Radu Anton Roman - omul de la care am reînvăţat să gătim româneşte
Teiul îşi scuturase polenul. Floarea rezista, pe jumătate ofilită, verii fierbinţi. La "conac", depănăm cu Ion Bănşoiu (editorul "classic" al lui Radu Anton Roman) iţele facerii cărţii lui de bucate: "Înainte de a fi «avocatul» bucătăriei româneşti, Radu a fost cu siguranţă unul dintre cei sceptici. L-am tot provocat şi, într-o zi, pornit să caute argumentele «contra», a început să le descopere pe cele «pentru»". De acolo a început povestea monumentalei lui cărţi de reţete tradiţionale româneşti, undeva, imediat după jumătatea anilor '90... O poveste care s-a transformat într-unul dintre cele mai mari succese editoriale româneşti. O carte deja publicată în zeci de mii de volume, adăugită, răscroită, regândită de câteva ori...
Jurnalul Naţional, Editura Jurnalul şi Editura Paideia vă aduc în această vară cea mai completă dintre toate variantele cărţii lui Radu Anton Roman, îmbogăţită şi cu un corpus de sute de fotografii, de la imagini ale felurilor de mâncare până la impostaze mai mult sau mai puţin cunoscute ale autorului. Sunt şapte volume (primul dintre ele va apărea la 16 iulie) care te provoacă la o călătorie printr-o Românie savuroasă, plină de sensuri şi eresuri: "Poveştile bucătăriei româneşti"!
Despre "bucătăria" cărţii lui de bucate aveam să aflăm câteva lucruri interesante. De exemplu, faptul că timp de un an şi jumătate a studiat cărţi de manutanţă ori reţete bisericeşti... "Se bucura de descoperirea detaliilor. Nu obosea. Făcea o gălăgie extraordinară când găsea câte ceva..., parcă era un cotcodac uriaş", povesteşte profesorul Ion Bănşoiu. "A lucrat foarte mult, venea cu cărţile după el în vacanţe. Prin '96, '97, '98 scria de mână. Căra după el bagaje uriaşe cu foi scrise."
După ani de muncă, a ieşit de sub tipar prima ediţie din "Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti". Era o carte unică. Era cartea unui scriitor, nu o culegere de reţete. "Curgerea cărţii este extrem de personală. A interferat planurile literar, culinar, folcloric, memorialistic..."
Vreme de câţiva ani, RAR a citit sute de cărţi de bucate româneşti. "A început cu defrişarea unei literaturi gastronomice ample şi nesigure", spune Ion Bănşoiu. "A luat decizia de a face cercetare etnologică. Înaintea lui nu erau decât Kogălniceanu, Lupescu... L-am tras greu către zona etnografică, dar când s-a prins, nu l-am mai putut opri. Era de un entuziasm incredibil. Era hulpav şi când asimila informaţia."
Sub teiul toropit de începutul de iulie, "ni-l povestim" pe Radu. Ridicăm un pahar cu vin tânăr, cu parfum ("buchet", ar zice Radu) de iarbă crudă şi, vărsând o picătură, bem în amintirea lui... Şi-i spunem poveştile. "Poveştile bucătăriei româneşti"!
TRANSFORMAREA
Când a apărut cartea de bucate a lui Radu Anton Roman, românii au descoperit brusc că au o gastronomie naţională. Atunci a apărut şi interesul televiziunilor pentru această temă. Radu a făcut atunci, în 1999, prima emisiune românească etno-culinară. "Bucătăria lui Radu", la Pro TV. A bătut ţara, căutând reţete şi culegând poveşti ale locurilor, ale oamenilor. Ediţia a treia a cărţii avea să fie mult regândită... "Prima variantă tipărită a fost mai livrescă, pentru că el atunci nu a avut un contact puternic cu bucătăria ţărănească", spune editorul Ion Bănşoiu. "Dar Radu a căutat cu migală reţete. Cel care are răbdare să compare ediţiile o să vadă că nu e o apropiere între Radu Anton Roman cel din 1998 şi cel din 2005. Cercetarea efectivă pe care a făcut-o i-a schimbat gândirea. S-a remodelat. Şi-a schimbat convingerile despre poporul român, despre literatura, despre gastronomia acestui popor..."
Citește pe Antena3.ro