x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Pateuri picante de la bunica

Pateuri picante de la bunica

02 Dec 2004   •   00:00

GASTRONOMIE

DEZLEGARE - La sfarsitul saptamanii mancam peste Dezlegarea la peste este pentru crestinii ortodocsi un motiv de diversificare a meniului. Magazinele ofera o paleta larga de produse, astfel incat este imposibil sa nu gasesti ceva potrivit oricarei ocazii.
CRISTINA CATANA

DIVERSITATE. Pestele se poate gati in cele mai inedite combinatii
Peste afumat, peste marinat, conserve cu peste in sos tomat sau in ulei…. Si lista poate continua la nesfarsit. Dar parca tot mai buna este o reteta pe care ai invatat-o de la bunica, avand aroma plina de candoare a copilariei. Iti aduci aminte gustul, rememorezi momentele cand ea isi lega basmaua la ceafa si se apuca sa framante aluatul, dar ingredientele se pierd undeva in negura timpului. Bunica le spunea "pateuri picante" si ma amagea ca daca mananc o sa fiu "iute". Nu mai stiu cu exactitate reteta, dar mama o avea notata undeva intr-un carnetel. Literele parca aruncate cu furca nu ma impiedica sa inteleg. Pentru aluat: 200 gr faina, 200 gr margarina (sau daca nu este post, unt), o jumatate de pahar cu apa si un varf de cutit de sare. Mai departe, aflu ca umplutura nu contine decat o cutie de sardele in ulei sau in suc propriu si putin piper macinat. Gustul pestelui combinat cu cel al aluatului pare ca s-a redesteptat.

PREPARARE. Parca vad si acum farfuria imensa pe care bunica le aseza cand le scotea de la cuptor si cum noi de fiecare data ne frigeam vrand sa gustam primii. Chiar daca nu muncea prea mult sa le faca, bunica se bucura si ea de bucuria noastra. Facea un aluat frantuzesc pe care il framanta foarte bine si cand era gata il acoperea cu un servet si il lasa 15 minute sa se odihneasca la rece. Apoi, pe masa cea mare din odaie, intindea o foaie de aluat cam de grosimea unui deget peste care intindea margarina si cand termina aduna tot aluatul de la margine catre centru. Il framanta din nou, il impaturea in trei si il punea iar la rece. Dupa o jumatate de ora il scotea de la frigider, intindea foaia si se apuca sa faca pateurile. Le umplea cu sardele zdrobite si amestecate cu piper macinat fin si apoi le punea la cuptor. Si timp de 20 de minute, cat stateau ele acolo, noi, nepotii, stateam ghemuiti in fata cuptorului si asteptam sa ne infruptam din bunatati.

×
Subiecte în articol: gastronomie