x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Parada legumelor

0
Autor: Maria Belu-Burtea 08 Apr 2010 - 00:00
Parada legumelor
Vezi galeria foto
Primăvara, vara, toamna, iarna... fiecare anotimp are legumele lui, astfel încât să ne putem menţine sănătatea nealterată. Fie că sunt cartofi, ciuperci, dovlecei etc., preparatele pe bază de legume sunt un amestec tulburător de arome îmbietoare. În rândurile ce urmează mă voi opri asupra sparanghelului - denumit odinioară hrana zeilor -, o legumă ce a făcut mult timp deliciul meselor capetelor încoronate.

Povestea sparanghelului - delicatesă culinară foarte apreciată în toată lumea - începe undeva la începutul secolului I. Există dovezi de cultivare a sparanghelului în Grecia Antică şi Roma Antică. De asemenea, egiptenii cultivau sparanghelul în urmă cu peste 2.000 de ani, în scop medicinal. O legendă spune că era oferit ca ofrandă zeilor în cadrul ritualurilor. Cu siguranţă a fost descoperit ca plantă în sălbăticie.

Vechii greci şi romani foloseau o denumire persană - asparag - care însemna lăstar. Termenul sparanghel a devenit popular în secolul al XVI-lea, fiind regăsit în limba engleză ca "sparagus". Sparanghelul a devenit în scurt timp leguma preferată a Regelui Ludovic al XIV-lea, fiind nelipsit de pe mesele bogaţilor.

 

Cartofi aromaţi
Ingrediente: un kilogram de cartofi, o legătură de ceapă verde, 4 căţei de usturoi, o linguriţă de boia dulce, un vârf de linguriţă cu nucşoară, o linguriţă cu ghimbir ras, o lingură cu cimbru, 150 ml ulei de măsline, sare, piper.
Preparare: Cartofii se curăţă de coajă, se spală, se taie cuburi şi se pun într-un vas cu apă rece. Într-un bol mai mare se amestecă ghimbirul cu pudra de nucşoară, boiaua dulce şi cimbrul. Se adaugă ceapa verde tocată mărunt, usturoiul curăţat de foi şi pisat, sare şi piper după gust şi uleiul de măsline. Cartofii se scot din apă, se pun pe un şervet absorbant şi se usucă. Se pun apoi în bol cu celelalte ingrediente, se amestecă şi se pun apoi pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se introduc în cuptorul încins şi se coc la foc mediu circa 25-30 de minute.

 

Ciuperci umplute
Ingrediente: 250 g mălai, 800 ml apă, 500 g ciuperci, 150 g sos pesto, doi ardei capia, 100 g parmezan, 200 g roşii cherry, sare, piper.
Preparare: Ciupercile se spală, se îndepărtează picioruşele şi se toacă mărunt. Pălăriile rămase se presară cu sare în interior, se aşază cu gura în jos pe un grătar de bucătărie şi se lasă zece minute să se scurgă. Se fierbe apa cu o linguriţă cu sare şi când începe să clocotească se pune tot mălaiul şi puţin piper. Când s-a umflat mălaiul se ia de pe foc, se adaugă parmezanul ras şi ciupercile tocate. Se aşază în fiecare pălărie de ciupercă o jumătate de roşie cherry, puţină mămăligă, rondele de ardei capia şi deasupra sos pesto. Se aşază pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, se introduce în cuptorul încins şi se coc 15-20 de minute la foc potrivit.

 

Şvaiţer pane cu sparanghel
Ingrediente: 4 bucăţi de şvaiţer, 500 g sparanghel, o căpăţână de usturoi, 3 cartofi, 250 ml ulei de măsline, 100 ml oţet de mere, un ou, 100 g pesmet, o linguriţă cu boia dulce, sare, piper, ulei de floarea-soarelui.
Preparare: Cartofii se curăţă de coajă, se spală şi se fierb în apă cu sare. Se scurg de apă, se pun într-un bol şi se pasează. Se amestecă împreună cu usturoiul curăţat de foi şi pisat, uleiul de măsline şi oţetul de mere, sare şi piper după gust. Dacă amestecul este prea dens se adaugă treptat din apa în care au fiert carotfii, până capătă consistenţa unui sos. Şvaiţerul se trece prin ouăle bătute, apoi prin parmezanul amestecat cu boiaua dulce şi se prăjeşte în ulei încins. Sparanghelul se fierbe în apă cu sare, se scurge, se serveşte alături de şvaiţerul prăjit şi sosul cu usturoi.

 

Coşuleţe cu legume
Ingrediente: o pâine pătrată feliată, un dovlecel, o ceapă, 200 g roşii cherry, 300 g brânză cu mucegai, 200 g măsline negre, o salată verde, 100 ml ulei de floarea-soarelui, sare, piper, busuioc uscat.
Preparare: Ceapa se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Dovlecelul se spală şi se dă pe răzătoarea cu ochiuri mari. Se încinge jumătate din ulei într-o cratiţă, se căleşte ceapa cinci minute apoi se adaugă dovlecelul, busuioc tocat după gust, sare şi piper. Se adaugă puţină apă şi se prăjeşte totul până devine ca o cremă. Feliile se pâine se întind uşor cu un sucitor, se ung cu ulei şi se aşază în forme de brioşe unse cu ulei. Se presară cu busuioc, se pune crema de dovlecel, se aşază deasupra bucăţi de brânză şi măsline. Se introduc în cuptorul încins şi se coc la foc mediu 10-12 minute. Se lasă să se răcească puţin şi se servesc alături de o salată de roşii cherry cu busuioc, salată verde, sare şi piper.

● Reţete redactate şi realizate de Alina Ramona Anghel

Citeşte mai multe despre:   caiet de retete

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay
Premiera serialului Adela se vede gratuit pe  AntenaPlay, timp de 7 zile. Utilizatorii platformei au ocazia să participe şi la un concurs, ce pune la bătaie 10 abonamente valabile un an de zile pe AntenaPlay....

Trei motive bune pentru a lua un credit

Trei motive bune pentru a lua un credit
Spre deosebire de alte tipuri de credite, un credit de nevoi personale poate fi folosit pentru aproape orice, însemnând că nu trebuie să oferiți explicații creditorului despre cum plănuiți să folosiți banii...

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie
Galerie Foto Morphy Richards, brandul internațional de electrocasnice pentru casă și bucătărie din Marea Britanie, a anunțat astăzi extinderea în Europa de Est printr-o sucursală dedicată în București,...

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților
Ești exponent al generației „millennials”, ai o mie de idei, în pauzele de la orele online dai play la discursuri motivaționale cu antreprenori care povestesc cum au făcut primul milion de dolari, însă după...

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna
Galerie Foto Dacă iarna trecută ai fost dat peste cap de facturile la întreținere, iar la un moment dat nici măcar nu mai puteai să-ți aproximezi bugetul și să știi sigur dacă mai pleci în vacanța planificată, în...

Cum să profiți la maximum de timpul liber

Cum să profiți la maximum de timpul liber
O expresie spune că timpul înseamnă bani, ceea ce denotă cât de prețioasă e fiecare secundă. Că trebuie să iei tot ce-i mai bun din fiecare moment, oriunde te-ai afla, și orice ai face. Pentru că timpul nu...

Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?

Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?
Daca vrei sa iti cumperi o arma Airsoft si nu stii de unde sa o alegi, NRG este locul ideal de unde poti selecta cele mai moderne si mai noi pistoale Airsoft. In urma rebrandingului facut de Airsoft6 pe site-ul NRG,...

Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars

Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars
Galerie Foto Noul an vine cu o serie de surprize pentru telespectatorii postului Antena Stars. Începând din 20 ianuarie, în fiecare miercuri şi joi, de la ora 21:00, aceştia se vor putea delecta cu un nou reality show, care îi...

Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri

Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri
Galerie Foto Cristina Burgui, unul dintre cei mai cunoscuți ghizi de turism din România, este îndrăgostită de Israel, destinație turistică despre care spune că își poate dezvălui întregul potențial doar dacă li se...

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia
Cod roșu pentru Regiunea Vasternorrland şi cod portocaliu pentru partea nordică a Regiunii Jamtland şi partea de coastă a Regiunii Vasterbotten din Suedia pentru ninsori și vânt în zilele de marți și...

Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021

Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021
Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021, după ce a ieșit din lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat. În lunile următoare se vor afla pe lista destinațiilor turistice Grecia, România, Turcia, Egiptul,...
Serviciul de email marketing furnizat de