Peşte, crevete, homar, calamar sau caracatiţă sunt doar câteva dintre ingredientele cu care vă invităm să vă delectaţi în ziua de Florii.
Zilele cu dezlegare la peşte sunt prilej de festin culinar pentru toţi cei care au ţinut seama de restricţiile Postului Mare. Peştele oferă, pe lângă plăcerea de a-l mânca, şi grăsimi de care organismul are neapărată nevoie. Indiferent de modul de preparare, însoţit de sosuri inedite ori pur şi simplu alături de o mămăligă aburindă şi însoţită de nelipsitul nostru mujdei, gustul peştelui este inegalabil.Alexandru Străuneanu, un mare iubitor al acestor preparate, deţine câteva secrete legate de pregătirea peştilor şi a fructelor de mare: "Pentru fiecare peşte există câte un sos care face diferenţa. Spre exemplu, somonul, pentru că este un peşte mai gras, sosul preparat din fresh de portocale, miere şi capere îi dă o savoare deosebită.
Încercaţi această combinaţie şi nu o să vă pară rău, dar vă sfătuiesc să nu folosiţi niciodată, dar niciodată concentrat de legume deshidratate atunci când preparaţi orice fel de mâncare. Daţi-i gust şi aromă numai din condimente. A, şi încă ceva pentru fructele de mare, fie că sunt crevete, calamar sau caracatiţă, dacă respectaţi întocmai reţeta pe care v-am dat-o pentru fiecare în parte, vă garantez că masa de Florii va avea acel ceva pe care-l căutăm toţi atunci când ne aşezăm la masă".
Şi pentru că suntem în Postul Mare, specialistul ne sfătuieşte să folosim, dacă ţinem post, smântână vegetală în locul celei obişnuite, pentru că preparatul va "ieşi" la fel de gustos. Vă propunem să încercaţi să pregătiţi aceste reţete la dumneavoastră acasă, noi garantăm pentru ele. Sunt de post şi sunt savuroase!
Mix de fructe de mare
Creveţii se prăjesc timp de câteva minute în ulei de măsline, se adaugă usturoi, ardei iute, tăiat rondele, ardei gras roşu şi verde, tăiat feliuţe, apoi o roşie tocată cubuleţe şi usturoi tăiat fin. Se dreg cu sare şi piper, iar când se iau de pe foc se adaugă pătrunjel verde tocat.
Separat se pune ulei într-o tigaie şi se prepară un sos thailandez din chili, la care se adaugă soia şi mirin (băutură obţinută din orez, care seamănă la gust cu zeama de ananas). Caracatiţa se fierbe în oţet cu foi de dafin şi piper, se scoate, se taie pe lung (sau după preferinţe), apoi se pune pe grătar.
Se serveşte cu oţet din vin roşu, se decorează cu cimbru proaspăt, ulei de măsline şi zeamă de lămâie. Calamarii se pun pe grătar, când şi-au schimbat culoarea se pun în tigaie, se adaugă puţin vin alb se lasă cât este nevoie, se potrivesc de sare şi piper şi se servesc stropiţi cu ulei de măsline.
Caracatiţă la grătar cu andive
Caracatiţa se fierbe în oţet, se adaugă foi de dafin, sare, piper, apoi se scoate şi se pune pe grătar. Se frige pe o parte şi pe cealaltă. Andivele se curăţă, se lasă la scurs, apoi se prăjesc timp de câteva secunde într-o tigaie cu ulei de măsline (se ţin pe foc doar până se înmoaie). Se pun pe o farfurie frunzele de andive, iar deasupra se aranjează feliile de caracatiţă.
Doradă cu sos chives
Peştele se curăţă, se spală şi se pune în tigaie la prăjit, se rumeneşte pe o parte şi pe cealaltă şi se dă deoparte. Separat se prepară sosul din smântână vegetală şi chives (sau "ciboulette", un sortiment de ceapă foarte, foarte subţire) care se mixează, apoi se adaugă sare şi piper după gust. Se pune dorada pe farfurie, iar deasupra se toarnă sosul.
Somon orange
Într-o tigaie se caramelizează o lingură de zahăr, se adaugă zeamă de portocale, miere şi câteva capere. Se lasă sosul să se îngroaşe puţin, iar dacă e nevoie se mai adaugă zeamă de lămâie şi se lasă sosul la scăzut. Separat somonul se frige aproximativ trei minute pe o parte şi pe cealaltă şi se pune pe farfurie. Se toarnă sosul, se asezonează cu câteva capere şi cu feliuţe de portocală.
Meniu propus de Alexandru Străuneanu şi pregătit de Ioana Ciobănaşu de la Restaurantul Trattoria Buongiorno, din Bucureşti