x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Oaspeti celebri

0
Autor: Mara Raducanu Anna Borca 28 Dec 2005 - 00:00
Oaspeti celebri
31 DECEMBRIE 1931
Restaurantul Cina, deschis in anul 1922, in fosta casa Boerescu, pe strada C.A. Rosetti la nr. 3, era cunoscut, pentru preparatele servite, sub numele de "Cina" frantuzeasca. (In Bucuresti, spre Piata Mare, la inceputul Caii Victoriei exista un alt restaurant, cunoscut drept "Cina" romaneasca.) La deschiderea localului, o parte din personal a fost adus din strainatate: directorul - italianul Popi, din Milano, maitre d’hotel - Poire si Angelo, iar mai tarziu Andersen. Doar cativa bucatari si chelneri erau straini, multi erau romani. A fost unul din cele mai luxoase si "gustate" restaurante ale Bucurestilor. Au onorat "Casa" nume celebre precum: Antoine de Saint-Exupery, Martha si George Valentin Bibescu, Pastorel Teodoreanu, Vasile Voiculescu, Ion Minulescu, Cezar Petrescu, Tudor Vianu, George Calinescu, Nichifor Crainic, Maria Ventura, Oscar Han si lista ar putea continua.

Motivati de insemnarile aflate pe un meniu dintr-o arhiva privata, datat 1 ianuarie 1931, putem constata ca protipendada din Romania incredinta organizarea unor evenimente familiale maiestriei bucatarilor si ingeniozitatii concesionarului. Totul pentru a asigura reusita si intimitatea unor asemenea ocazii.

Nota Bene: toate preparatele si bauturile din meniu sunt frantuzesti.

Dindonneau rôti - Friptura de curcan

Iata inca o reteta pentru acest preparat savuros, potrivit pentru mesele de sarbatoare. De aceasta data, autorul retetei este H. Pellaprat si o gasim in "La cuisine de tous le jours". O metoda foarte buna este aceea de a infasura pasarea cu fasii subtiri de slanina, indiferent daca o pregatim la frigare sau in cuptor. Totusi, daca avem un curcan foarte gras, putem renunta la invelirea cu slanina. De asemenea, curcanul trebuie legat, operatiune nu foarte dificila, dar care nu este intotdeauna bine executata. Legatul are ca efect mentinerea formei pasarii, aripile si picioarele fiind bine asezate pe langa corp, ceea ce face ca pieptul sa iasa mai bine in evidenta. Avem nevoie pentru asta de doua sforicele, una pentru picioare si alta pentru aripi. Timpul de frigere este, in medie, de 75-90 de minute pentru un curcan de 3-5 kilograme. Curcanul se sareaza bine in interior si se introduce o bucata buna de unt. In timpul pregatirii, se unge cu grasimea care se scurge si, daca este nevoie, se presara deasupra putina sare. Ne dam seama daca pasarea este bine facuta in momentul in care sucul care curge din interior este limpede ca apa. Daca sucul este roz, pasarea nu este inca gata. Inainte de servire luam grasimea din tava, o subtiem cu putina apa si, daca este necesar, o coloram cu putin caramel.

Asperges d’Argenteuil sauce Divine - Sparanghel cu sos Divin

Mai intai se alege un manunchi de sparanghel si se taie numai varfurile (cam pana la 12 cm din lungime), se leaga cate 3-4 in manunchi si se fierb in apa cu sare. Atunci cand incep sa se inmoaie putin se dau deoparte si se lasa sa se raceasca in apa. Se scot si se monteaza pe farfurie impreuna cu sosul. Sosul Divin este preparat dintr-o reductie de otet, apa, piper, ierburi aromate, strecurata si batuta la bain-marie cu galbenusuri de ou si unt. Se da deoparte si se subtiaza cu Cherry, cu vin alb si cu smantana batuta.

Quartier de Pauillac Persille - Ciozvarta de miel cu patrunjel

Pentru prepararea acestui fel de mancare specific gascon avem nevoie de o ciozvarta de miel de lapte de aproximativ un kilogram si jumatate, seu de miel, coaste si os concasate, o jumatate de capatana de usturoi, verdeturi proaspete (patrunjel, tarhon, cimbru, busuioc). Pentru sos sunt necesare 100 g miez de paine alba, 200 ml de supa, patrunjel verde, doi catei de usturoi, sare, piper macinat. Carnea, seul si oasele de miel se asaza intr-o tava, impreuna cu usturoiul si verdeturile tocate, se sareaza si se pipereaza. Se pun in cuptorul preincalzit pentru 25-30 de minute, timp in care se intoarce carnea de mai multe ori si se toarna deasupra din sosul format in tava. Intre timp, se inmoaie painea in apa si se stoarce, se spala patrunjelul si se curata cateii de usturoi pentru sos. Patrunjelul si usturoiul se taie marunt, se sareaza si se pipereaza. Cand carnea s-a facut, se scoate din tava carnea de miel, se inveleste intr-o folie de aluminiu si se lasa deoparte pentru 10 sau 20 de minute. Se asaza pe foc tava in care s-a fript carnea, cu coastele si sosul care a ramas. Se dilueaza sosul cu 300 ml de apa si se lasa la foc moderat. Se strecoara si se pune intr-o sosiera pentru a fi servit la masa. Miezul de paine se amesteca bine cu putina supa, cu patrunjelul si usturoiul tocat si se acopera ciozvarta de miel cu acest amestec. Se pune intr-o tava si se introduce din nou la cuptor pana cand se formeaza o crusta aurie. Se serveste cu cartofi sotati sau cu fasole verde sotata, cu sosul pregatit si cu un pahar cu vin rosu.

RESTAURANTUL CINA
  • Cocktail CINA Very Dry - Cockteil Cina
  • Caviar frais - Caviar proaspat
  • Consomme de volaille - Supa de pasare
  • Pailles d’or - Cartofi pai
  • SuprÃşme d’Esturgeon Richelieu - Suprem de nisetru Richelieu
  • Dindonneau rôti et Quartier de Pauillac Persilles - Friptura de curcan si Ciozvarta de miel cu patrunjel
  • Pommes surprise - Cartofi surpriza
  • Salade Parisienne - Salata pariziana
  • Asperges d’Argenteuil sauce Divine - Sparanghel cu sos Divin
  • Parfait Ananas - Parfait de ananas
  • Langue de Chat - Limbi de pisica
  • Corbeilles de fruits - Fructe
  • Mignardises - Prajiturele
  • Cafe - Cafea
  • LOGODNA
    Pe fata meniului, in partea stanga sus, se afla tiparita sigla restaurantului de lux "Cina", aflat in concesiunea lui Vasile Covaci. Sub ea, credem noi, socrul mic a notat: "Logodna Martutei." Tot cu cerneala neagra si acelasi scris, pe reversul meniului sunt trecuti "prezentii": General Alex Gorsky - nas, Jeanette Gorsky - nasa, Ceci Goilav-Rozin, Gica Rozin, George Goilav, Maria Ratiu, Marietta, sotii Mihailescu si "impricinatii - Victor si Martuta.

    IN GASCONIA
    Pauillac este o microregiune viti-vinicola in Franta, nu departe de Bordeaux, pe tarmul estuarului pe care il face raul Garonne cand se varsa in golful Gasconiei. In gastronomia regionala franceza exista cateva preparate specifice orasului si zonei Pauillac, intre acestea aflandu-se si mielul de lapte cu patrunjel, care se prepara din diferite parti ale animalului. Preparatele din aceasta regiune se asociaza foarte bine cu vinul rosu de Pauillac, inrudit cu vinurile din regiunea Bordeaux.
    Citeşte mai multe despre:   miel,   cina

     



    Mai multe titluri din categorie

    Roast istoric mult așteptat în ultima ediție de audiții Lady Diana va urca pe scena iUmor

    Roast istoric mult așteptat în ultima ediție de audiții  Lady Diana va urca pe scena iUmor
    Seria roast-urilor istorice continuă și astăzi cu o prezență mult așteptată. Lady Diana, prințesa poporului englez, face o vizită emisiunii iUmor, în această seară, de la 20:00, la Antena...

    Prima parte a seriei Singur acasă, lider detaşat de audienţă, la nivelul tuturor targeturilor

    Prima parte a seriei Singur acasă, lider detaşat de audienţă, la nivelul tuturor targeturilor
    Cel mai aşteptat film de Crăciun al tuturor timpurilor, Singur acasă, s-a văzut ieri la Antena 1. Telespectatorii au urmărit în număr foarte mare prima parte a seriei Singur acasă, aceasta impunându-se ca lider...

    Ștefan Banică consideră că X Factor-ul este în echipa sa

    Ștefan Banică consideră că X Factor-ul este în echipa sa
    Galerie Foto Seara trecută la X Factor, Ștefan Bănică a ales concurenții cu care va merge mai departe în competiție. Andrei Duțu, Mihai Turbatu și Ionuț Hanțig sunt cei trei cu care juratul se va prezenta în...

    Un celebru actor american a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmare

    Un celebru actor american a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmare
    Celebrul actor american George Clooney a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o singură zi de filmare dar a refuzat, scrie DPA. "Mi s-au oferit 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmări la o reclamă a...

    Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România

    Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România
    Galerie Foto #dacăejoieAdela! Telespectatorii au urmărit aseară în număr foarte mare serialul produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, în intervalul comun de difuzare cu Masked Singer România, serialul de la Antena 1...

    Din 6 decembrie, în fiecare luni, marţi şi miercuri, la Antena 1,  Nea Mărin spune Poftiţi pe la noi: Poftiţi prin ţară!

    Din 6 decembrie, în fiecare luni, marţi şi miercuri, la Antena 1,  Nea Mărin spune Poftiţi pe la noi: Poftiţi prin ţară!
    Galerie Foto Timp de şapte sezoane a strunit vedetele și le-a pus la treabă pentru a da o mână de ajutor celor aflați la nevoie, iar începând din 6 decembrie, Nea Mărin revine la Antena 1 cu un nou sezon al emisiunii...

    Grupa lui Ștefan Bănică încheie Bootcamp-ul X Factor 2021 ”Este momentul vostru!”

    Grupa lui Ștefan Bănică încheie Bootcamp-ul X Factor 2021  ”Este momentul vostru!”
    În această seară, etapa Bootcamp-ului X Factor va fi încheiată cu băieții lui Ștefan Bănică, de la 20:30, la Antena 1. Mentorul va fi nevoit să aleagă cei trei concurenți cu care va merge mai departe în...

    A fost aleasă cea mai bună înghețată din lume. SURPRIZĂ de proporții la Campionatul Mondial din Italia

    A fost aleasă cea mai bună înghețată din lume. SURPRIZĂ de proporții la Campionatul Mondial din Italia
    Cea mai bună înghețată din lume a fost aleasă ''Fruct de fistic'', realizată de Adam Fazekas din Budapesta, la Campionatului Mondial de la Bologna, Italia. Juriul a fost format din 11 experți. 

    Stilul business: 5 reguli de etichetă pentru bărbatul modern

    Stilul business: 5 reguli de etichetă pentru bărbatul modern
      Odată cu apariția primelor costume bărbătești s-au conturat și primele reguli de etichetă. Unele norme de purtare a pieselor vestimentare masculine sunt respectate cu strictețe și în ziua de...

    Ziua României, Ziua românilor din toată lumea

    Ziua României, Ziua românilor din toată lumea
    Galerie Foto Românii americani, spun „mă duc acasă” când merg în România, „am fost acasă”, „ce mai este pe acasă?”. Când se referă la America, spun „my country” (țara mea), iar României îi spun...

    Sărbătorile de iarnă se fac pe munte, în zăpadă

    Sărbătorile de iarnă se fac pe munte, în zăpadă
    Cele mai căutate destinații din România, în această perioadă, sunt stațiunile montane, în care se pot practica și sporturi pe zăpadă. Mulți turiști caută pârtiile de schi din nordul țării, pentru a evita...

    Ediţia specială România, Râzi cu RoaST!, lider detaşat de audienţă

    Ediţia specială România, Râzi cu RoaST!, lider detaşat de audienţă
    Galerie Foto Telespectatorii au ales din nou, în număr foarte mare, Antena 1, pentru a sărbători în familie, cu un festival de râs şi distracţie, de Ziua Naţională a României. Şerban Copoţ şi Dan Badea au spus...

    Finala ediţiei speciale Chefi la cuţite, lider detaşat de audienţă. Chef Bontea şi chef Scărlătescu şi-au tatuat chipul lui chef Florin Dumitrescu

    Finala ediţiei speciale Chefi la cuţite, lider detaşat de audienţă. Chef Bontea şi chef Scărlătescu şi-au tatuat chipul lui chef Florin Dumitrescu
    Galerie Foto Aseară, la Antena 1, concurenții Asia Express – Drumul Împăraților au continuat întrecerea la bancurile de lucru, sub atenta îndrumare a celor trei chefi, Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu. Ultima ediţie...

    Laura Nureldin şi Florin Căruceru prezintă Observator 17, de luni până vineri, de la ora 17:00, la Antena 1

    Laura Nureldin şi Florin Căruceru prezintă Observator 17, de luni până vineri, de la ora 17:00, la Antena 1
    Galerie Foto Începând de astăzi, la 5 după-amiaza, de luni până vineri, poveștile sunt inima noului Observator. Laura Nureldin și Florin Căruceru vor face echipă pentru o oră de știri despre oameni, în fiecare zi, de...

    Programele Antenei 1, preferatele românilor şi în a doua zi de sărbătoare

    Programele Antenei 1, preferatele românilor şi în a doua zi de sărbătoare
    Galerie Foto Şi în a doua zi de sãrbãtoare  la Antena 1, telespectatorii au preferat programele speciale ale staţiei, încã de la primele ore ale dimineţii şi pânã târziu în noapte. Astfel, conform datelor oferite...
    Serviciul de email marketing furnizat de