x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Porto II

Porto II

13 Aug 2004   •   00:00

Colheita - cuvant care inseamna "recolta", defineste niste vinuri cu totul diferite de Vintage Port.

CATALIN PADURARU - Vinexpert

Colheita este mai degraba un Aged Port obtinut din productia unui singur an, imbuteliat cu aceasta data pe eticheta. Conform regulamentului, acest vin trebuie sa stea in butoaie de lemn timp de sapte ani, desi uneori se recurge la o perioada mai mare de timp. Colheita are toate nuantele unui Aged Port, dar trebuie sa pastreze si caracteristicile unui singur an de productie.

LBV - Late Bottled Vintage Port - e un vin care se imbuteliaza dupa patru-cinci ani de la recoltare. Din aceasta gama s-au dezvoltat doua stiluri diferite. Primul este cel "traditional", fara vreun tratament sau filtrare, de aceea necesita sa fie decantat la servire. Cel de-al doilea stil este mai des intalnit. Sunt vinuri filtrate si stabilizate la rece pentru a impiedica formarea depozitelor. Dar prin acest proces se pierd multe din caracteristicile de fructuozitate specifice stilului "traditional".

Printre vinurile de Porto care primesc o nota buna mai amintesc: Vintage Character (vinuri premium de culoare rubinie, invechite in butoaie de lemn, timp de cinci-sapte ani, inainte de filtrare si imbuteliere), Single-quinta Vintage (vinuri invechite in lemn timp de doi-trei ani si imbuteliate fara a fi filtrate, rezultat al unor recolte deosebite, vinuri scoase pe piata dupa opt-zece ani de la recolta, cand sunt pregatite pentru a fi livrate), Crusted (acest Porto, corpolent si la un pret mult mai scazut, isi datoreaza denumirea stratului de depozite de pe fundul sticlelor, o alternativa excelenta pentru Vintage Port), Garrafeira (care inseamna "crama particulara", este mai degraba asociat cu vinurile de masa decat cu Porto; un vin delicat, catifelat, aromat).

As dori sa inchei acest ciclu de prezentari cu cateva precizari. Istoria formidabila a vinurilor din Spania si Portugalia se afla sub amprenta negociantilor englezi. Cu alte cuvinte, notorietatea pentru Jerez, Porto, Malaga, Madeira au consolidat-o cei aflati in priza directa cu piata mondiala. In acest context merita urmarita evolutia de la noi a strainilor care au investit in via autohtona. Sper ca vinuri romanesti foarte bune, purtand sigiliul Carl Reh Winery, Halewood, Guy de Pois etc., vor face voga in lume, oferindu-ne suficiente motive de mandrie si de extaz gustativ. Alaturi de producatorii autohtoni, investitorii veniti de peste hotare vor gasi calea pentru un rang egal cu toti membrii familiei europene. Este foarte important insa ca noi sa fim primii care apreciaza aceste eforturi, iar pentru asta trebuie sa devenim "cunoscatori".

×
Subiecte în articol: gastronomie