x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

O plantă de poveste: ghimbirul

0
Autor: Maria Belu 08 Dec 2010 - 16:34
O plantă de poveste: ghimbirul

141632-ghimbir-vst-2025.jpg

Istoria ghimbirului a început în urmă cu 5.000 de ani, când indienii şi vechii chinezi îl considerau o rădăcină tonică şi bună pentru toate bolile. Ghimbirul este ori­ginar din Asia de Sud-Est, dar a fost cultivat de mult timp şi în alte ţări. Destul de devreme a fost exportat din India şi în Roma Antică, romanii utilizându-l des, dar aproape că a dispărut ca produs alimentar o dată cu căderea Impe­riului Roman.

Utilizare
O dată cu trecerea timpului ghimbirul a devenit foarte scump, precum multe alte condimente. În Evul Mediu era importat într-o formă conservată şi folosit mai mult la prepararea dulciurilor. Ghimbirul este un condiment de climă caldă ce provine din aceeaşi familie ca şi nucşoara şi şofranul. Este folosit în bucătăria asiatică de secole. A devenit, de asemenea, un condiment popular în ţările Caraibelor unde se cultiva destul de uşor. În secolul al XV-lea, plantele de ghimbir erau transportate cu vapoarele, astfel explicându-se introducerea lor în ţările Caraibelor precum şi în Africa. Astăzi ghimbirul este cultivat de-a lungul tropicelor. Însă doar în ultimii anii acesta a devenit mai valorificat ca şi condiment decât pentru proprietăţile lui medicinale. Chiar şi aşa, în ţările vestice era folosit pentru a da savoare băuturilor cu lapte bătut încă din secolul al XI-lea. Utilizarea alimentară la scară largă a început în urmă cu 200 de ani când ghimbirul era folosit la prepararea diferitelor tipuri de pâine şi cocă cu ghimbir. Se spune că regina Elisabeta I a Angliei a inventat turta dulce, care a devenit un desert popular de Crăciun.

Un condiment desăvârşit
De-a lungul istoriei, ghimbirul a fost folosit foarte des de vechii romani şi a fost comercializat mai târziu în Europa de arabi care au plantat rizomii în locuri tropicale precum Zanzibar şi Africa. Europenilor le plăcea să condimenteze băuturile, dar pentru că o livră de ghimbir costa cât o oaie, era folosit rar. Astăzi ghimbirul este mai ieftin şi se cultivă în multe regiuni subtropicale. Florile sale minunate sunt atât de încântătoare, încât este deseori folosit şi în decoraţiunile exterioare.

Ghimbirul este o plantă perenă ce creşte aproximativ 3-4 metri şi produce mănunchiuri de flori albe şi roz. Cu toate că frunzele se mănâncă uneori, rizomul sau tulpina subterană constituie interesul medicinal şi culinar. Această tulpină are forma unei rădăcini mici şi îndesate cu o coajă crem, subţire şi conţinut tare şi deschis la culoare. Este deseori greşit denumită rădăcină de ghimbir, pentru că rizomul seamănă cu o rădăcină, dar de fapt nu este rădăcina plantei, ci tulpina subterană. Procesul de cultivare a ghimbirului este în fapt un proces foarte simplu. Ghimbirul se răspândeşte prin plantarea unui rizom care se va dezvolta într-o altă plantă. Se recoltează de obicei după cinci luni, dar depinde de fapt de întrebuinţarea pe care o are rizomul. Cu cât o plantă este mai bătrână, cu atât conţine mai multe uleiuri esenţiale şi gustul este mai picant. Plantele mai tinere sunt bune pentru gătit, iar cele mai bătrâne sunt ideale a fi utilizate în scopuri medicinale.

File de somon cu sos de roşii şi ghimbir
Ingrediente: 4 cotlete de somon, 100 g unt, 50 g ghimbir proaspăt,  500 g roşii, o lingură cu pastă de ardei dulce, o ceapă, o lingură cu pastă de tomate, o limetă, 100 ml ulei de măsline, sare, piper, busuioc.
Preparare: Cotletele de somon se spală, se şterg de apă şi se ung cu ulei. Se condimentează, se pune pe fiecare felii de limetă şi se aşază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Se acoperă cu folie de aluminiu, se introduce în cuptorul încins şi se coace la foc mediu 10 minute. Ceapa se curăţă de foi, se spală se toacă mărunt şi se căleşte în restul de ulei. Se adaugă roşiile date prin răzătoare, pasta de tomate şi pasta de ardei, se condimentează şi se fierb 20 de minute. Se pasează cu un blender, se adaugă ghimbirul ras şi se mai fierbe cinci minute. Se pun cotletele de somon pe farfurii, se toarnă alături sosul şi se presară cu busuioc tocat.

 

Cornuleţe cu ciocolată şi ghimbir
Ingrediente: 250 g făină, 110 g unt, 50 g ciocolată neagră, un ou, 50 ml miere, o linguriţă cu scorţişoară, o linguriţă cu ghimbir ras, 4 g praf de copt, 100 ml lapte dulce, un vârf de linguriţă cu sare.
Preparare: Într-un bol se mixează zahărul tos cu untul şi mierea până capătă aspectul unei creme. Se adaugă oul şi sarea, scorţişoara, ghimbirul ras şi praful de copt. Se toarnă laptele dulce şi ciocolata topită la bain-marie răcită şi se mixează până se încorporează toate ingredientele. Se presară făina cernută, se frământă până se obţine un aluat omogen potrivit de tare. Se acoperă cu folie alimentară şi se introduce la rece 30 de minute. Se întinde o foaie subţire, se taie triunghiuri mici şi se modelează sub formă de cornuleţe.
Se aşază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se introduc în cuptorul încins. Se coc la foc mediu 20-30 de minute, se scot pe un grătar de bucătărie şi se lasă să se răcească.
Se se poate prepara când deja musafirii sună la uşă!

Citeşte mai multe despre:   dicţionar gastronomic,   culinar

 



Mai multe titluri din categorie

„Nu există nu se poate!” Revenire surpriză la TVR

„Nu există nu se poate!” Revenire surpriză la TVR
Începând din această toamnă, mai exact din data de 12 octombrie, surpriza grilei TVR 2 este revenirea Andreei Marin, una dintre cele mai puternice şi carismatice vedete din România, cu un program în care va...

Campioana națională la bob Georgiana Lupu este câștigătoarea celei de-a doua ediții iUmor 

Campioana națională la bob Georgiana Lupu este câștigătoarea  celei de-a doua ediții iUmor 
Galerie Foto Deși s-a înscris la casting în fiecare sezon, abia anul acesta campioana la bob Georgiana Lupu și-a făcut curaj să și urce pe scena iUmor și bine a făcut! Georgiana a fost votată în aplicație și trimisă...

Anca Sigartău şi Marian Râlea fac parte din distribuţia serialului Adela de la Antena 1

Anca Sigartău şi Marian Râlea fac parte din distribuţia serialului Adela de la Antena 1
Galerie Foto Anca Sigartău şi Marian Râlea formează un cuplu în cel mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Cu o vastă experienţă atât pe micile ecrane, cât şi pe scena...

Deschidem Dosar România la TVR 1: „Cantacuzino, un institut pentru o ţară”

Deschidem Dosar România la TVR 1: „Cantacuzino, un institut pentru o ţară”
Galerie Foto Care este rolul acestei instituţii strategice a României în combaterea pandemiei de coronavirus? Cum a fost salvat Institutul Cantacuzino? Cine sunt specialiştii de talie mondială care lucrează aici şi ce...

Celebrul brand de electrocasnice de lux Lofra Italia pătrunde pe piața românească

Celebrul brand de electrocasnice de lux Lofra Italia pătrunde pe piața românească
Galerie Foto Compania TECHSTORE.Ro a adus în România și celebrul brand de electrocasnice de lux Lofra Italia, care s-a angajat de ani de zile pe calea confortului durabil cu produse electrocasnice de lux, de calitate premium, ...

Cea de-a doua gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Cea de-a doua gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a doua gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Tavi Clonda, cu o excelentă transformare în Adam Lambert, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional,...

X Factor, lider de audiență la nivelul întregului public din mediul urban şi la nivel național. Florin Ristei se simte de neoprit: ”V-am zis că o să câștig X Factor anul acesta?!”

X Factor, lider de audiență la nivelul întregului public din mediul urban şi la nivel național. Florin Ristei se simte de neoprit: ”V-am zis că o să câștig X Factor anul acesta?!”
Galerie Foto Cea de-a doua ediţie a celui mai nou sezon X Factor, difuzată vineri seara, între orele 20.30-23.05, la Antena 1, a fost lider de audiență, atât la nivelul întregului public din mediul urban, cât şi la nivel...

Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt și m-am prăbușit pe partea cealaltă”

Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt  și m-am prăbușit pe partea cealaltă”
Surpriză pentru jurații X Factor, în această seară, de la 20.30, la Antena 1, când în fața lor pe scenă va urca Alex Mica, artistul cunoscut internațional cu piesa sa ”Dalinda”, care însă în ultimii ani...

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”
Galerie Foto Emoțiile sunt de neoprit vineri, de la 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție X Factor din cel de-al nouălea sezon, când Delia, dar și ceilalți colegi ai săi de la pupitrul juraților, nu își pot stăpâni...

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”
Sâmbăta, de la ora 20.00, la Antena 1, se poartă transformările. Cei 11 concurenți ai celui de-al 15-lea sezon „Te cunosc de undeva!” s-au epilat și s-au pensat, și-au pus peruci, chelii și barbă falsă,...

Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență

Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență
Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea de-a do...

O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani

O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani
Actrița japoneză Sei Ashina, cunoscută pentru rolul din „Silk”, a fost găsită moartă în apartamentul ei din Tokyo de către o rudă, a anunțat agenția ei. Surse apropiate anchetei au declarat că a...

Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Seara de luni a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în...

La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari

La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari
Galerie Foto Evenimente, expoziții, spectacole de muzică și divertisment, spectacole sau conferințe. Cu cât participă mai multe persoane, cu atât este nevoie de o pregătire mai aprofundată. Pregătirea evenimentului este...

Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda

Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda
Galerie Foto Salina Turda este cea mai frumoasă din Europa. A-nceput cu un vis ce s-a transformat în realitate, din anul 2005, cu doar câteva ingrediente: inspirație, imaginație, voință și fonduri PHARE. În ultimii ani,...
Serviciul de email marketing furnizat de