x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Oltenia nu e doar praz!

Oltenia nu e doar praz!

16 Mai 2005   •   00:00

Oltenii si-au "clatit" ochii la un eveniment gastronomic si agronomic ceva mai special. Zilele acestea, Craiova a reunit sub acelasi acoperis cele mai importante firme din tara, pentru un targ de profil.

  • de VANDA GEORGIA IONITOIU
  • Week-end-ul ce tocmai a trecut a fost pentru craioveni un bun prilej de satisfacere a curiozitatii si delectare a papilelor gustative. Parinti, bunici si nepoti au calcat pragul celei de-a 14-a editii a Targului anual Agrotex-Agraliment, desfasurat intre 11-15 mai. Targul a reunit anul acesta peste 40 de firme din domeniul agriculturii, care s-au intrecut in oferte cat mai diverse si tentante: vitrine frigorifice, utilaje de patiserie, mezeluri si bautura.

    CURIOZITATE. Agraliment este un eveniment pentru care organizatorii s-au pregatit cu mult timp inainte: "Fiecare firma de profil din tara a primit o invitatie de participare inca de acum 7-8 luni. I-am lasat sa se hotarasca, apoi i-am contactat sa vedem cine participa si cine nu, ca sa stim cum distribuim spatiile", spune Gheorghe Dumitru, director de departament la Camera de Comert si Industrie Oltenia.

    Gazduit de Teatrul National din Craiova, targul castiga cu fiecare an tot mai multi vizitatori. Unii, veniti din pur interes, altii… special ca sa deguste specialitatile gastronomice oferite. "Este in centrul orasului si cand ies de la serviciu ma opresc, vreau, nu vreau. Gust ceva… mai si cumpar!", recunoaste Raluca, un vizitator fidel in ultimii cinci ani. Comerciantii participanti se intrec in oferte de tot felul. O firma de mezeluri din Olt a oferit practic la discretie produsele comercializate, astfel incat clientii sa nu poata rezista tentatiei. Insa cel mai cautat stand, la care coada pentru praz si nu numai, parea sa nu se mai termine, a fost cel al serelor Codlea, de unde oamenii se puteau aproviziona la preturi mult mai scazute decat in comert.

    ASTEPTARI. Cu toate acestea, au existat si comercianti pentru care ocazia targului nu s-a dovedit atat de fructuoasa pe cat sperau: "Chiar daca preturile sunt mai mici, iar produsele noastre sunt naturale, lumea vine, se uita si pleaca", se plange Maria Gheorghe, comerciant de vinuri din Banu Maracine.

    Pentru editiile urmatoare, organizatorul, Camera de Comert si Industrie Oltenia, are planuri mari in ceea ce priveste spatiul: "Dorinta noastra e sa construim un centru de afaceri care sa se ocupe de acest eveniment", dezvaluie Gheorghe Dumitru. Perspectivele pe care le au organizatorii ii indreptatesc sa creada ca de la anul targul s-ar putea apropia de Capitala, in vecinatatea Aeroportului Otopeni.

    Chiar daca nu s-au organizat concursuri, nici una dintre firmele participante nu a plecat acasa cu mana goala. Cu totii au primit diploma de participare, iar cei mai buni din bransa s-au putut lauda chiar si cu diplome de excelenta.
    ×
    Subiecte în articol: gastronomie