x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Parada legumelor

Parada legumelor

de Maria Belu-Burtea    |    08 Apr 2010   •   00:00
Parada legumelor

Primăvara, vara, toamna, iarna... fiecare anotimp are legumele lui, astfel încât să ne putem menţine sănătatea nealterată. Fie că sunt cartofi, ciuperci, dovlecei etc., preparatele pe bază de legume sunt un amestec tulburător de arome îmbietoare. În rândurile ce urmează mă voi opri asupra sparanghelului - denumit odinioară hrana zeilor -, o legumă ce a făcut mult timp deliciul meselor capetelor încoronate.

Povestea sparanghelului - delicatesă culinară foarte apreciată în toată lumea - începe undeva la începutul secolului I. Există dovezi de cultivare a sparanghelului în Grecia Antică şi Roma Antică. De asemenea, egiptenii cultivau sparanghelul în urmă cu peste 2.000 de ani, în scop medicinal. O legendă spune că era oferit ca ofrandă zeilor în cadrul ritualurilor. Cu siguranţă a fost descoperit ca plantă în sălbăticie.

Vechii greci şi romani foloseau o denumire persană - asparag - care însemna lăstar. Termenul sparanghel a devenit popular în secolul al XVI-lea, fiind regăsit în limba engleză ca "sparagus". Sparanghelul a devenit în scurt timp leguma preferată a Regelui Ludovic al XIV-lea, fiind nelipsit de pe mesele bogaţilor.

 

Cartofi aromaţi
Ingrediente: un kilogram de cartofi, o legătură de ceapă verde, 4 căţei de usturoi, o linguriţă de boia dulce, un vârf de linguriţă cu nucşoară, o linguriţă cu ghimbir ras, o lingură cu cimbru, 150 ml ulei de măsline, sare, piper.
Preparare: Cartofii se curăţă de coajă, se spală, se taie cuburi şi se pun într-un vas cu apă rece. Într-un bol mai mare se amestecă ghimbirul cu pudra de nucşoară, boiaua dulce şi cimbrul. Se adaugă ceapa verde tocată mărunt, usturoiul curăţat de foi şi pisat, sare şi piper după gust şi uleiul de măsline. Cartofii se scot din apă, se pun pe un şervet absorbant şi se usucă. Se pun apoi în bol cu celelalte ingrediente, se amestecă şi se pun apoi pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se introduc în cuptorul încins şi se coc la foc mediu circa 25-30 de minute.

 

Ciuperci umplute
Ingrediente: 250 g mălai, 800 ml apă, 500 g ciuperci, 150 g sos pesto, doi ardei capia, 100 g parmezan, 200 g roşii cherry, sare, piper.
Preparare: Ciupercile se spală, se îndepărtează picioruşele şi se toacă mărunt. Pălăriile rămase se presară cu sare în interior, se aşază cu gura în jos pe un grătar de bucătărie şi se lasă zece minute să se scurgă. Se fierbe apa cu o linguriţă cu sare şi când începe să clocotească se pune tot mălaiul şi puţin piper. Când s-a umflat mălaiul se ia de pe foc, se adaugă parmezanul ras şi ciupercile tocate. Se aşază în fiecare pălărie de ciupercă o jumătate de roşie cherry, puţină mămăligă, rondele de ardei capia şi deasupra sos pesto. Se aşază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, se introduce în cuptorul încins şi se coc 15-20 de minute la foc potrivit.

 

Şvaiţer pane cu sparanghel
Ingrediente: 4 bucăţi de şvaiţer, 500 g sparanghel, o căpăţână de usturoi, 3 cartofi, 250 ml ulei de măsline, 100 ml oţet de mere, un ou, 100 g pesmet, o linguriţă cu boia dulce, sare, piper, ulei de floarea-soarelui.
Preparare: Cartofii se curăţă de coajă, se spală şi se fierb în apă cu sare. Se scurg de apă, se pun într-un bol şi se pasează. Se amestecă împreună cu usturoiul curăţat de foi şi pisat, uleiul de măsline şi oţetul de mere, sare şi piper după gust. Dacă amestecul este prea dens se adaugă treptat din apa în care au fiert carotfii, până capătă consistenţa unui sos. Şvaiţerul se trece prin ouăle bătute, apoi prin parmezanul amestecat cu boiaua dulce şi se prăjeşte în ulei încins. Sparanghelul se fierbe în apă cu sare, se scurge, se serveşte alături de şvaiţerul prăjit şi sosul cu usturoi.

 

Coşuleţe cu legume
Ingrediente: o pâine pătrată feliată, un dovlecel, o ceapă, 200 g roşii cherry, 300 g brânză cu mucegai, 200 g măsline negre, o salată verde, 100 ml ulei de floarea-soarelui, sare, piper, busuioc uscat.
Preparare: Ceapa se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Dovlecelul se spală şi se dă pe răzătoarea cu ochiuri mari. Se încinge jumătate din ulei într-o cratiţă, se căleşte ceapa cinci minute apoi se adaugă dovlecelul, busuioc tocat după gust, sare şi piper. Se adaugă puţină apă şi se prăjeşte totul până devine ca o cremă. Feliile se pâine se întind uşor cu un sucitor, se ung cu ulei şi se aşază în forme de brioşe unse cu ulei. Se presară cu busuioc, se pune crema de dovlecel, se aşază deasupra bucăţi de brânză şi măsline. Se introduc în cuptorul încins şi se coc la foc mediu 10-12 minute. Se lasă să se răcească puţin şi se servesc alături de o salată de roşii cherry cu busuioc, salată verde, sare şi piper.

● Reţete redactate şi realizate de Alina Ramona Anghel

×
Subiecte în articol: caiet de retete