Cu ceva vreme în urmă, am fost invitaţi la Festivalul Castanelor în Polovragi, judeţul Gorj. Am scris atunci despre bogăţiile istorice şi culturale ale zonei, dar şi despre petrecerea desfăşurată la Pensiunea Castania.
În mulţimea de oameni minunaţi cunoscuţi acolo am întâlnit-o şi pe Mioara Dinoiu, profesor maestru la Şcoala populară de artă Târgu-Jiu, secţia externă Polovragi, având ca director pe domnul Gârbaciu Viorel. Lucrează de 15 ani la şcoala de artă şi se ocupă cu multe activităţi: ţese, coase de mână tot ce se face în Polovragi, cuverturi, covoare, feţe de masă sau costume populare. Merge la toate târgurile de creatori populari din ţară, împreună cu peste 350 de meşteri populari (Sibiu, Bucureşti, Târgu-Jiu), dar şi la târgurile şi expoziţiile de peste hotare, organizate de şcoala de artă, mărturisind că "tradiţiile sunt viaţa mea". Rare au fost evenimentele la care să nu fie invitaţi, poate că nu aveau legătură cu tradiţiile sau poate că nu erau disponibili, fiind plecaţi în alte colţuri ale ţării sau în străinătate nu numai cu obiecte, ci şi cu formaţia ansamblului popular.
Niciodată nu e prea târziu...
Am aflat că nu e niciodată prea devreme sau prea târziu să te apuci să creezi un lucru ce ţine de tradiţii, căci elevii ce participă la cursurile şcolii de artă au vârste cuprinse între 7 şi 45 de ani. Meşterii realizează creaţiile populare în propriile case, la cămin sau acasă la elevi, unde Mioara Dinoiu se duce de câte ori este nevoie de ştiinţa şi de măiestria ei în arta populară.
Deşi şcoala şi activităţile pe care le desfăşoară îi ocupă destul timp, Mioara Dinoiu mai găseşte câte o clipă de răgaz pentru a pregăti bucate gustoase. Pentru că sărbătorile de iarnă se apropie cu paşi repezi, ne-a dezvăluit câteva reţete ce sunt doar o mică parte din ceea ce pregăteşte şi aşază pe masa de Crăciun, şi nu numai.
Reţetele mamei
"Ca profesor şi meşter popular nu ai mult timp liber pentru propria persoană sau pentru cei de acasă, dar încerc să fiu cât mai mult cu ei şi să le prepar cât mai des mâncare", îmi spunea Mioara Dinoiu. Şi asta şi pentru a nu da uitării reţetele aflate de la mama sa şi care reprezintă specificul zonei Polovragi. "Îmi place să fac tot felul de mâncăruri şi dulciuri. Unul dintre dulciurile preferate este cozonacul, pe care îl fac din lapte, ouă, ulei, nucă măcinată, rahat, stafide şi pe care îl coc în cuptorul de cărămidă, ceea ce îi dă un gust aparte, complet diferit de cel copt în cuptoarele obişnuite de la aragaz. În zona noastră se mai prepară tocan de oaie unguresc: se pune untură în tuci, se pune carnea, se fierbe cu puţină apă şi când carnea este aproape fiartă se pune ceapă tocată mărunt. Mai îmi place să fac şi bulz, care se prepară astfel: se face mămăliga un pic mai tare decât de obicei, se pune la mijloc unt învelit în brânză, se dă formă de bilă şi se coace pe jar. Au un gust minunat, mai ales când le prepari cu multă dragoste."
Caltaboş
Ingrediente: urechi de porc, o falcă de la căpăţână, ficat, plămân şi şorici.
Preparare: Se fierb, se scurg de apa în care au fiert şi se toc cu cuţitul. Se adaugă puţină sorţişoară, câteva frunze de dafin şi piper măcinat. Se bagă în burta de porc, se leagă bine sau se coase cu aţă mai tare, apoi se fierbe din nou în apă cu sare, foi de dafin şi piper, circa 15 minute. Se pun la presat, se lasă o zi-două şi se ţin la fum de fag cam opt zile.
Prăjitură Eliza (reţetă franţuzească)
Ingrediente: pentru primul blat: 5 ouă, 8 linguri de zahăr tos, 4 linguri cu făină, o jumătate de pliculeţ praf de copt; pentru al doilea blat: 4 ouă, două linguri cu cacao, 8 linguri cu zahăr tos, o jumătate de pliculeţ cu praf de copt, două linguri cu cacao; pentru cremă: 20 linguri cu zahăr tos, o jumătate de pachet de unt sau margarină, 4 linguri cu făină, 500 ml lapte dulce, 200 g miez de nucă.
Preparare: Pentru primul blat se mixează gălbenuşurile împreună cu trei linguri cu zahăr, praful de copt şi făina. Se adaugă albuşurile amestecate împreună cu cinci linguri cu zahăr şi se toarnă peste compoziţia de gălbenuşuri. Se omogenizează totul, se toarnă într-o tavă unsă cu ulei şi presărată cu făină şi se coace 12-15 minute sau până când devine aurie şi nu mai curge compoziţia. Pentru al doilea blat se mixează gălbenuşurile împreună cu trei linguri cu zahăr, se adaugă făina şi cacaua, praful de copt şi albuşurile frecate împreună cu zahărul rămas. Se amestecă totul, se toarnă în tava unsă cu ulei şi presărată cu făină şi se coace până nu mai curge compoziţia. Pentru cremă, zahărul tos se arde până capătă culoarea caramelului şi se adaugă untul tăiat cubuleţe. Între timp se amestecă laptele dulce rece împreună cu făina şi se toarnă peste compoziţia de zahăr şi unt topit. Se amestecă bine cu un tel, până se omogenizează şi se ţine pe foc până se îngroaşă compoziţia. Se ung foile cu cremă, se suprapun şi se presară deasupra miezul de nucă prăjit în cuptor şi tocat mărunt.
Cremă de zahăr ars
Ingrediente: 6 ouă, o lingură cu făină, 5 linguri cu zahăr, un praf de sare, un litru de lapte dulce, 5 pliculeţe zahăr vanilinat, 150 g zahăr tos pentru ars.
Preparare: Se fierbe laptele cu zahărul vanilinat, sarea şi se lasă să se răcească. Ouăle se bat cu un tel împreună cu cinci linguri cu zahăr, până devin ca o cremă, se adaugă făina şi se amestecă. Se arde restul de zahăr, se îmbracă pereţii şi fundul cratiţei cu el, se toarnă amestecul de lapte şi ouă şi se pune cratiţa la fiert la bain-marie în cuptor. Se coace 30-45 de minute la foc potrivit şi se serveşte după ce s-a răcorit zece minute sau se lasă complet să se răcească şi apoi se serveşte.
Minciuni
Ingrediente: 4 ouă, 4 linguri cu zahăr pudră, două linguri cu ulei, două linguri cu unt, un vârf de cuţit cu bicarbonat, o lingură cu rom, făină cât cuprinde, un praf de sare, oţet sau lapte dulce, zahăr pudră.
Preparare: Se amestecă ouăle împreună cu zahărul pudră, untul topit, uleiul, romul şi bicarbonatul stins cu oţet sau lapte. Se adaugă făină până rezultă un aluat mai moale decât cel de tăiţei, se taie triunghiuri mai mari, se crestează pe mijloc, se introduce colţul mai lung prin crestătură şi se trage uşor. Se prăjesc în ulei încins şi se presară zahăr pudră.
"Reţetele pe care le-am învăţat de la mama şi de la bunica, toate păstrează specificul culinar al Gorjului, mai ales al satelor de munte"
Mioara Dinoiu, artist popular
Citește pe Antena3.ro