x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Pastele şi geograful de la curtea Siciliei

Pastele şi geograful de la curtea Siciliei

de Maria Belu-Burtea    |    29 Apr 2010   •   00:00
Pastele şi geograful de la curtea Siciliei

Preparate din câteva varietăţi de grâu dur (triticum durum), care se cultivă în zonele cu climă uscată, pastele au devenit unul dintre alimentele cele mai populare din lume. Este foarte probabil ca această mâncare, în forma cunoscută de noi acum, să fi fost gătită pentru prima oară în Sicilia antică.

Înainte de a urmări teoriile istorice, este important să recunoaştem că anumite evenimente ar fi putut avea loc în diferite părţi ale lumii în acelaşi timp. Îngheţata este un exemplu clasic. A fost preparată într-o anumită formă de romanii din Antichitate din zăpezile de pe Muntele Edna, dar a fost cunoscută şi de predecesorii ruşilor nordici, probabil sub o altă formă. Acest fapt face dificilă şi poate neechitabilă atribuirea originii unor alimente comune anumitor popoare şi locuri.

ISTORIC
De unde a apărut ideea că spaghetele au fost "descoperite" în Sicilia? Unii istorici spun că au fost inventate în China şi că Marco Polo le-a făcut cunoscute în Veneţia. Spaghetele cunoscute de Marco Polo şi gustate de el în estul îndepărtat erau preparate fie din făină de orez, fie din făină de grâu dur (tăiţei lungi din ambele cereale există şi acum în bucătăria din Extremul Orient).

Este un fapt general acceptat că varietatea de grâu dur cunoscut în Sicilia în timpul Evului Mediu - ca şi lămâile şi portocalele - au fost aduse aici de arabi. La începutul anului 1154, imediat după moartea monarhului Siciliei, regele Roger II, şi cu un secol înainte de naşterea lui Marco Polo, un cronicar şi geograf al curţii, pe nume Abu Abdullah Mohammed al Edrisi (sau Idrisi), a întocmit o lucrare geografică completă a Siciliei.

O observaţie din lucrarea lui menţionează că în oraşul sicilian Trabia locuitorii preparau un fel de paste din grâu dur şi că acest produs, în formă de "şuviţe lungi", era fabricat în cantităţi mari pentru a fi exportat în alte regiuni. Edrisi nu a făcut speculaţii cu privire la originea spaghetelor, dar faptul că le-a considerat demne de notat şi că erau exportate în cantităţi mari către o piaţă înfloritoare poate arăta că nu erau cunoscute în afara Siciliei la acea dată - cel puţin nu în zona Mediteranei. Nu am aflat cum erau gătite la vremea aceea pastele, dar vă dăm mai jos câteva reţete delicioase de spaghete şi alte tipuri de paste, în diferite combinaţii, pe care le puteţi prepara în bucătăria dumneavoastră.

 

Colţunaşi cu brânză şi dovlecei
Ingrediente: 3 ouă, 300 g făină, un dovlecel, 100 g brânză de vaci, o lingură cu pastă de tomate, o ceapă, un căţel de usturoi, două fire de oregano, o lingură cu apă, 100 ml ulei de măsline, 100 g parmezan, sare, piper.

Preparare: Ouăle se pun într-un bol cu apa, jumătate de linguriţă cu sare şi făina. Se frământă până se obţine un aluat omogen, potrivit de tare. Dovlecelul se spală, se dă pe răzătoarea cu ochiuri mari, se condimentează şi se pune într-un bol. Se încinge puţin ulei într-o cratiţă, se pun ceapa şi usturoiul curăţate şi tocate mărunt, se călesc cinci minute, apoi se adaugă dovlecelul. Se călesc zece minute şi se lasă la răcit într-un bol. Se amestecă bine cu brânza de vaci, pasta de tomate, oregano tocat, sare şi piper. Se întind două foi subţiri de aluat, se pune din loc în loc umplutură, lăsând spaţiu între ele. Se unge foaia cu apă în jurul fiecărei grămăjoare de umplutură, se aşază deasupra a doua foaie şi se presează în jurul compoziţiei. Se taie sub formă de colţunaşi, se fierb în apă cu sare zece minute, având grijă să nu iasă compoziţia. Se scot în farfurii, se presară cu oregano tocat şi parmezan ras şi se servesc.

 

Paste cu roşii cherry picante
Ingrediente: 400 g paste dantelate, 500 g roşii cherry mai mari, o ceapă mică, doi căţei de usturoi, 8 fileuri de anşoa, 50 g măsline negre feliate, 50 g miez de nucă, o lingură cu capere, 50 g pesmet, o lingură cu cimbru uscat, 100 ml ulei de măsline, 100 g parmezan, sare, piper.

Preparare: Roşiile se spală, li se taie câte un căpăcel, se îndepărtează mijlocul la fiecare şi se condimentează. Se aşază pe un platou cu partea tăiată în jos şi se lasă să se scurgă. Ceapa şi usturoiul se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Miezul de nucă se prăjeşte, se toacă mărunt şi se pune într-un bol. Se adaugă ceapa şi usturoiul, fileurile de anşoa tocate mărunt, măslinele tocate, pătrunjel tocat, sare şi piper. Se amestecă totul bine ca să se încorporeze toate ingredientele, se umplu roşiile şi se aşază într-o tavă stropită cu ulei. Se stropesc şi roşiile cu ulei, se introduce tava în cuptor şi se coc la foc mediu 10-15 de minute. Pastele se fierb în apă cu sare, se scurg şi se pun în farfurii. Se aşază din loc în loc roşiile fierbinţi, se presară cu parmezan ras, cimbru, caperele întregi sau tocate şi se servesc imediat.

 

Spaghete cu bacon şi salvie
Ingrediente: 400 g spaghete colorate, 400 g bacon, două fire de salvie, 100 g parmezan, 500 g roşii, doi ardei capia, un ardei iute, o ceapă roşie, o ceapă albă, 100 ml ulei de floarea-soarelui, sare, piper.

Preparare: Ardeiul iute şi ardeiul capia se curăţă de seminţe, se spală şi se taie bucăţi. Ceapa albă şi ceapa roşie se curăţă de foi, se spală şi se taie felii. Roşiile se spală, se curăţă de pieliţă şi se taie cuburi. Se încinge uleiul într-o cratiţă, se pun cepele şi ardeii, se călesc zece minute la foc mediu apoi se adaugă roşiile. Se presară sare şi piper după gust, se adaugă o frunză de salvie, o cană cu apă şi se fierbe totul până scade puţin sosul format. Se ia de pe foc, se pasează cu un blender şi se păstrează la cald, acoperit cu un capac. Baconul feliat se taie în bucăţi potrivit de mari, se prăjeşte într-o tigaie fără ulei, cu două frunze de salvie. Pastele se fierb în apă cu sare, se trec printr-un jet de apă rece, se pun într-o strecurătoare ca să se scurgă de apă apoi se pun într-un bol. Se amestecă bine cu baconul prăjit, se pun în farfurii, deasupra se toarnă sosul de roşii picant şi se presară cu salvie proaspăt tocată.

 

Tortellini cu broccoli şi sos
Ingrediente: 300 g făină, 4 ouă, 500 g broccoli, 200 g brânză de vaci, un fir de praz, două linguri cu sos de soia, un ardei iute, doi ardei capia, o ceapă, 4 roşii, 75 ml ulei de floarea-soarelui, 3 fire de busuioc, sare, piper.

Preparare: Broccoli se spală, se fierbe în apă cu sare, se scurge şi se lasă la răcit. Se pune într-un bol împreună cu ceapa, brânza de vaci, sare, piper şi busuioc după gust. Se pasează, se adaugă un ou şi se amestecă. Din ouăle rămase, jumătate de linguriţă cu sare şi făina se frământă un aluat, se lasă să se odihnească 20 de minute, apoi se întinde o foaie subţire. Se decupează rondele egale la număr cu ajutorul unui pahar mai mic, se pune compoziţie pe jumătate din ele şi se udă marginile cu apă. Se aşază deasupra restul de rondele, se presează marginile cu ajutorul degetelor şi li se dă formă de tortellini şi se fierb în apă cu sare. Prazul se spală, se taie rondele şi se căleşte în uleiul încins. Se adaugă ardeiul iute şi ardeii capia tăiaţi mărunt, se călesc cinci minute apoi se adaugă sosul de soia şi roşiile curăţate de pieliţă tăiate felii. Se condimentează, se adaugă puţină apă, se fierb zece minute şi se iau de pe foc.
Se pun tortellini în farfurii, se toarnă deasupra sosul şi se presară cu busuioc proaspăt tocat.

 ● Reţete redactate şi realizate de Alina Ramona Anghel

×
Subiecte în articol: caiet de retete