x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Organismele, modificate genetic

Organismele, modificate genetic

30 Mar 2005   •   00:00

In domeniul biotehnologiei agroalimentare exista o atitudine publica diferita in cele doua parti ale Atlanticului.

Absenta perceptiei beneficiilor la consumatorul final este unul din principalele impedimente pentru acceptarea sociala a utilizarii organismelor si alimentelor modificate genetic. Informarea, conform dispozitiilor legale in vigoare, este o preconditie esentiala pentru constientizarea avantajelor si dezavantajelor utilizarii organismelor modificate genetic (OMG). Pentru aceasta se impune, in primul rand, prezentarea notiunii de organism modificat genetic, asa cum este cunoscuta pe plan international si national.

In Statele Unite, termenul OMG se refera la fructe si legume si la animale care contin gene transferate de la alte specii, pentru a obtine anumite caractere, precum rezistenta la anumite pesticide si erbicide.

In Germania, OMG sunt organisme al caror material genetic a fost modificat intr-un mod care nu exista in natura in conditii naturale sau de recombinare naturala. Organismul modificat genetic trebuie sa fie o unitate capabila de autoreplicare sau transmitere a materialului genetic.

LA NOI. In Romania (conform Legii 214/2002), OMG este orice organism, cu exceptia celui uman, al carui material genetic a fost modificat altfel decat prin incrucisare si/sau recombinare naturala.

In perspectiva aderarii la UE, legislatia Romaniei trebuie armonizata cu ultimele reglementari europene in ceea ce priveste OMG, care trebuie supuse unui regim special de reglementare, control, autorizare si administrare. Guvernul Romaniei a emis Ordonanta nr. 49 din 30 ianuarie 2000, privind regimul de obtinere, testare, utilizare si comercializare a OMG, prin tehnicile biotehnologiei moderne, precum si al produselor rezultate din acestea - care mentioneaza construirea capacitatilor institutionale, informarea si consultarea publicului referitor la organismele modificate genetic. In anul 2002, aceasta ordonanta a fost amendata prin Legea 214/ 2002, publicata in Monitorul Oficial nr. 316 din data de 14 mai 2002.

Valeria Gagiu, biolog, Institutul de Bioresurse Alimentare, Bucuresti
×
Subiecte în articol: genetic gastronomie