x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar O nebunie cu... dulciuri

O nebunie cu... dulciuri

de Simona Chiriac    |    03 Feb 2010   •   00:00
O nebunie cu... dulciuri

Când e aşa de frig afară, tare bine e să te tragi mai aproape de foc şi să stai la poveşti. Ceva dulce, o băutură aromată şi prieteni care să-ţi ţină companie. Cam acestea ar fi trăsăturile unei după-amiezi de iarnă. Una de poveste...



În cel de-al cincisprezecelea volum al seriei dedicate lui Jamie Oliver (a cincea parte a cărţii "Dimineţi minunate cu bucătarul care se dezbracă de... secrete"), prietenul vostru într-ale bucătăriei şi-a propus să transforme o zi obişnuită într-una veselă. Cu multe fructe, prăjituri, îngheţate, dar şi cocteiluri uşor de preparat acasă, astfel încât să vi se ducă faima. Şi cine nu-şi doreşte să devină celebru?!

Când vi se face o poftă nebună de dulciuri, nu alergaţi la prima cofetărie care vă iese în cale (s-ar putea să fiţi dezamăgiţi!), ci deschideţi "abecedarul deserturilor". Citiţi (sau mai bine savuraţi) pe îndelete fiecare reţetă, imaginaţi-vă bunătăţile aflate la doar o pagină distanţă, şi apoi, păşiţi, cu optimism, în lumea lui Jamie.

IMAGINAŢIE
Regula de bază, şi cea mai importantă de altfel, este imaginaţia. Oricum aţi proceda, reţeta sigur va fi una interesantă, dacă nu de-a dreptul aventuroasă. "Vreau să vă spun o poveste simpatică despre o reţetă din cartea «Bucătarul se dezbracă... de secrete». Spre sfârşitul unei reţete de prăjitură cu fructe, am adăugat: «Pun pariu că aveţi o mulţime de idei, încercaţi-le». Am primit recent o scrisoare de la o doamnă în vârstă, care îmi scria că încercase să fie mai creativă, dar rezultatul nu avusese un gust prea bun. S-a dovedit că pusese nişte chipsuri cu boia iute în blatul prăjiturii cu fructe. Asta chiar m-a făcut să râd, deşi e interesant de ştiut că există în lume persoane cu un pronunţat spirit de aventură."

Ananasul cu zahăr şi mentă este un desert ce va face senzaţie. În primul rând, nu aveţi nevoie decât de cel mai frumos fruct care vă face cu ochiul, zahăr pudră, frunze de mentă şi un mojar. Mai întâi pregătiţi decorul: prietenii se vor aşeza în jurul mesei, aşteptând să fie seviţi cu ceva elaborat. Dumneavoastră aşezaţi în mijloc doar un platou cu felii subţiri de ananas. Mirare pe feţele tuturor. Acum urmează însă punctul culminant. Turnaţi într-un mojar zahărul pudră, apoi presăraţi frunzele de mentă. Zdrobiţi-le cu îndemânare, iar aroma inedită de mentă şi zahăr va stârni curiozitatea. Turnaţi un strat uniform peste feliile de ananas şi lăsaţi oaspeţii să-şi aleagă cea mai delicioasă felie. O regie completă pentru desert de succces.

CIOCOLATĂ
Un duo irezistibil: spumă obraznică de ciocolată, servită cu bucăţi crocante de caramel cu susan (ce ingenioasă înlocuire a linguriţei!). Mai întâi se pregătesc linguriţele, adică bucăţelele crocante. Se face un sirop din 450 g zahăr şi cam 8 linguri cu apă. Când a devenit auriu, se pun 200 g seminţe de susan. Se amestecă şi se toarnă toată compoziţia pe o suprafaţă unsă cu unt. Se întinde în strat uniform, iar după un sfert de oră se poate tăia după dorinţă. Pentru spuma obraznică de ciocolată se folosesc ciocolată neagră (cel mai sănătos desert), unt, smântână dulce, ouă, miere şi o lingură de Amaretto (un lichior cu parfum şi gust de migdale). În vasele cu spumă se vor aşeza bucăţelele crocante, iar copiii vor fi extrem de fericiţi că vor putea mânca totul până la ultima bucăţică.

PORTOCALĂ ÎN... BUDINCĂ
"Iată o budincă ce vă oferă o minunată surpriză în mijlocul ei, când o porţionaţi. Coaja portocalei va fi ca o marmeladă, iar aroma ei puternică se va potrivi cu dulceaţa ciocolatei." Portocala buclucaşă se va fierbe cam 10 minute în apă clocotită, cât să i se înmoaie coaja. Se înţeapă cu o furculiţă din loc în loc (puteţi să vă bucuraţi liniştiţi de parfumul ei), apoi se bagă în adâncitura făcută în budincă (şi nu una oarecare, ci cu multă ciocolată neagră, evident). În jurul portocalei se pun cubuleţe de unt şi zahăr, apoi se toarnă deasupra budinca ce fusese mai înainte lăsată deoparte. Se acoperă cu hârtie pergament şi se lasă la bain-marie două ore pline. Se serveşte cu extrem de multă frişcă sau cremă dulce din lapte.

Şi asta nu e tot. Jamie vă mai ispiteşte cu "regina budincilor" (trebuie să faceţi cunoştinţă cu ea!), jeleu din fructe de vară, socată şi prosecco sau panna cotta cu rubarbă rumenită.

COCTEILURI DE CASĂ
"Eu sunt încă foarte ataşat de vechile băuturi. Şi e bine de ştiut că mulţi dintre cititorii mei sunt la fel. Doamne, cât de mulţi au înnebunit după votca cu pepene verde, prezentată într-o altă carte a mea, «Întoarcerea bucătarului care se dezbracă... de secrete». De la adolescenţi la pensionari, nici eu nu sunt sigur care erau cei mai înrăiţi. L-am prins până şi pe prietenul meu, Jimmy, injectând cu seringa votcă în fructul pasiunii şi în struguri - ce nebun! Ai fi zis că e student..."

În afară de o interesantă Margarita, Jamie vă oferă reţeta băuturii care va face furori seara, în timpul unui film bun. Bere de ghimbir. Ingredientele sunt la îndemâna oricui: 140 g ghimbir (îl puteţi procura de la hipermarket fără nici o bătaie de cap), 4 linguri de zahăr brun, 3 lămâi, un litru de apă minerală şi câteva crenguţe de mentă. Se pisează foarte bine ghimbirul ras (cu tot cu suc), zahărul şi coaja de lămâie. Se toarnă zeama de lămâie şi apa minerală. Se verifică dacă e suficient de dulce, se strecoară printr-o sită într-un pahar şi se serveşte cu gheaţă, ornată cu crenguţe de mentă. Un deliciu!

Mango Lassi. Un nume exotic pentru o băutură cu lapte şi mango. Se pregăteşte în trei mişcări. Unu: se pun într-un blender iaurt, lapte, miez de mango şi zahăr. Doi: se mixează. Trei: se toarnă în pahare. O reţetă perfectă chiar şi pentru cei mai neîndemânatici în bucătărie. Robotul face totul!

5533-112936-pozacasetajamie.jpgUn cocteil pentru seri de poveste:Sidecar
"Dar, dacă de această dată vreţi ceva cu care să mergeţi la sigur, încercaţi un Sidecar - cea mai mare extravaganţă a mea în momentul de faţă. Acest cocteil e perfect pentru a vă linişti şi a da un impuls nopţii." Mai întâi se amestecă 3 linguri de zahăr cu tot atâtea linguri de apă clocotită. Când s-a omogenizat, se adaugă coniacul, lichiorul Cointreau şi sucul de la câteva limete proaspete. Se presară gheaţă şi se scutură. Gustul trebuie să fie cât mai pătrunzător (de vină este sucul de limetă). Se serveşte în pahare de Martini cu marginile ninse cu zahăr. O coajă de limetă, aşezată cu măiestrie deasupra, va da un aer festiv. Pentru o seară reuşită, la fel de interesant este şi un Jum-and-Bender, pregătit din fructul pasiunii, puţină şampanie şi un strop de sirop de rodii. A, şi să nu uităm de picătura de mister, marca Jamie Oliver! Aşa, seara magică e asigurată...

×
Subiecte în articol: secretele bucătăriei lui jamie