x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Pahare cu fructe din plin

Pahare cu fructe din plin

de Francisca M. Catana    |    28 Feb 2007   •   00:00
Pahare cu fructe din plin
BARUL CASEI
Campaniile agresive impotriva aditivilor alimentari trebuie sa-i fi pus intr-o mare incurcatura pe cei obisnuiti sa consume zilnic sucuri "de cumparat". Insiruirea de compusi chimici, coloranti si conservanti inscrisi pe eticheta ne pune pe ganduri.

Incepem sa constientizam tot mai mult riscurile la care ne supunem organismul cand consumam "bauturi racoritoare carbogazoase" sau "necarbogazoase". Eu am adoptat solutia naturala. Astfel, despartirea de obisnuitele sucuri din comert nu a fost doar usoara, ci si benefica. Siropurile naturale din fructe, dizolvate cu putina apa, inlocuiesc cel mai bine sucurile artificiale.

Varianta naturala

Merele, ciresele, visinele, caisele, lamaile, portocalele, fragii, murele, zmeura, afinele, coacazele… oricare dintre aceste fructe poate constitui ingredientul de baza al unui sirop delicios, mai dulce sau mai putin dulce, in functie de gusturile fiecaruia.

Amintiri dulci

Am baut prima data sirop de afine, in timpul unei drumetii prin Muntii Fagaras. Am ajuns la o cabana turistica unde am si poposit de altfel pentru cateva ore. Gazda, foarte prietenoasa, mi-a oferit mancaruri calde si m-a servit, din partea casei, cu sirop cu apa minerala. "Minunat! Cum faceti, doamna, acest sirop?", am intrebat-o. Am simtit atunci ca aceasta va fi salvarea mea, ca nu voi mai fi nevoita sa beau lichide pline cu "chimicale". Mi-am zis atunci ca sanatatea organismului meu nu va mai depinde de acum inainte decat de mine. Gazda mi-a spus ca, preparand acest sirop, "impusca doi iepuri dintr-o data": iese si un sirop consistent, dulce si sanatos, dar si o dulceata sau un gem numai bune pentru umplut clatitele. Din sucul pe care il lasa fructele, pregateste siropul, iar din masa carnoasa a fructelor, gemul.

SIROP DE VISINE

  • Ingrediente: doua kg de visine, 1,5 kg zahar, 300 ml apa
  • Preparare: Dupa ce se spala bine visinele, se curata de codite si de samburi si se pun cu apa pe foc, la fiert. Dupa ce au fiert putin, se da totul prin strecuratoare si se pune, cu zaharul, din nou la clocotit. Se amesteca din cand in cand cu o lingura de lemn. Atunci cand zaharul s-a topit, se da focul mare, se mai lasa cateva minute sa clocoteasca, se ia spuma si se repeta operatia pana la legarea siropului. Dupa ce siropul e gata, se toarna in sticle si se pune in camara. Acest sirop, preparat inca de asta-vara, este numai bun de consumat in aceasta perioada.
  • SIROP DE PORTOCALE

  • Ingrediente: zece portocale de marime medie, un kg zahar, 0,5 l apa.
  • Preparare: Se freaca cinci portocale cu zaharul intr-un blender. Se pune toata compozitia la fiert impreuna cu apa. Restul de portocale se taie in jumatate, li se stoarce zeama, se strecoara bine si se toarna peste sirop in momentul in care totul a inceput sa clocoteasca. Pentru un moment, se da totul deoparte si se strecoara printr-o sita deasa. Se pune din nou la fiert. Se toarna fierbinte in sticle.
  • ×
    Subiecte în articol: sirop