x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Părintele Necula explică ce înseamnă simplitatea: "Să găsești forma reală..."

Părintele Necula explică ce înseamnă simplitatea: "Să găsești forma reală..."

de Redacția Jurnalul    |    28 Noi 2023   •   16:30
Părintele Necula explică ce înseamnă simplitatea: "Să găsești forma reală..."
Sursa foto: Facebook

Preotul Constantin Necula spune de ce oamenii își complică singuri viața și renunță la simplitate.

De ce oamenii își complică singuri viața. Părintele Necula: Suntem complici la trădarea simplității 

Părintele susține conferințe, prelegeri, participă la evenimente culturale. Este apreciat și a devenit cunoscut datorită capacității sale de a comunica într-un mod accesibil și inspirator. A scris cărți și articole în domeniul teologiei și al spiritualității. Este implicat în diverse proiecte sociale și umanitare și a susținut adesea valorile tradiționale și spirituale în societate.

Părintele Necula și Mihai Morar au fost prezenți pe scena Palatului Naţional “Nicolae Sulac” din Chișinău. 

„De ce caută omul să fie complex?”, a întrebat Mihai Morar.

„Cred că e pe gusturi. Unii în piața mare gustă vinuri, alții în piața mică gustă suflet. Complexitatea e alegere. Ca profesor, am învățat să elevul care vrea să te aburească, ca și profesorul care e prost pregătit, vorbește foarte complicat. Te întreabă dimineață profesorul: „Ce ați avut de pregătit pentru azi?" E clar că el a dormit prost. Asta e durerea cea mai mare: pentru a putea să-i facem pe ceilalți să se simtă prost în prezența noastră efectuăm niște elemente de metaforă de leșină toți.

Asta înseamnă simplitate, să găsești forma reală a cuvintelor, să nu încerci să înlocuiești cuvântul cu ce crezi tu despre cuvânt.", a spus părintele Necula. 

„Credeți că, generația noastră, nu prea știm să fim părinți pentru că nu mai știm să fim simpli?”, a întrebat Mihai Morar.

„Am uitat când am fost copii. Îi spuneai: „Te rog frumos, du-mă la locația din casă unde pot să mă duc singur"? Îi ziceai că vrei să faci ceva și erai dus. Acum complicăm, nici nu mai avem voie să zicem asta. Suntem complici la trădarea simplității.

Nu mai facem școală prelungită cum făceam noi. Facem after school. Am auzit că în București a fost o coadă de o noapte ca părinții să-și dea copiii la același after school. Noi n-am învățat că locu-i sfințit de oameni.

Excesul nostru de a crea tot felul de ștaifuri, de fițoșenii de genul ăsta dăunează grav fericirii, foarte grav.", a spus părintele Necula. 

Acesta a explicat și ce înseamnă să fii înțelept. 

„Asta înseamnă să fii înțelept, să știi când joci și când dansezi. Să știi când trebuie să zgudui podina și când trebuie să zgudui tavanul, dar toate cu adâncă smerenie. Omul înțelept e întotdeauna smerit.”, a mai spus părintele Necula la Fain & Simplu cu Mihai Morar, potrivit dcnews.ro.

Constantin Necula

 

 
×