bucate cercate

 



Mai multe titluri din categorie

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere
Galerie Foto Una dintre căutările cele mai frecvente pe Google atunci când vine vorba despre certificatul de performanță energetică este "certificat energetic pret". Datorită interesului mare pentru acest subiect în...

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print
Cotidianul naţional Jurnalul devine de luni, 25 ianuarie, singurul ziar de investigații jurnalistice de maxim interes din România. În fiecare săptămână, ai 100 de pagini de anchete spectaculoase și reportaje...

Crizantema: de la origine la semnificație

Crizantema: de la origine la semnificație
Crizantemele sunt, cu siguranță, unele dintre cele mai întâlnite flori atât în buchete cât și în aranjamente florale. Cunoscute în popor ca fiind ”reginele toamnei”, crizantemele sunt flori foarte...

Videochat: între prejudecată și adevăr

Videochat: între prejudecată și adevăr
Să recunoaștem că subiectul videochat nu este chiar cel mai dezbătut la noi în țară. Oamenii tind să fugă de discuții care ating această industrie, în principal din cauza lipsei de informații sau din cauza...

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței
Galerie Foto În cadrul noilor ansambluri rezidențiale, raportul suprafață-preț este foarte important. Confortul este un obiectiv-cheie urmărit de toți cei aflați în căutarea unei locuințe. Nu e de mirare, așadar,...

Top 7 mărci de cafea din București

Top 7 mărci de cafea din București
Căutați un furnizor sau vreți să vă aprovizionați acasă? Aflați care boabe sunt cele mai bune pentru espresso, americano și cappuccino Cafea pentru business – cafea acasă În caleidoscopul mărcilor...

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
Jurnalul de miercuri face lumină în cea mai apăsătoare problemă a românilor: noile contracte la energia electrică. Din cele 28 de pagini ale Ghidului care apare mâine afli în exclusivitate: - Cum să...

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere,  dar abia de acolo începe munca!”
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon Burlacul, ce va fi difuzat în curând, la Antena 1, îl va avea pe Răzvan Fodor în ipostaza de prezentator, dar și sfătuitor pentru Andi Constantin în călătoria sa. Căsătorit de 11...

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...

Turiștii israelieni vor reveni în România

Turiștii israelieni vor reveni în România
Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...

In memoriam Ruxandra Garofeanu

In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.   Cunoscut om de...

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021

Australia rămâne închisă pentru străini pe tot parcursul anului 2021
Autoritățile australiene nu vor să deschidă granițele pentru turiștii străini în acest an, deși majoritatea statelor se află în plină campanie de vaccinare împotriva COVID-19, potrivit secrretarului de stat...

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...
Serviciul de email marketing furnizat de