x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Parada legumelor

0
Autor: Maria Belu-Burtea 08 Apr 2010 - 00:00
Parada legumelor
Vezi galeria foto
Primăvara, vara, toamna, iarna... fiecare anotimp are legumele lui, astfel încât să ne putem menţine sănătatea nealterată. Fie că sunt cartofi, ciuperci, dovlecei etc., preparatele pe bază de legume sunt un amestec tulburător de arome îmbietoare. În rândurile ce urmează mă voi opri asupra sparanghelului - denumit odinioară hrana zeilor -, o legumă ce a făcut mult timp deliciul meselor capetelor încoronate.

Povestea sparanghelului - delicatesă culinară foarte apreciată în toată lumea - începe undeva la începutul secolului I. Există dovezi de cultivare a sparanghelului în Grecia Antică şi Roma Antică. De asemenea, egiptenii cultivau sparanghelul în urmă cu peste 2.000 de ani, în scop medicinal. O legendă spune că era oferit ca ofrandă zeilor în cadrul ritualurilor. Cu siguranţă a fost descoperit ca plantă în sălbăticie.

Vechii greci şi romani foloseau o denumire persană - asparag - care însemna lăstar. Termenul sparanghel a devenit popular în secolul al XVI-lea, fiind regăsit în limba engleză ca "sparagus". Sparanghelul a devenit în scurt timp leguma preferată a Regelui Ludovic al XIV-lea, fiind nelipsit de pe mesele bogaţilor.

 

Cartofi aromaţi
Ingrediente: un kilogram de cartofi, o legătură de ceapă verde, 4 căţei de usturoi, o linguriţă de boia dulce, un vârf de linguriţă cu nucşoară, o linguriţă cu ghimbir ras, o lingură cu cimbru, 150 ml ulei de măsline, sare, piper.
Preparare: Cartofii se curăţă de coajă, se spală, se taie cuburi şi se pun într-un vas cu apă rece. Într-un bol mai mare se amestecă ghimbirul cu pudra de nucşoară, boiaua dulce şi cimbrul. Se adaugă ceapa verde tocată mărunt, usturoiul curăţat de foi şi pisat, sare şi piper după gust şi uleiul de măsline. Cartofii se scot din apă, se pun pe un şervet absorbant şi se usucă. Se pun apoi în bol cu celelalte ingrediente, se amestecă şi se pun apoi pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se introduc în cuptorul încins şi se coc la foc mediu circa 25-30 de minute.

 

Ciuperci umplute
Ingrediente: 250 g mălai, 800 ml apă, 500 g ciuperci, 150 g sos pesto, doi ardei capia, 100 g parmezan, 200 g roşii cherry, sare, piper.
Preparare: Ciupercile se spală, se îndepărtează picioruşele şi se toacă mărunt. Pălăriile rămase se presară cu sare în interior, se aşază cu gura în jos pe un grătar de bucătărie şi se lasă zece minute să se scurgă. Se fierbe apa cu o linguriţă cu sare şi când începe să clocotească se pune tot mălaiul şi puţin piper. Când s-a umflat mălaiul se ia de pe foc, se adaugă parmezanul ras şi ciupercile tocate. Se aşază în fiecare pălărie de ciupercă o jumătate de roşie cherry, puţină mămăligă, rondele de ardei capia şi deasupra sos pesto. Se aşază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, se introduce în cuptorul încins şi se coc 15-20 de minute la foc potrivit.

 

Şvaiţer pane cu sparanghel
Ingrediente: 4 bucăţi de şvaiţer, 500 g sparanghel, o căpăţână de usturoi, 3 cartofi, 250 ml ulei de măsline, 100 ml oţet de mere, un ou, 100 g pesmet, o linguriţă cu boia dulce, sare, piper, ulei de floarea-soarelui.
Preparare: Cartofii se curăţă de coajă, se spală şi se fierb în apă cu sare. Se scurg de apă, se pun într-un bol şi se pasează. Se amestecă împreună cu usturoiul curăţat de foi şi pisat, uleiul de măsline şi oţetul de mere, sare şi piper după gust. Dacă amestecul este prea dens se adaugă treptat din apa în care au fiert carotfii, până capătă consistenţa unui sos. Şvaiţerul se trece prin ouăle bătute, apoi prin parmezanul amestecat cu boiaua dulce şi se prăjeşte în ulei încins. Sparanghelul se fierbe în apă cu sare, se scurge, se serveşte alături de şvaiţerul prăjit şi sosul cu usturoi.

 

Coşuleţe cu legume
Ingrediente: o pâine pătrată feliată, un dovlecel, o ceapă, 200 g roşii cherry, 300 g brânză cu mucegai, 200 g măsline negre, o salată verde, 100 ml ulei de floarea-soarelui, sare, piper, busuioc uscat.
Preparare: Ceapa se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Dovlecelul se spală şi se dă pe răzătoarea cu ochiuri mari. Se încinge jumătate din ulei într-o cratiţă, se căleşte ceapa cinci minute apoi se adaugă dovlecelul, busuioc tocat după gust, sare şi piper. Se adaugă puţină apă şi se prăjeşte totul până devine ca o cremă. Feliile se pâine se întind uşor cu un sucitor, se ung cu ulei şi se aşază în forme de brioşe unse cu ulei. Se presară cu busuioc, se pune crema de dovlecel, se aşază deasupra bucăţi de brânză şi măsline. Se introduc în cuptorul încins şi se coc la foc mediu 10-12 minute. Se lasă să se răcească puţin şi se servesc alături de o salată de roşii cherry cu busuioc, salată verde, sare şi piper.

● Reţete redactate şi realizate de Alina Ramona Anghel

Citeşte mai multe despre:   caiet de retete

 



Mai multe titluri din categorie

3 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul beauty

3 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul beauty
Profesioniștii din domeniul beauty întâlnesc în fiecare zi diferite obstacole determinate fie de evoluția internetului, fie de timpul din ce în ce mai limitat al clienților. Tacticile și instrumentele potrivite...

Emilia Popescu, monolog emoţionant în finala Te cunosc de undeva! Andreea Bălan: „Am plâns şi am avut un nod în gât!”

Emilia Popescu, monolog emoţionant în finala Te cunosc de undeva! Andreea Bălan: „Am plâns şi am avut un nod în gât!”
Galerie Foto Marea finală Te cunosc de undeva! își va desemna câștigătorul, sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, într-o gală spectaculoasă şi emoţionantă deopotrivă. După 14 săptămâni de show și câteva luni bu...

Turcia revine în forță, după ce a anunțat încă o dată primirea turiștilor fără testare

Turcia revine în forță, după ce a anunțat încă o dată primirea turiștilor fără testare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice preferate de români, Turcia, a anunțat, recent, că de la 1 iunie ar putea primi turiști fără condiționarea vaccinării sau a testării pentru COVID-19. Un anunț similar l-a mai...

Cum poți să îți creezi confortul pe care-l meriți: soluții pentru cămin și pentru starea ta de bine

Cum poți să îți creezi confortul pe care-l meriți: soluții pentru cămin și pentru starea ta de bine
Galerie Foto Se spune că dacă nu lupți pentru ceea ce vrei, meriți ceea ce ai, însă totul devine mult mai complicat atunci când ești pe cont propriu, fără un sprijin constant, cu un salariu satisfăcător, dar nu suficient...

(P) Profita de ofertele last minute Egipt si viziteaza singura minune a lumii antice inca in picioare!

(P) Profita de ofertele last minute Egipt si viziteaza singura minune a lumii antice inca in picioare!
Galerie Foto In fiecare zi, mii de turisti din intreaga lume profita de ofertele last minute, insa de ce exista aceasta atractie? Este pentru ca ofera nenumarate beneficii aventurierilor, pe langa reducerile de pret care sunt atat de...

Conor McGregor, cel mai bine plătit sportiv din lume. Irlandezul i-a depășit pe Messi și Ronaldo

Conor McGregor, cel mai bine plătit sportiv din lume. Irlandezul i-a depășit pe Messi și Ronaldo
Luptătorul de MMA, irlandezul Conor McGregor, a fost desemnat pentru prima dată în carieră cel mai bine plătit sportiv al planetei, conform celor de la Forbes, după ce a acumulat 180 milioane de dolari americani î...

Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef

Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef
Galerie Foto Duminica aceasta, de la 13:15, Antena 1 lansează un nou proiect de cooking – Hello Chef, ce aduce laolaltă săptămânal în bucătărie un chef – Roxana Blenche, un medic cardiolog pasionat de nutriţie – dr. Ce...

(P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors

(P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors
O casă nouă, construirea unui apartament sau renovarea lor trebuie să îndeplinească numeroase condiții pentru a asigura un confort termic și fonic întregii familii. Printre cele mai importante aspecte se...

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?
Galerie Foto Daca 2020 si 2021 s-au dovedit ani foarte grei pentru unele domenii, lucrurile au stat cu totul diferit pentru industria divertismentului pentru adulti. Masurile de restrictie luate pretutindeni in lume au determinat...

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon
X Factor își caută câștigătorul sezonului cu numărul zece al emisiunii, iar cei interesați se pot deja înscrie la casting! Cei care consideră că au ”factorul X” sunt așteptați să se înscrie pe...

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”
Galerie Foto Seara de duminică a adus la Chefi la cuțite o confruntare tăioasă între echipele sezonului 9, o situație de egalitate în ceea ce privește voturile battle-ului și un verdict neplăcut pentru chef Cătălin...

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!
Galerie Foto Tu cum procedezi cand vine momentul sa faci curatenie in casa? Probabil ca faci un plan „de actiune”, iti organizezi timpul, imparti task-urile pe care trebuie sa le indeplinesti. Totodata, verifici daca ai toate...

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”
Galerie Foto Diseară, de la 20:00, pe Antena 1, o nouă confruntare între echipele sezonului 9 ”Chefi la cuțite” va ridica presiunea la cote maxime. Câștigător detașat în ultima ediție, chef Scărlătescu va intra...

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe
Galerie Foto O gală cu miză mare, aseară la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși şi-a desemnat finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o seară cu o tematică...
Serviciul de email marketing furnizat de