x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar OKTOBERFEST 2007 - Capitala mondială a berii

OKTOBERFEST 2007 - Capitala mondială a berii

de Tudor Cires    |    Simona Lazar    |    02 Oct 2007   •   00:00
OKTOBERFEST 2007  - Capitala mondială a berii

Pieţe, berării, terase, grădini, pivniţe! Toate sunt pline pănă la refuz de localnici şi turişti care, cu o halbă sau un ţap in mănă, cănt bucurăndu-se de marea sărbătoare a toamnei. Suntem la München şi este Oktoberfest.

In acest weekend am fost şi noi cetăţeni ai "capitalei mondiale a berii". La München, oraşul fondat in 1158 de ducele Henric Inimă-de-Leu, ne-am regăsit chiar in miezul celebrului Oktoberfest (care in acest an are loc intre 22 septembrie şi 10 octombrie) contaminaţi de bucuria generală a cetăţii. Imediat ce am intrat in oraş, ne-a fost uşor să ajungem in Marienplatz, urmărind practic convoaiele de locuitori imbrăcaţi in costume care sugerau un alt veac şi care se indreptau spre acest "centrum mundi" bavarez. Şi chiar dacă nu am fi văzut mulţimea (localnici şi turişti, deopotrivă), ne-ar fi atras acordurile muzicii interpretate, in aer liber, de cele căteva formaţii de instrumentişti, plasate in toate punctele de intrare in marea piaţă.


HOFBRÄUHAUS. Pe lăngă "wurst" (cărnat), "brot" (păine) şi "brezel" (covrig), vedeta de necontestat a Oktoberfest este berea, care se prepară aici după metode tradiţionale. Calitatea berii müncheneze este apărată printr-o lege specială, "Reinheitsgebot", incă din anul 1516, iar turistul insetat (şi) de informaţie poate afla mai multe vizitănd Muzeul Berii şi al Oktoberfest, situat intr-o impresionantă clădire-monument, ridicată in anul 1347. O altă modalitate de a te impregna de istorie este insă aceea de a fi, pentru căteva ore, oaspete in celebra "Hofbräuhaus", sau "casa berii", de care sunt legate sute de anecdote şi date istorice, unele hazlii, altele cu conotaţii grave. La Hofbräuhaus, in anii 1919-1920, şi-a ţinut celebrele-i discursuri Hitler (practic aici a inceput ascensiunea sa politică, ascensiune care avea să fie nefastă pentru germani şi pentru Europa). Şi, ca o ironie a sorţii, tot aici, in 1942, o asociaţie studenţească a fondat prima mişcare antinazistă. Astăzi, in schimb, cu o halbă uriaşă in mănă (un litru de bere costă 7,40 euro), münchenezii şi oaspeţii lor profită de buna dispoziţie generală a Oktoberfest 2007. Căci, spune neamţul, "O’ zapft is!" ("am dat cep la butoi", in traducere liberă)


Altfel, despre bere - Aliment minune

Despre bere se pot spune multe lucruri, dar nu trebuie uitate şi efectele sale gastronomice şi, de ce nu, şi terapeutice.
ingredient. Pe lăngă gustul foarte bun, berea este un ingredient important pentru numeroase sosuri, avănd rolul de a frăgezi fripturile şi de a da un gust deosebit combinaţiilor de carne cu legume.
Medicament. Remediu-minune o considerau egiptenii, care au lăsat imprimate pe papirusuri intrebuinţările ei medicale: tratarea anemiei, a indigestiei, a crizelor de nervi ori a tulburărilor sexuale. Inspre epoca modernă, britanicii recomandau berea ca tonic, in secolul al XIX-lea ea fiind prescrisă sportivilor, femeilor care alăptau şi pacienţilor aflaţi in recuperare. In 2005, conform unui studiu japonez, berea fără alcool are calităţi anticancerigene.

×
Subiecte în articol: gastronomie