x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Pentru campioni, baia de şampanie!

Pentru campioni, baia de şampanie!

de Diana Radu    |    23 Ian 2008   •   00:00

Baia de şampanie a devenit deja o tradiţie în rândul învingătorilor. Indiferent că vorbim de Raliuri sau Formula 1, îmbăierea cu şampanie este nelipsită din cadrul festivităţilor de premiere. Este băutura sărbătorilor şi a sărbătoriţilor.



Baia de şampanie a devenit deja o tradiţie în rândul învingătorilor. Indiferent că vorbim de Raliuri sau Formula 1, îmbăierea cu şampanie este nelipsită din cadrul festivităţilor de premiere. Este băutura sărbătorilor şi a sărbătoriţilor. Indiferent că vorbim de celebrarea vreunei reuşite, de o aniversare sau de o petrecere, cupa de şampanie nu poate lipsi din meniu.

 

Asortare

Nu toată lumea ştie însă că, servită la masă, şampania se asortează meniului. Cea mai populară combinaţie rămâne cea cu icre negre şi cu stridii. Şampania merge însă cu ouă, preparate cu ciuperci, anumite brânzeturi, pui, dar şi cu mâncare chinezească. Ca regulă generală, şampaniile albe seci se potrivesc la aperitiv, iar şampaniile roşii la preparatele pe bază de peşte şi sosuri de smântână. Şampania extra sec este un aperitiv excelent, care se poate servi cu peşte şi fructe de mare. Şampania ros. merge cu preparate asiatice şi peşte, iar cea demisec este delicioasă asortată prăjiturilor cu fructe şi budincilor cu frişcă.

 

Diferenţiere


Atenţie, însă: nu tot ce se comercialiează pe piaţă sub această denumire este şampanie! Potrivit normelor internaţionale, doar vinurile obţinute prin fermentaţie în sticlă şi care provin din regiunea franceză Champagne pot fi denumite şampanie. Restul sunt spumante. Lăsând la o parte faptul că francezii au creat reţeta originală a şampaniei, trebuie să recunoaştem că băutura cu pricina este de o calitate net superioară celorlalte. Spumantul şi spumosul au şi ele particularităţile lor. Amândouă au la bază vinuri fermentate, însă metodele de fabricaţie diferenţiază cele două băuturi. Astfel, dioxidul de carbon din spumant se obţine prin fermentaţia naturală a vinului. Asta în timp ce spumosul este un vin obişnuit, căruia i s-a adăugat dioxid de carbon. Cel din urmă este de calitate net inferioară spumantului, iar o comparaţie cu şampania nici nu încape în discuţie! O spun cunoscătorii

 

×
Subiecte în articol: şampanie barul casei