Gustul acesta este foarte interesant, poate fi neplacut pentru cei obisnuitI cu carnea care se gaseste pe piata
Cu cativa ani in urma, am fost in Franta sa vad cum se cresc acolo porumbei in special si pasarile in general. Voiam sa vad care este acolo nivelul. Am fost la Brest, unde este cea mai mare astfel de crescatorie. Este o zona foarte mare, de cateva hectare, cu iarba de foarte buna calitate. De aceea, puii crescuti acolo au un alt gust. De ce? Pentru ca sunt lasati in salbaticie, nu au nici macar cuiburi pentru a depune ouale. Crescatorii de acolo le dau doar porumb uscat, restul mananca ele ce gasesc. Porumbul le este dat pentru ca are vitamine, pentru a avea carnea si grasimea mai galbene si de aceea este foarte naturala. Gustul acesta este foarte interesant, poate fi neplacut pentru cei obisnuiti cu carnea care se gaseste pe piata. Si costa cam cu 25-30% mai mult decat carnea "normala". Apoi am vazut acolo ceva foarte ciudat. Au o camera foarte mare de 300-400 mp, foarte curata, pe peretii careia sunt numai cuiburi de porumbei foarte mari si bogati in carne. Curiozitatea m-a macinat si i-am intrebat de ce stau porumbeii asa. Raspunsul lor: trebuie sa stea asa ca sa nu aiba carnea pieptului tare si uscata. Si raman acolo pe perete cam o luna, mananca doar ce le dau ingrijitorii si beau lapte. Stau unul langa altul si nu se misca pentru ca sa li se lase muschii si vor fi mult mai fragezi. De aceea, ies de acolo si sunt dusi la taiere. Nu le taie gatul, cum se face in mod normal. Au un foarfece foarte subtire si lung, cu care, dupa ce pasarea este prinsa de cap, i se taie o vena de sub limba. Asa nu sufera cand mor. Tot acest parcurs este facut de foarte multi ani, pentru ca totul este o afacere de familie cu reguli foarte bine stabilite. La vanzare este aceeasi strictete. Se pun intr-un carton, cu tot cu cap (care nu se taie), tot corpul este foarte curat, fara pene. Sunt asezati cu foarte mare grija, de parca ar fi aur. In restaurantele din Franta, daca clientul stie ca puii vin de la Brest, stie ca are calitate 100% si calitate sanitar-veterinara. De acolo, cumpara numai restaurantele de lux, cei care isi respecta clientii. Acolo se face totul de la zero. Procesul de reproducere este lasat singur. Sigur, trebuie foarte multa rabdare, dar la sfarsit merita efortul.Citește pe Antena3.ro