x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Oaspeti celebri

Oaspeti celebri

de Mara Raducanu    |    Anna Borca    |    28 Dec 2005   •   00:00
Oaspeti celebri
31 DECEMBRIE 1931
Restaurantul Cina, deschis in anul 1922, in fosta casa Boerescu, pe strada C.A. Rosetti la nr. 3, era cunoscut, pentru preparatele servite, sub numele de "Cina" frantuzeasca. (In Bucuresti, spre Piata Mare, la inceputul Caii Victoriei exista un alt restaurant, cunoscut drept "Cina" romaneasca.) La deschiderea localului, o parte din personal a fost adus din strainatate: directorul - italianul Popi, din Milano, maitre d’hotel - Poire si Angelo, iar mai tarziu Andersen. Doar cativa bucatari si chelneri erau straini, multi erau romani. A fost unul din cele mai luxoase si "gustate" restaurante ale Bucurestilor. Au onorat "Casa" nume celebre precum: Antoine de Saint-Exupery, Martha si George Valentin Bibescu, Pastorel Teodoreanu, Vasile Voiculescu, Ion Minulescu, Cezar Petrescu, Tudor Vianu, George Calinescu, Nichifor Crainic, Maria Ventura, Oscar Han si lista ar putea continua.

Motivati de insemnarile aflate pe un meniu dintr-o arhiva privata, datat 1 ianuarie 1931, putem constata ca protipendada din Romania incredinta organizarea unor evenimente familiale maiestriei bucatarilor si ingeniozitatii concesionarului. Totul pentru a asigura reusita si intimitatea unor asemenea ocazii.

Nota Bene: toate preparatele si bauturile din meniu sunt frantuzesti.

Dindonneau rôti - Friptura de curcan

Iata inca o reteta pentru acest preparat savuros, potrivit pentru mesele de sarbatoare. De aceasta data, autorul retetei este H. Pellaprat si o gasim in "La cuisine de tous le jours". O metoda foarte buna este aceea de a infasura pasarea cu fasii subtiri de slanina, indiferent daca o pregatim la frigare sau in cuptor. Totusi, daca avem un curcan foarte gras, putem renunta la invelirea cu slanina. De asemenea, curcanul trebuie legat, operatiune nu foarte dificila, dar care nu este intotdeauna bine executata. Legatul are ca efect mentinerea formei pasarii, aripile si picioarele fiind bine asezate pe langa corp, ceea ce face ca pieptul sa iasa mai bine in evidenta. Avem nevoie pentru asta de doua sforicele, una pentru picioare si alta pentru aripi. Timpul de frigere este, in medie, de 75-90 de minute pentru un curcan de 3-5 kilograme. Curcanul se sareaza bine in interior si se introduce o bucata buna de unt. In timpul pregatirii, se unge cu grasimea care se scurge si, daca este nevoie, se presara deasupra putina sare. Ne dam seama daca pasarea este bine facuta in momentul in care sucul care curge din interior este limpede ca apa. Daca sucul este roz, pasarea nu este inca gata. Inainte de servire luam grasimea din tava, o subtiem cu putina apa si, daca este necesar, o coloram cu putin caramel.

Asperges d’Argenteuil sauce Divine - Sparanghel cu sos Divin

Mai intai se alege un manunchi de sparanghel si se taie numai varfurile (cam pana la 12 cm din lungime), se leaga cate 3-4 in manunchi si se fierb in apa cu sare. Atunci cand incep sa se inmoaie putin se dau deoparte si se lasa sa se raceasca in apa. Se scot si se monteaza pe farfurie impreuna cu sosul. Sosul Divin este preparat dintr-o reductie de otet, apa, piper, ierburi aromate, strecurata si batuta la bain-marie cu galbenusuri de ou si unt. Se da deoparte si se subtiaza cu Cherry, cu vin alb si cu smantana batuta.

Quartier de Pauillac Persille - Ciozvarta de miel cu patrunjel

Pentru prepararea acestui fel de mancare specific gascon avem nevoie de o ciozvarta de miel de lapte de aproximativ un kilogram si jumatate, seu de miel, coaste si os concasate, o jumatate de capatana de usturoi, verdeturi proaspete (patrunjel, tarhon, cimbru, busuioc). Pentru sos sunt necesare 100 g miez de paine alba, 200 ml de supa, patrunjel verde, doi catei de usturoi, sare, piper macinat. Carnea, seul si oasele de miel se asaza intr-o tava, impreuna cu usturoiul si verdeturile tocate, se sareaza si se pipereaza. Se pun in cuptorul preincalzit pentru 25-30 de minute, timp in care se intoarce carnea de mai multe ori si se toarna deasupra din sosul format in tava. Intre timp, se inmoaie painea in apa si se stoarce, se spala patrunjelul si se curata cateii de usturoi pentru sos. Patrunjelul si usturoiul se taie marunt, se sareaza si se pipereaza. Cand carnea s-a facut, se scoate din tava carnea de miel, se inveleste intr-o folie de aluminiu si se lasa deoparte pentru 10 sau 20 de minute. Se asaza pe foc tava in care s-a fript carnea, cu coastele si sosul care a ramas. Se dilueaza sosul cu 300 ml de apa si se lasa la foc moderat. Se strecoara si se pune intr-o sosiera pentru a fi servit la masa. Miezul de paine se amesteca bine cu putina supa, cu patrunjelul si usturoiul tocat si se acopera ciozvarta de miel cu acest amestec. Se pune intr-o tava si se introduce din nou la cuptor pana cand se formeaza o crusta aurie. Se serveste cu cartofi sotati sau cu fasole verde sotata, cu sosul pregatit si cu un pahar cu vin rosu.

RESTAURANTUL CINA
  • Cocktail CINA Very Dry - Cockteil Cina
  • Caviar frais - Caviar proaspat
  • Consomme de volaille - Supa de pasare
  • Pailles d’or - Cartofi pai
  • SuprÃşme d’Esturgeon Richelieu - Suprem de nisetru Richelieu
  • Dindonneau rôti et Quartier de Pauillac Persilles - Friptura de curcan si Ciozvarta de miel cu patrunjel
  • Pommes surprise - Cartofi surpriza
  • Salade Parisienne - Salata pariziana
  • Asperges d’Argenteuil sauce Divine - Sparanghel cu sos Divin
  • Parfait Ananas - Parfait de ananas
  • Langue de Chat - Limbi de pisica
  • Corbeilles de fruits - Fructe
  • Mignardises - Prajiturele
  • Cafe - Cafea
  • LOGODNA
    Pe fata meniului, in partea stanga sus, se afla tiparita sigla restaurantului de lux "Cina", aflat in concesiunea lui Vasile Covaci. Sub ea, credem noi, socrul mic a notat: "Logodna Martutei." Tot cu cerneala neagra si acelasi scris, pe reversul meniului sunt trecuti "prezentii": General Alex Gorsky - nas, Jeanette Gorsky - nasa, Ceci Goilav-Rozin, Gica Rozin, George Goilav, Maria Ratiu, Marietta, sotii Mihailescu si "impricinatii - Victor si Martuta.

    IN GASCONIA
    Pauillac este o microregiune viti-vinicola in Franta, nu departe de Bordeaux, pe tarmul estuarului pe care il face raul Garonne cand se varsa in golful Gasconiei. In gastronomia regionala franceza exista cateva preparate specifice orasului si zonei Pauillac, intre acestea aflandu-se si mielul de lapte cu patrunjel, care se prepara din diferite parti ale animalului. Preparatele din aceasta regiune se asociaza foarte bine cu vinul rosu de Pauillac, inrudit cu vinurile din regiunea Bordeaux.
    ×
    Subiecte în articol: miel cina