x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Oracolul noului an

Oracolul noului an

de Francisca M. Catana    |    27 Dec 2006   •   00:00

Revelion european - Ungaria
In Ungaria, Anul Nou (Szilveszter) este un moment al predictiilor. Ungurii cred ca asa cum este aceasta zi, tot asa va fi intreg anul care urmeaza. De aceea de Anul Nou ei incearca sa faca numai fapte bune si sa se bucure de cele mai delicioase mancaruri. Toata lumea trebuie sa se simta fericita.
Revelion european - Ungaria

In Ungaria, Anul Nou (Szilveszter) este un moment al predictiilor. Ungurii cred ca asa cum este aceasta zi, tot asa va fi intreg anul care urmeaza. De aceea de Anul Nou ei incearca sa faca numai fapte bune si sa se bucure de cele mai delicioase mancaruri. Toata lumea trebuie sa se simta fericita.

Desi este sarbatoare, oamenii muncesc in timpul zilei ca sa se pregateasca asa cum se cuvine pentru venirea noptii. Copiii insa colinda strazile cu trompete din hartie si din plastic si aduc in casa fiecaruia bucuria noului an.

TRADITII

Ungurii isi petrec intreaga noapte de Revelion in compania familiei sau a prietenilor, savurand impreuna delicatese specifice acestei perioade.

De pe masa de Anul Nou nu lipseste niciodata purcelul de lapte fript, rumenit, crocant, stropit cu bere si cu un mar in gura. Conform traditiei, desfatarea cu porc in ultima noapte din an este aducatoare de noroc. Ei nu trebuie sa manance nicidecum carne de pui, pentru ca aceasta "arde norocul".

UN MENIU INTREG

Un alt preparat de care se bucura ungurii de Anul Nou este supa acra de varza rosie. Desertul favorit sunt gogosile, servite foarte calde si pudrate cu zahar sau unse cu gem din diferite fructe.

Maghiarii isi prepara pentru ziua de Szilveszter un punch numit "bele", care seamana putin cu sangria spaniola. La miezul noptii, oamenii desfac sampania, timp in care, stand in picioare, canta imnul national al Ungariei, care incepe ca o rugaciune: "Dumnezeu sa-i binecuvanteze pe unguri cu bunatate si bogatie". Apoi ciocnesc cupele, toasteaza si isi ureaza unul altuia "La multi ani!".

Purcel de lapte

  • Ingrediente: un purcelus tanar de aproximativ 16 kg, o cana de ulei, 2 l de apa, 750 ml vin rosu, doua foi de dafin, doua mere, piper boabe, enibahar, cimbru uscat.
  • Preparare: Purcelului i se indoaie picioarele pentru pozitia culcat, imediat dupa ce a fost eviscerat. Apoi i se pune un mar in gura. Pe dinauntru, purcelul se da cu grasime, sare si mirodenii. Astfel se asaza in tava. Se introduce in cuptor, la foc mic. Se stropeste des cu lichidul din tava. Purcelul se incearca intepand cu o furculita partea inferioara, iar daca nu apare o zeama roz inseamna ca este gata. Marul din gura se inlocuieste cu altul, proaspat, si purcelusul se unge cu putin unt sau grasime pentru luciu. Sosul din tava poate fi amestecat cu mujdei, cu ciuperci pregatite separat, cartofi fierti sau legume fierte.
  • ×