x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Oaspeţi pe plaiurile buzoiene, în căsuţa cu pridvor

Oaspeţi pe plaiurile buzoiene, în căsuţa cu pridvor

de Simona Chiriac    |    10 Dec 2009   •   00:00
Oaspeţi pe plaiurile buzoiene, în căsuţa cu pridvor
Sursa foto: Simona Chiriac/Jurnalul Naţional

De Ziua Naţională a României, buzoienii au sărbătorit tradiţiile româneşti. Costume populare brodate cu migală şi purtate cu mândrie, mese întinse pline cu bucate de soi cu care au fost ospătaţi toţi cei care au ajuns la pensiunea Casa cu Tei din Sărata Monteoru.

Ca în fiecare an, şi cea de-a treia ediţie a sărbătorii "Căsuţa cu pridvor", organizată de ANTREC Buzău şi Consiliul Judeţean Buzău, a strâns laolaltă, ca într-o mare familie, cei mai harnici şi pricepuţi proprietari de pensiuni. Fie că veneau de la poalele Penteleului sau Istriţei, ori poate mai din vale, toţi au adus cu ei tradiţiile autentic româneşti, dansurile şi cântecele populare.

IARNA SE NUMĂRĂ PENSIUNILE
Prin tradiţie, în luna decembrie se strâng roadele muncii de peste an. Motiv pentru pensiunile buzoiene afiliate la ANTREC de a se întâlni şi a le oferi tuturor o mostră de ospitalitate buzoiană, un Ghid gastronomic al pensiunilor din Buzău. Doritorii de senzaţii culinare alese vor putea astfel să-şi planifice vacanţele în funcţie de "poftele" pe care le au.

Tigaia picantă buzoiană, mămăliga pe pături, copănelele pe pat de sare, plăcinta cu brânză, aripioarele în sos de vin, iepurele cu struguri, raţa leşească pe varză, talerul haiducesc, prepeliţele la tavă sau vulcanii noroioşi sunt doar câteva dintre reţetele prezente în acest ghid. Momente de dragi amintiri şi (re)descoperiri savuroase.

Fiecare proprietar de pensiune buzoiană (nu mai puţin de 30) a semnat Decalogul Pensiunilor, un act cu caracter simbolic prin care buzoienii promit ca fiecare oaspete care le trece pragul să fie omenit după datină. Nu au fost uitate nici festivalurile şi sărbătorile de peste an care au dus mai departe faima acestor locuri. La fel cum renumită este şi Tocana naţională preparată din carne de porc românesc şi legume sănătoase de Buzău.

Pusă în ceaun mare, deasupra unui foc de lemne, a fost servită tuturor cu mămăligă aburindă şi vin nou, din cei mai dulci şi parfumaţi struguri.

EXPOZIŢIE CULINARĂ
La concursul gastronomic au fost prezentate preparate cu ingrediente diverse, de la raţă leşească şi iepuri până la ouă de prepeliţe şi fructe pârguite. Nu au lipsit, cârnaţii de Pleşcoi, covrigii de Buzău şi ţuica mortală de Chiojdu, mărci înregistare. Juriul condus de maestrul bucătar Gheorghe Haneş, căpitan al echipei naţionale la festivalurile internaţionale de gastronomie, a gustat preparatele, le-a analizat şi a dat verdictul.

Şase din cele 25 de pensiuni participante la expoziţia culinară vor participa la Concursul Naţional Margareta de Aur, un eveniment amplu, desfăşurat pe mai multe secţiuni: gastronomie, tradiţie locală şi grădini. Pensiunile Caprice (Sărata Monteoru), Casa cu Tei (Sărata Monteoru), Bradul (Haleş), Varlaam (Gura Teghii), Casa Matei (Berca) şi Mioara (Siriu) au impresionat prin originalitatea, aspectul şi gustul preparatelor.

Iar dacă nici toate acestea la un loc nu v-au convins să călătoriţi de-a lungul şi de-a latul Buzăului, poate invitaţia Cristinei Partal (preşedinta ANTREC România) va fi un impuls. "Buzăul are multe zone încă nedescoperite de turişti, dar mai ales are oameni veseli, care nu se dau deoparte la joc şi care îţi pun pe masă ce au ei mai bun atunci când le calci pragul. Popasul la noi acasă, la Buzău, este una dintre experienţele pe care trebuie să le ai măcar o dată în viaţă."

 

Impresii
Maestrul bucătar Gheorghe Haneş a explorat cel mai bine spritul culinar buzoian. "Din punctul meu de vedere, faptul că se desfăşoară acest eveniment astăzi este un lucru frumos. În prezent puţine unităţi se respectă şi doar la 5-10 ani pot să facă aşa ceva. Aici am găsit o echipă unită sub egida ANTREC, unde vin mereu cu mare plăcere. Am admirat unirea dintre pensiuni, ajutorul pe care şi-l oferă reciproc.

Este un lucru mai rar întâlnit la noi în România, puţine unităţi colaborează aşa cum se întâmplă aici pe plan local. Prima dată am venit aici ca profesor pentru îmbunătăţirea cunoştinţelor gastronomice şi mă bucur că am contribuit la promovarea gastronomiei moderne în turismul din Buzău. Preparatele buzoiene sunt foarte apreciate atât pe plan local, cât şi naţional. Multe persoane vin special pentru a servi aceste preparate, pentru a se simţi bine şi a-şi reface sănătatea."

×
Subiecte în articol: românia culinară