x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

O viaţă dedicată artei

0
Autor: Alina Ramona Anghel 19 Noi 2009 - 00:00
O viaţă dedicată artei Alina-Ramona Anghel/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto

Cu ceva vreme în urmă, am fost invitaţi la Festivalul Castanelor în Polovragi, judeţul Gorj. Am scris atunci despre bogăţiile istorice şi culturale ale zonei, dar şi despre petrecerea desfăşurată la Pensiunea Castania.



În mulţimea de oameni minunaţi cunoscuţi acolo am întâlnit-o şi pe Mioara Dinoiu, profesor maestru la Şcoala populară de artă Târgu-Jiu, secţia externă Polovragi, având ca director pe domnul Gârbaciu Viorel. Lucrează de 15 ani la şcoala de artă şi se ocupă cu multe activităţi: ţese, coase de mână tot ce se face în Polovragi, cuverturi, covoare, feţe de masă sau costume populare. Merge la toate târgurile de creatori populari din ţară, împreună cu peste 350 de meşteri populari (Sibiu, Bucureşti, Târgu-Jiu), dar şi la târgurile şi expoziţiile de peste hotare, organizate de şcoala de artă, mărturisind că "tradiţiile sunt viaţa mea". Rare au fost evenimentele la care să nu fie invitaţi, poate că nu aveau legătură cu tradiţiile sau poate că nu erau disponibili, fiind plecaţi în alte colţuri ale ţării sau în străinătate nu numai cu obiecte, ci şi cu formaţia ansamblului popular.

Niciodată nu e prea târziu...
Am aflat că nu e niciodată prea devreme sau prea târziu să te apuci să creezi un lucru ce ţine de tradiţii, căci elevii ce participă la cursurile şcolii de artă au vârste cuprinse între 7 şi 45 de ani. Meşterii realizează creaţiile populare în propriile case, la cămin sau acasă la elevi, unde Mioara Dinoiu se duce de câte ori este nevoie de ştiinţa şi de măiestria ei în arta populară.

Deşi şcoala şi activităţile pe care le desfăşoară îi ocupă destul timp, Mioara Dinoiu mai găseşte câte o clipă de răgaz pentru a pregăti bucate gustoase. Pentru că sărbătorile de iarnă se apropie cu paşi repezi, ne-a dezvăluit câteva reţete ce sunt doar o mică parte din ceea ce pregăteşte şi aşază pe masa de Crăciun, şi nu numai.

Reţetele mamei
"Ca profesor şi meşter popular nu ai mult timp liber pentru propria persoană sau pentru cei de acasă, dar încerc să fiu cât mai mult cu ei şi să le prepar cât mai des mâncare", îmi spunea Mioara Dinoiu. Şi asta şi pentru a nu da uitării reţetele aflate de la mama sa şi care reprezintă specificul zonei Polovragi. "Îmi place să fac tot felul de mâncăruri şi dulciuri. Unul dintre dulciurile preferate este cozonacul, pe care îl fac din lapte, ouă, ulei, nucă măcinată, rahat, stafide şi pe care îl coc în cuptorul de cărămidă, ceea ce îi dă un gust aparte, complet diferit de cel copt în cuptoarele obişnuite de la aragaz. În zona noastră se mai prepară tocan de oaie unguresc: se pune untură în tuci, se pune carnea, se fierbe cu puţină apă şi când carnea este aproape fiartă se pune ceapă tocată mărunt. Mai îmi place să fac şi bulz, care se prepară astfel: se face mămăliga un pic mai tare decât de obicei, se pune la mijloc unt învelit în brânză, se dă formă de bilă şi se coace pe jar. Au un gust minunat, mai ales când le prepari cu multă dragoste."

Caltaboş
Ingrediente: urechi de porc, o falcă de la căpăţână, ficat, plămân şi şorici.
Preparare: Se fierb, se scurg de apa în care au fiert şi se toc cu cuţitul. Se adaugă puţină sorţişoară, câteva frunze de dafin şi piper măcinat. Se bagă în burta de porc, se leagă bine sau se coase cu aţă mai tare, apoi se fierbe din nou în apă cu sare, foi de dafin şi piper, circa 15 minute. Se pun la presat, se lasă o zi-două şi se ţin la fum de fag cam opt zile.

Prăjitură Eliza (reţetă franţuzească)
Ingrediente: pentru primul blat: 5 ouă, 8 linguri de zahăr tos, 4 linguri cu făină, o jumătate de pliculeţ praf de copt; pentru al doilea blat: 4 ouă, două linguri cu cacao, 8 linguri cu zahăr tos, o jumătate de pliculeţ cu praf de copt, două linguri cu cacao; pentru cremă: 20 linguri cu zahăr tos, o jumătate de pachet de unt sau margarină, 4 linguri cu făină, 500 ml lapte dulce, 200 g miez de nucă.
Preparare: Pentru primul blat se mixează gălbenuşurile împreună cu trei linguri cu zahăr, praful de copt şi făina. Se adaugă albuşurile amestecate împreună cu cinci linguri cu zahăr şi se toarnă peste compoziţia de gălbenuşuri. Se omogenizează totul, se toarnă într-o tavă unsă cu ulei şi presărată cu făină şi se coace 12-15 minute sau până când devine aurie şi nu mai curge compoziţia. Pentru al doilea blat se mixează gălbenuşurile împreună cu trei linguri cu zahăr, se adaugă făina şi cacaua, praful de copt şi albuşurile frecate împreună cu zahărul rămas. Se amestecă totul, se toarnă în tava unsă cu ulei şi presărată cu făină şi se coace până nu mai curge compoziţia. Pentru cremă, zahărul tos se arde până capătă culoarea caramelului şi se adaugă untul tăiat cubuleţe. Între timp se amestecă laptele dulce rece împreună cu făina şi se toarnă peste compoziţia de zahăr şi unt topit. Se amestecă bine cu un tel, până se omogenizează şi se ţine pe foc până se îngroaşă compoziţia. Se ung foile cu cremă, se suprapun şi se presară deasupra miezul de nucă prăjit în cuptor şi tocat mărunt.

Cremă de zahăr ars
Ingrediente: 6 ouă, o lingură cu făină, 5 linguri cu zahăr, un praf de sare, un litru de lapte dulce, 5 pliculeţe zahăr vanilinat, 150 g zahăr tos pentru ars.
Preparare: Se fierbe laptele cu zahărul vanilinat, sarea şi se lasă să se răcească. Ouăle se bat cu un tel împreună cu cinci linguri cu zahăr, până devin ca o cremă, se adaugă făina şi se amestecă. Se arde restul de zahăr, se îmbracă pereţii şi fundul cratiţei cu el, se toarnă amestecul de lapte şi ouă şi se pune cratiţa la fiert la bain-marie în cuptor. Se coace 30-45 de minute la foc potrivit şi se serveşte după ce s-a răcorit zece minute sau se lasă complet să se răcească şi apoi se serveşte.

Minciuni
Ingrediente: 4 ouă, 4 linguri cu zahăr pudră, două linguri cu ulei, două linguri cu unt, un vârf de cuţit cu bicarbonat, o lingură cu rom, făină cât cuprinde, un praf de sare, oţet sau lapte dulce, zahăr pudră.
Preparare: Se amestecă ouăle împreună cu zahărul pudră, untul topit, uleiul, romul şi bicarbonatul stins cu oţet sau lapte. Se adaugă făină până rezultă un aluat mai moale decât cel de tăiţei, se taie triunghiuri mai mari, se crestează pe mijloc, se introduce colţul mai lung prin crestătură şi se trage uşor. Se prăjesc în ulei încins şi se presară zahăr pudră.

"Reţetele pe care le-am învăţat de la mama şi de la bunica, toate păstrează specificul culinar al Gorjului, mai ales al satelor de munte"
Mioara Dinoiu, artist popular

Citeşte mai multe despre:   românia culinară

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național
Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic local și național de către Primăria comunei Moisei. Aceasta a fost descoperită recent în Munții Rodnei. "Primăria Moisei a dus la îndeplinire planul...

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie
Galerie Foto Nevoia de a-și petrece concediul cât mai departe de locurile aglomerate i-a îndreptat pe mulți români către traseele pe care se parcurgeau, până anul acesta, cele mai pitorești concursuri de ciclism. O pistă de...

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță
Galerie Foto Sănătatea turiștilor este cea care conferă acum confort, în vacanță, iar românii au ales, în prima parte a sezonului estival, zonele izolate din România, redescoperind destinații aproape uitate până la...

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale
Turiștii care merg în Grecia vor plăti o suprataxă de 20 de euro pentru asistența medicală primită pe perioada vacanței în această țară. Este pentru prima oară când autoritățile impun această măsură,...

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR
Doliu în presa românească. Sorin Burtea, unul dintre cei mai importanți și experimentați jurnaliști, a murit luni, la vârsta de 67 de ani. De-a lungul deceniilor, Burtea s-a făcut cunoscut pentru emisiunile...

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020
Numărul turiștilor străini în Spania a scăzut cu 98% în luna iunie 2020, față de perioada similară din 2019, arată datele Institutul Naţional de Statistică (INE), citat de Reuters. 204.926 de...

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19, a anunțat Televiziunea Română Potrivit procedurilor, a fost anunţat medicul de familie şi Cabinetul Medical al...

Albinele, specie pe cale de dispariție

Albinele, specie pe cale de dispariție
Albinele există pe pământ de zeci de milioane de ani, practic ele au evoluat odată cu plantele. Fără ele, principalele polenizatoare ale planetei, nu am avea majoritatea fructelor și legumelor folosite astăzi...

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”
Laura Nureldin se alătură echipei Observator de la Antena 1. Aceasta va prezenta Observatorul de la ora 13.00 și 16.00, în fiecare sâmbătă și pe cel de la ora 13.00 în fiecare duminică.  Lumea m-a...

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE
Comisia Europeană a inclus vinul ''Adamclisi'' din România în Registrul european al produselor cu ''denumire de origine protejată" (DOP), se arată într-un comunicat al executivului comunitar. Vinurile...

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României
Observatorul orei 19:00 de la Antena 1 duce economia României la doctor. Nouriel Roubini, economistul american care a prevăzut Marea Criză din 2008 răspunde întrebărilor adresate de Alessandra Stoicescu și ...

45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, mai ales din cauza pandemiei

45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, mai ales din cauza pandemiei
45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, în principal din cauza nesiguranței provocată de pandemia de coronavirus, arată un studiu al platformei de anunțuri online OLX. Dintre cei care au...

Celebru artist internațional: „M-am simţit umilit şi jignit de lockdown; uneori am încălcat regulile” (GALERIE FOTO)

Celebru artist internațional: „M-am simţit umilit şi jignit de lockdown; uneori am încălcat regulile” (GALERIE FOTO)
„Mărturisesc că am încălcat voluntar interdicţia de a ieşi în timpul blocajului”, a afirmat un cunoscut artist italian, cu faimă internațională, care a intervenit în calitate de invitat la o conferinţă...
Serviciul de email marketing furnizat de