x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Pistruii, intre da si nu

Pistruii, intre da si nu

01 Feb 2005   •   00:00

SANATATE/FRUMUSETE

MARA RADUCANU

Au culoarea cafeniu deschis, sunt pete de dimensiuni relativ mici, care se accentueaza la soare si dispar in lunile de iarna. Nu este o ghicitoare, dar probabil daca ar fi, ati raspunde cu siguranta din prima incercare. V-ati prins, nu este vorba despre nimic altceva, decat despre… pistrui. Si cine nu a auzit de pistrui? Dizgratiosi si stresanti pentru unii, dar fermecatori si la moda pentru altii, ii intalnim mai ales la persoanele cu pielea mai alba sau persoane roscate cu ochii albastri.

MUSAFIRI NEPOFTITI. In realitate, nu trebuie sa ne facem prea multe griji, deoarece pistruii nu reprezinta o afectiune, ci au caracter ereditar sau de multe ori sunt o consecinta a expunerii prelungite la soare. Acestia apar de obicei in copilarie, mai ales pe regiunile descoperite, cum ar fi frunte, nas, pometi, umeri si brate si, din pacate pentru unii sau din fericire pentru altii, ne insotesc tot restul vietii.

Desi iarna pistruii dispar, de indata ce da soarele, ei revin in forta si, cu trecerea timpului, numarul lor creste din ce in ce mai mult. Exista persoane pentru care pistruii reprezinta o adevarata povara si nu inceteaza sa se intrebe ce se poate face pentru a scapa de ei. Referitor la acest aspect, se poate spune ca nu exista nici un tratament care sa duca la disparitia totala a pistruilor, ci doar la reducerea acestora. Dar nu fiti descurajati! Daca nu suportati sa aveti pielea plina de picatele aurii si va doriti cu orice pret sa scapati cat de cat de ei, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa evitati expunerea la soare sau la solar, cat mai mult posibil.

REMEDII. Pentru cei care vor sa apeleze la metodele naturiste, recomandate pentru indepartarea pistruilor este infuzia de patrunjel. O alta solutie naturista impotriva pistruilor este ceaiul de soc. Iata cum veti proceda: fierbeti florile de soc intr-o cantitate mica de apa, pe care o lasati apoi la racit. Cu aceasta apa va spalati pe fata dimineata si seara.

Eficienta este si lotiunea preparata din ceapa zdrobita, macerata in otet de mere si miere de albine timp de sapte zile. Amestecul obtinut se aplica seara, inainte de culcare, dupa demachiere.

Zeama de lamaie este unul dintre cele mai folosite si mai utile remedii impotriva pistruilor. Procedeul este extrem de simplu: se stoarce jumatate de lamaie, dupa care se tamponeaza usor zonele cu pistrui.

Alimentatia joaca un rol extrem de important si in cazul pistruilor, deoarece consumand alimente bogate in vitamina C, pielea va deveni mai putin sensibila la soare. Acum, ca ati aflat cateva dintre remediile naturale pentru indepartarea pistruilor, nu va ramane decat sa incercati si, inarmati cu multa rabdare, sa asteptati rezultatele. Totusi, nu va stresati prea tare! Desi posesorii lor nu observa, de multe ori persoanele cu pistrui atrag atentia din cauza aerului enigmatic si strengaresc pe care acestia il confera. La urma-urmei, si pistruii sunt ai nostri, trebuie sa ne obisnuim cu ei si sa-i acceptam ca parte a personalitatii noastre, deoarece fara ei nu am fi la fel!

STIATI CA…
Cele mai frecvente tipuri de pistrui intalnite sunt:

Efelidele - sunt acei pistrui de culoare rosie sau maro deschis. Ei se dezvolta in timpul lunilor insorite si dispar iarna. Apar mai ales pe pielea fina, uscata si subtire, lucru care are o ingrijire constanta si mult mai atenta a pielii. Efelidele apar mai ales la persoanele cu ten deschis la culoare, in special la cele carora le place sa se bucure excesiv de soare.

Lentiginele - reprezinta cel de-al doilea tip de pistrui. Spre deosebire de efelide, acestia sunt mai inchisi la culoare. Ei apar la copii si nu mai dispar.
×
Subiecte în articol: pistrui