x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar O masă de milioane

O masă de milioane

de Emanuel Fantaneanu    |    13 Aug 2008   •   00:00

Între 3 septembrie şi 5 octombrie 1988, cei 394 de bucătari n-au avut linişte în cuhniile olimpice din Seul, pentru a pune la dispoziţia delegaţiilor venite din 159 de ţări participante la cea de-a XXIV-a ediţie un meniu variat, bazat cu deosebire pe specialităţile europene, dar la care s-au adăugat şi multe  locale.



Între 3 septembrie şi 5 octombrie 1988, cei 394 de bucătari n-au avut linişte în cuhniile olimpice din Seul, pentru a pune la dispoziţia delegaţiilor venite din 159 de ţări participante la cea de-a XXIV-a ediţie un meniu variat, bazat cu deosebire pe specialităţile europene, dar la care s-au adăugat şi multe  locale.

Diversitate

Deschise nonstop – aproximativ 15 ore pentru un serviciu obişnuit şi nouă ore pentru gustări –, în restaurantele olimpice s-au servit cu 39 mai multe specialităţi decît la Los Angeles în 1984 şi cu 220 comparativ cu Jocurile Asiatice, care au avut loc cu un an înainte. Au existat 70 de feluri la alegere pentru mic dejun, 92 pentru prînz şi 104 pentru cină, la care s-au adăugat 19 în caserole şi 20 de gustări, pentru a satisface cele mai variate gusturi.

Apetitul a fost pe măsură, consumîndu-se 42.776 kg carne de vită, 30.227 kg porc, 42.561 kg pui, 10.117 kg miel, 1.813 kg curcan, 30.651 kg peşte, 166.544 kg legume, 180.544 kg fructe, 27.820 kg cereale şi 124.138 cutii cu suc, totul în valoare de 3,66 mi­lioane de dolari!

La micul dejun, mesele erau pline cu sucuri de fructe, iaurturi, fructe, cereale, supe (de mazăre, de ceapă), ouă sub diverse feluri, carne şi peşte (şuncă, bi­ban, cîr­naţi), cartofi, orez, brînzeturi, salate, diverse sortimente de patiserie…

Prînzul era şi mai bogat: supe (cre­­mă de broccoli şi de mazăre), diverse sortimente de preparate din carne – pui la grătar, miel cu curry, chifteluţe în sos de roşii, batog afumat, friptură de porc şi vită, curcan, "bugalbi"), vegetale (broccoli, conopidă, varză de Bruxelles), salate (kimchi, fruc­te de mare, cartofi, vită şi ceapă), fruc­te, compoturi, în­ghe­ţată, prăjituri, brîn­zeturi, băuturi ră­co­ri­toare.  

Seara se putea alege între crevete, friptură de vită, pas­te, orez, ciuperci, brînzeturi, fruc­te, prăjituri (plăcin­tă de piersici, chec, spe­cialităţi co­re­e­ne), etc.

×
Subiecte în articol: jocuri olimpice