x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Pastele şi geograful de la curtea Siciliei

0
Autor: Maria Belu-Burtea 29 Apr 2010 - 00:00
Pastele şi geograful de la curtea Siciliei
Vezi galeria foto

Preparate din câteva varietăţi de grâu dur (triticum durum), care se cultivă în zonele cu climă uscată, pastele au devenit unul dintre alimentele cele mai populare din lume. Este foarte probabil ca această mâncare, în forma cunoscută de noi acum, să fi fost gătită pentru prima oară în Sicilia antică.

Înainte de a urmări teoriile istorice, este important să recunoaştem că anumite evenimente ar fi putut avea loc în diferite părţi ale lumii în acelaşi timp. Îngheţata este un exemplu clasic. A fost preparată într-o anumită formă de romanii din Antichitate din zăpezile de pe Muntele Edna, dar a fost cunoscută şi de predecesorii ruşilor nordici, probabil sub o altă formă. Acest fapt face dificilă şi poate neechitabilă atribuirea originii unor alimente comune anumitor popoare şi locuri.

ISTORIC
De unde a apărut ideea că spaghetele au fost "descoperite" în Sicilia? Unii istorici spun că au fost inventate în China şi că Marco Polo le-a făcut cunoscute în Veneţia. Spaghetele cunoscute de Marco Polo şi gustate de el în estul îndepărtat erau preparate fie din făină de orez, fie din făină de grâu dur (tăiţei lungi din ambele cereale există şi acum în bucătăria din Extremul Orient).

Este un fapt general acceptat că varietatea de grâu dur cunoscut în Sicilia în timpul Evului Mediu - ca şi lămâile şi portocalele - au fost aduse aici de arabi. La începutul anului 1154, imediat după moartea monarhului Siciliei, regele Roger II, şi cu un secol înainte de naşterea lui Marco Polo, un cronicar şi geograf al curţii, pe nume Abu Abdullah Mohammed al Edrisi (sau Idrisi), a întocmit o lucrare geografică completă a Siciliei.

O observaţie din lucrarea lui menţionează că în oraşul sicilian Trabia locuitorii preparau un fel de paste din grâu dur şi că acest produs, în formă de "şuviţe lungi", era fabricat în cantităţi mari pentru a fi exportat în alte regiuni. Edrisi nu a făcut speculaţii cu privire la originea spaghetelor, dar faptul că le-a considerat demne de notat şi că erau exportate în cantităţi mari către o piaţă înfloritoare poate arăta că nu erau cunoscute în afara Siciliei la acea dată - cel puţin nu în zona Mediteranei. Nu am aflat cum erau gătite la vremea aceea pastele, dar vă dăm mai jos câteva reţete delicioase de spaghete şi alte tipuri de paste, în diferite combinaţii, pe care le puteţi prepara în bucătăria dumneavoastră.

 

Colţunaşi cu brânză şi dovlecei
Ingrediente: 3 ouă, 300 g făină, un dovlecel, 100 g brânză de vaci, o lingură cu pastă de tomate, o ceapă, un căţel de usturoi, două fire de oregano, o lingură cu apă, 100 ml ulei de măsline, 100 g parmezan, sare, piper.

Preparare: Ouăle se pun într-un bol cu apa, jumătate de linguriţă cu sare şi făina. Se frământă până se obţine un aluat omogen, potrivit de tare. Dovlecelul se spală, se dă pe răzătoarea cu ochiuri mari, se condimentează şi se pune într-un bol. Se încinge puţin ulei într-o cratiţă, se pun ceapa şi usturoiul curăţate şi tocate mărunt, se călesc cinci minute, apoi se adaugă dovlecelul. Se călesc zece minute şi se lasă la răcit într-un bol. Se amestecă bine cu brânza de vaci, pasta de tomate, oregano tocat, sare şi piper. Se întind două foi subţiri de aluat, se pune din loc în loc umplutură, lăsând spaţiu între ele. Se unge foaia cu apă în jurul fiecărei grămăjoare de umplutură, se aşază deasupra a doua foaie şi se presează în jurul compoziţiei. Se taie sub formă de colţunaşi, se fierb în apă cu sare zece minute, având grijă să nu iasă compoziţia. Se scot în farfurii, se presară cu oregano tocat şi parmezan ras şi se servesc.

 

Paste cu roşii cherry picante
Ingrediente: 400 g paste dantelate, 500 g roşii cherry mai mari, o ceapă mică, doi căţei de usturoi, 8 fileuri de anşoa, 50 g măsline negre feliate, 50 g miez de nucă, o lingură cu capere, 50 g pesmet, o lingură cu cimbru uscat, 100 ml ulei de măsline, 100 g parmezan, sare, piper.

Preparare: Roşiile se spală, li se taie câte un căpăcel, se îndepărtează mijlocul la fiecare şi se condimentează. Se aşază pe un platou cu partea tăiată în jos şi se lasă să se scurgă. Ceapa şi usturoiul se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Miezul de nucă se prăjeşte, se toacă mărunt şi se pune într-un bol. Se adaugă ceapa şi usturoiul, fileurile de anşoa tocate mărunt, măslinele tocate, pătrunjel tocat, sare şi piper. Se amestecă totul bine ca să se încorporeze toate ingredientele, se umplu roşiile şi se aşază într-o tavă stropită cu ulei. Se stropesc şi roşiile cu ulei, se introduce tava în cuptor şi se coc la foc mediu 10-15 de minute. Pastele se fierb în apă cu sare, se scurg şi se pun în farfurii. Se aşază din loc în loc roşiile fierbinţi, se presară cu parmezan ras, cimbru, caperele întregi sau tocate şi se servesc imediat.

 

Spaghete cu bacon şi salvie
Ingrediente: 400 g spaghete colorate, 400 g bacon, două fire de salvie, 100 g parmezan, 500 g roşii, doi ardei capia, un ardei iute, o ceapă roşie, o ceapă albă, 100 ml ulei de floarea-soarelui, sare, piper.

Preparare: Ardeiul iute şi ardeiul capia se curăţă de seminţe, se spală şi se taie bucăţi. Ceapa albă şi ceapa roşie se curăţă de foi, se spală şi se taie felii. Roşiile se spală, se curăţă de pieliţă şi se taie cuburi. Se încinge uleiul într-o cratiţă, se pun cepele şi ardeii, se călesc zece minute la foc mediu apoi se adaugă roşiile. Se presară sare şi piper după gust, se adaugă o frunză de salvie, o cană cu apă şi se fierbe totul până scade puţin sosul format. Se ia de pe foc, se pasează cu un blender şi se păstrează la cald, acoperit cu un capac. Baconul feliat se taie în bucăţi potrivit de mari, se prăjeşte într-o tigaie fără ulei, cu două frunze de salvie. Pastele se fierb în apă cu sare, se trec printr-un jet de apă rece, se pun într-o strecurătoare ca să se scurgă de apă apoi se pun într-un bol. Se amestecă bine cu baconul prăjit, se pun în farfurii, deasupra se toarnă sosul de roşii picant şi se presară cu salvie proaspăt tocată.

 

Tortellini cu broccoli şi sos
Ingrediente: 300 g făină, 4 ouă, 500 g broccoli, 200 g brânză de vaci, un fir de praz, două linguri cu sos de soia, un ardei iute, doi ardei capia, o ceapă, 4 roşii, 75 ml ulei de floarea-soarelui, 3 fire de busuioc, sare, piper.

Preparare: Broccoli se spală, se fierbe în apă cu sare, se scurge şi se lasă la răcit. Se pune într-un bol împreună cu ceapa, brânza de vaci, sare, piper şi busuioc după gust. Se pasează, se adaugă un ou şi se amestecă. Din ouăle rămase, jumătate de linguriţă cu sare şi făina se frământă un aluat, se lasă să se odihnească 20 de minute, apoi se întinde o foaie subţire. Se decupează rondele egale la număr cu ajutorul unui pahar mai mic, se pune compoziţie pe jumătate din ele şi se udă marginile cu apă. Se aşază deasupra restul de rondele, se presează marginile cu ajutorul degetelor şi li se dă formă de tortellini şi se fierb în apă cu sare. Prazul se spală, se taie rondele şi se căleşte în uleiul încins. Se adaugă ardeiul iute şi ardeii capia tăiaţi mărunt, se călesc cinci minute apoi se adaugă sosul de soia şi roşiile curăţate de pieliţă tăiate felii. Se condimentează, se adaugă puţină apă, se fierb zece minute şi se iau de pe foc.
Se pun tortellini în farfurii, se toarnă deasupra sosul şi se presară cu busuioc proaspăt tocat.

 ● Reţete redactate şi realizate de Alina Ramona Anghel

Citeşte mai multe despre:   caiet de retete

 



Mai multe titluri din categorie

Chef Florin Dumitrescu a câștigat primul battle din sezonul 9 Competiția Chefi la cuțite urcă emoțiile la maximă intensitate: „Am nevoie de medic”

Chef Florin Dumitrescu a câștigat primul battle din sezonul 9  Competiția Chefi la cuțite urcă emoțiile la maximă intensitate:  „Am nevoie de medic”
Galerie Foto Seara de duminică a adus la Chefi la cuțite un prim câștig în echipa albastră, condusă de chef Florin Dumitrescu: ”Mă bucur foarte mult pentru echipa albastră, pentru că am reușit să câștigăm pentru...

Noul sezon Asia Express va duce vedetele pe Drumul Împăraților

Noul sezon Asia Express va duce vedetele pe Drumul Împăraților
După o îndelungă așteptare, Asia Express, cel mai dur reality show din România pregătește un nou sezon. De data aceasta vedetele vor porni pe Drumul Împăraților, rută ce va începe în Turcia, va continua cu...

O mexicancă de 26 de ani a fost încoronată Miss Univers

O mexicancă de 26 de ani a fost încoronată Miss Univers
Miss Univers 2021. Andrea Meza, Miss Mexic, a fost încoronată Miss Univers la cea de-a 69-a ediție a concursului anual, care a fost amânată anul trecut din cauza Covid-19, anunță CNN. „MÉXICO ESTO ES PARA...

 Cel de-al zecelea sezon “Next Star”, din 22 mai, la Antena 1. Dan Negru: „Cu acest proiect mi-am propus să construiesc amintiri în sufletele copiilor!”

 Cel de-al zecelea sezon “Next Star”, din 22 mai, la Antena 1.  Dan Negru: „Cu acest proiect mi-am propus să construiesc amintiri în sufletele copiilor!”
Galerie Foto Talent show-ul Next Star, prezentat de Dan Negru, revine sâmbătă, de la 20:00, la Antena 1, cu un nou sezon şi cu o nouă generaţie de copii talentaţi şi curajoşi.  În fiecare sâmbătă seara, Dan Negr...

Tensiune copleșitoare în bucătăria Chefi la cuțite: ”A fost la limita disperării”

Tensiune copleșitoare în bucătăria Chefi la cuțite:  ”A fost la limita disperării”
Cuțitele vor scoate scântei în cea de-a cincea confruntare din sezonul 9 al celui mai iubit show culinar, difuzată de Antena 1 în această seară, de la 20:00. Echipa mov a demonstrat că poate face spectacol...

Adriana şi Romică au câștigat cel de-al 16-lea sezon Te cunosc de undeva! Finala, lider de audienţă în rândul publicului din mediul urban

Adriana şi Romică au câștigat cel de-al 16-lea sezon Te cunosc de undeva!  Finala, lider de audienţă în rândul publicului din mediul urban
Galerie Foto Show-ul Te cunosc de undeva! și-a desemnat aseară câștigătorii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor: Adriana şi Romică. Îndrăgitul cuplu format chiar pe scena transforming show-ului a obţinut cele mai...

3 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul beauty

3 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul beauty
Profesioniștii din domeniul beauty întâlnesc în fiecare zi diferite obstacole determinate fie de evoluția internetului, fie de timpul din ce în ce mai limitat al clienților. Tacticile și instrumentele potrivite...

Emilia Popescu, monolog emoţionant în finala Te cunosc de undeva! Andreea Bălan: „Am plâns şi am avut un nod în gât!”

Emilia Popescu, monolog emoţionant în finala Te cunosc de undeva! Andreea Bălan: „Am plâns şi am avut un nod în gât!”
Galerie Foto Marea finală Te cunosc de undeva! își va desemna câștigătorul, sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, într-o gală spectaculoasă şi emoţionantă deopotrivă. După 14 săptămâni de show și câteva luni bu...

Turcia revine în forță, după ce a anunțat încă o dată primirea turiștilor fără testare

Turcia revine în forță, după ce a anunțat încă o dată primirea turiștilor fără testare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice preferate de români, Turcia, a anunțat, recent, că de la 1 iunie ar putea primi turiști fără condiționarea vaccinării sau a testării pentru COVID-19. Un anunț similar l-a mai...

Cum poți să îți creezi confortul pe care-l meriți: soluții pentru cămin și pentru starea ta de bine

Cum poți să îți creezi confortul pe care-l meriți: soluții pentru cămin și pentru starea ta de bine
Galerie Foto Se spune că dacă nu lupți pentru ceea ce vrei, meriți ceea ce ai, însă totul devine mult mai complicat atunci când ești pe cont propriu, fără un sprijin constant, cu un salariu satisfăcător, dar nu suficient...

(P) Profita de ofertele last minute Egipt si viziteaza singura minune a lumii antice inca in picioare!

(P) Profita de ofertele last minute Egipt si viziteaza singura minune a lumii antice inca in picioare!
Galerie Foto In fiecare zi, mii de turisti din intreaga lume profita de ofertele last minute, insa de ce exista aceasta atractie? Este pentru ca ofera nenumarate beneficii aventurierilor, pe langa reducerile de pret care sunt atat de...

Conor McGregor, cel mai bine plătit sportiv din lume. Irlandezul i-a depășit pe Messi și Ronaldo

Conor McGregor, cel mai bine plătit sportiv din lume. Irlandezul i-a depășit pe Messi și Ronaldo
Luptătorul de MMA, irlandezul Conor McGregor, a fost desemnat pentru prima dată în carieră cel mai bine plătit sportiv al planetei, conform celor de la Forbes, după ce a acumulat 180 milioane de dolari americani î...

Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef

Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef
Galerie Foto Duminica aceasta, de la 13:15, Antena 1 lansează un nou proiect de cooking – Hello Chef, ce aduce laolaltă săptămânal în bucătărie un chef – Roxana Blenche, un medic cardiolog pasionat de nutriţie – dr. Ce...

(P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors

(P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors
O casă nouă, construirea unui apartament sau renovarea lor trebuie să îndeplinească numeroase condiții pentru a asigura un confort termic și fonic întregii familii. Printre cele mai importante aspecte se...

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?
Galerie Foto Daca 2020 si 2021 s-au dovedit ani foarte grei pentru unele domenii, lucrurile au stat cu totul diferit pentru industria divertismentului pentru adulti. Masurile de restrictie luate pretutindeni in lume au determinat...
Serviciul de email marketing furnizat de