x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Poveşti şi reţete din ziua de alaltăieri

0
Autor: Maria Belu-Burtea 17 Iun 2010 - 00:00
Poveşti şi reţete din ziua de alaltăieri
Vezi galeria foto
Să vorbim despre Epoca de Aur, în timpuri ca ale noastre, poate o să vi se pară cam provocator. De ce spun asta? Deoarece tot mai multe voci compară perioada pe care o traversăm în aceste zile cu cea de pe vremea comunismului.

Apărută după 20 de ani de la Revoluţie, cartea Veronicăi Bectaş "77 de istorii şi reţete din Epoca de Aur" (Editura Cartex) ni se pare spectaculoasă, dar şi terifiantă. (Nu ştim cât de întâmplător este faptul că această carte despre ce puteai mânca în timpul dictaturii ceauşiste a apărut la aceeaşi editură care publica nu demult volumul de reţete culinare al jurnalistului interbelic Constantin Bacalbaşa, carte care se numeşte nici mai mult nici mai puţin decât... "Dictatura gastronomică. 1501 feluri de mâncare"!).

CRONICI DE "RĂZBOI"
5770-123616-bucate03_1217.jpgRubrica "Radiografii culinare", pe care Veronica Bectaş a ţinut-o în paginile publicaţiei "Scînteia - după 20 de ani", supliment al Jurnalului Naţional din 2009, a fost pentru mulţi dintre cititori o înşiruire de povestiri despre cozile nesfârşite de la alimente, dar şi despre priceperea gospodinelor din acea epocă. "Din bietele carcase de pui - spune Veronica Bectaş - Tanţa, Draga ori celelalte personaje ale istorisirilor ei reuşeau să prepare «trei feluri de mâncare şi peşte prăjit». Nici o strategie a «alimentaţiei raţionale» (laitmotivul timpului) nu reuşea să fie învingătoare în lupta cu inventivitatea mamelor, mătuşilor şi bunicilor acelor vremi, când venea vorba de astâmpărat foamea celor dragi", scrie Simona Lazăr, editorul Jurnalului de bucătărie, în "Pre-zicerea" cărţii.

Cartea este colecţia de "povestiri de război" a Veronicăi. Sunt istorii despre realitatea pe care am trăit-o, pe care am înfruntat-o. Despre disperare şi victorii în umilinţă, despre cele câteva sticle de lapte cumpărate după multe ore de aşteptare în frig şi despre prieteniile care se legau la cozile interminabile. "Cele «77 de istorii şi reţete din Epoca de Aur» ale Veronicăi Bectaş sunt «poveştile noastre de război». Dar... fiecare generaţie are războiul ei de dus, istoriile ei de spus. Într-o zi cineva va scrie cronica «războiului» care a început chiar acum", scrie Simona Lazăr în finalul Pre-zicerii.

SĂ VĂ PREVENIŢI COPIII!
Istorioarele din carte sunt pigmentate cu anecdote despre cozile nesfârşite la alimente şi despre trocurile care se făceau la vremea aceea. Reţetele preparatelor de la finalul fiecărei istorioare sunt adevărate delicatese, pe care ea, dar şi eroinele ei, le preparau din ce puteau să cumpere şi din ce mai aveau prin frigider. Multe dintre ele fiind gospodine desăvârşite, cu multă imaginaţie.

Întrebată de un apropiat de ce a scris cartea, Veronica a răspuns tranşant: "D'aia! Să nu uitaţi!". "O cunoştinţă a refuzat să recunoască aspectele pline de umilinţe ale unor momente din viaţa ei, numai pentru a ascunde copiilor, ajunşi acum oameni cu stare, doar pentru ca să nu se simtă stânjeniţi. De parcă pumnul pe care-l primise ea la coadă la ouă, în săptămâna Paştelui, n-ar fi stat la baza propăşirii lor materiale." "Am vrut ca acele momente să fie cunoscute de tot tineretul pentru ca ele să nu se mai repete. Să nu fie tratate ca nişte poveşti spuse la o halbă de bere sau la o discuţie banală.

Şi am scris pentru că mă simt o învingătoare, alături de toate mamele care aveau serviciu şi se străduiau să asigure hrana familiilor lor alergând din magazin în magazin, trecând uneori prin situaţii comice sau chiar dramatice... Şi am mai scris pentru că, repet, acele vremuri nu trebuie uitate! Cu bune, dar mai ales cu rele", conchide Veronica Bectaş.


Gulaş
Ingrediente: 600 g pulpă de vită, 6 cepe, 4 căţei de usturoi, 3 linguri de unt topit, o linguriţă de boia dulce, o linguriţă de boia iute, sare, piper, două foi de dafin, o linguriţă de oţet, o conservă mică de roşii descojite (240 g), 2 ardei iuţi, 300 g cartofi, o linguriţă de făină, două linguri de smântână.
Preparare: Spală carnea şi tai-o bucăţi potrivite, apoi pipereaz-o. Curăţă ceapa şi taie-o în felii groase, iar usturoiul în feliuţe. Pune untul la încins şi prăjeşte bucăţile de carne. Adaugă ceapa şi usturoiul şi lasă-le la înăbuşit împreună. Pune boiaua, sarea, frunzele de dafin, oţetul, roşiile cojite, 700 ml de apă fierbinte. Pune la fiert o oră şi jumătate, pe foc mic. Curăţă de seminţe ardeii iuţi, spală-i şi taie-i fâşii de 1 cm. Curăţă cartofii, spală-i, şi taie-i cubuleţe de 2 cm şi lasă-i în apă rece. După o oră, pune ardeii iuţi şi cartofii. Amestecă făina cu puţină apă şi toarn-o în gulaş. Adaugă şi smântâna. Gustă şi drege de sare şi piper.


Aperitiv cu peşte afumat
Ingrediente: două bucăţi de macrou afumat, felii de pâine cât să acopere o tavă de cuptor, ulei pentru uns tava, o cană de lapte, 3 ouă, 100 g unt, 100 g măsline fără sâmburi, o lămâie întreagă, zeama de la o lămâie, 2 gogoşari acri.
Preparare: Curăţă peştele de oase şi piele şi pune-l în zeama de lămâie cel puţin o oră. Feliilea de pâine le treci prin lapte (dar le înmoi!). Peste fiecare felie pui puţin unt. Baţi oul şi îl amesteci cu jumătăţi de măslină, gogoşari acri tăiaţi cubuleţe, îl închegi în puţin unt, la foc mic, apoi pui câte puţin pe fiecare felie. Peste ou montezi bucăţi de peşte. Toarnă zeama de lămâie în care a stat peştele peste fiecare felie. Ornează cu jumătăţi de felii de lămâie şi dă tava la cuptor 20 minute, la foc potrivit. Scoţi din cuptor şi presari verdeaţa tocată fin.

Citeşte mai multe despre:   cultura si piper

 



Mai multe titluri din categorie

Amenajarea curții cu piscina: 4 sfaturi practice

Amenajarea curții cu piscina: 4 sfaturi practice
  Vara este anotimpul perfect pentru relaxare la piscină, iar dacă ai deja o grădină atunci tot ce mai ai de făcut este să îți amenajezi spațiul după bunul plac. O curte cu piscină îți oferă o...

Care sunt avantajele unui gazon artificial?

Care sunt avantajele unui gazon artificial?
Vrei o peluză perfectă la tine în curte dar nu ai timpul și nici răbdarea necesară să te ocupi de îngrijirea ei? Nu trebuie să îți faci probleme. Există alternative și pentru astfel de situații, gazonul...

Curățarea geamurilor: ponturi pentru ferestre impecabile

Curățarea geamurilor: ponturi pentru ferestre impecabile
Pentru multe persoane, spălarea geamurilor poate părea o misiune dificilă. Alegerea produselor potrivite pentru curățenie, îndepărtarea tuturor petelor și obținerea unui luciu perfect sunt doar câteva dintre...

Rochia de cocktail, de la ținuta practică la cea formală

Rochia de cocktail, de la ținuta practică la cea formală
Auzim adesea că ținuta de cocktail este acea rochie nici de zi, nici de seară, nici casual, nici elegantă, poate fi lungă, midi sau scurtă. Și așa este. Rochia de cocktail este cea care face trecerea de la stilul...

Trenduri în materie de design interior pentru o casă confortabilă și pe gustul tău

Trenduri în materie de design interior pentru o casă confortabilă și pe gustul tău
În materie de design interior, confortul este cea mai importantă caracteristică, mai ales în tendințele ultimilor ani. Mulți dintre noi am petrecut și încă petrecem mult timp acasă. Munca de acasă va continua...

Marian Vanghelie și-a bătut partenera. Oana Mizil a fost internată în spital

Marian Vanghelie și-a bătut partenera. Oana Mizil a fost internată în spital
Oana Mizil a fost agresată fizic de către partenerul său, Marian Vanghelie. Ea a ajuns la spital şi a fost internată. Totodată, a primit şi un ordin de protecţie împotriva fostului primar al Sectorului...

Star Matinal şi Star la mare fitză transmit live de la mare, din staţiunea Saturn

 Star Matinal şi Star la mare fitză transmit live de la mare, din staţiunea Saturn
Dimineți pline de culoare și o atmosferă de vacanță, asta promite gașca veselă a matinalului de la Antena Stars, care din 31 iulie, în fiecare zi, de luni până duminică, începând cu ora 09:00 va transmite...

Victorie pentru Angelina Jolie. Actrița obține eliminarea unui judecător din dosarul său de divorț

Victorie pentru Angelina Jolie. Actrița obține eliminarea unui judecător din dosarul său de divorț
Angelina Jolie a obținut o victorie în bătălia legală cu Brad Pitt. Un judecător a fost descalificat din dosarul de divorț. Judecătorul John Ouderkirk pronunțase o hotărâre care a acordat lui Pitt custodia ...

Cei mai buni balerini din lume vor fi mâine pe scena Operei Române

Cei mai buni balerini din lume vor fi mâine pe scena Operei Române
Superstaruri de la Teatrul Bolshoi din Moscova, Anna Tikhomirova (Prim solistă) și Artem Ovcharenko (Principal)  vor dansa pe scena Operei Naționale București, mâine, 24 iulie, ora 17.00. Evenimentul este...

Cofondatorul Google și-ar fi cumpărat o insulă pentru a evada din pandemie

Cofondatorul Google și-ar fi cumpărat o insulă pentru a evada din pandemie
Cofondatorul Google Larry Page a apărut foarte rar, spre deloc, în presă în ultimele 12 luni. Se spune despre acesta că ar fi donat materiale sanitare COVID, cu avionul său privat, pentru Fiji, conform unui...

Cinci plante aromatice pe care le putem crește în apartament

Cinci plante aromatice pe care le putem crește în apartament
Busuiocul, pătrunjelul, oregano, cimbrul, salvia şi menta sunt plantele care se pretează cel mai bine pentru a fi crescute în grădină sau pe terase. Dintre ele, busuiocul şi cimbrul sunt plante anuale, iar de...

Circuite turistice, între hanuri celebre și mănăstiri

Circuite turistice, între hanuri celebre și mănăstiri
Luna august este perfectă pentru a vizita Moldova și Bucovina. În nordul țării, în localitatea Ciocănești, turiștii pot experimenta o adevărată excursie în „mașina timpului”, pe drumurile parcurse de...

Weekend cu test drive și distracție, la Ciolpani

Weekend cu test drive și distracție, la Ciolpani
Galerie Foto Iubitorii de mașini și festivaluri în aer liber sunt așteptați la SUV Fest 2021, unde se vor putea bucura din plin de ambele. În perioada 23-25 iulie, la Ciolpani, va avea loc un eveniment care îmbină toate...

Instalează termostate ambientale și bucură-te de confort, economisind energie!

Instalează termostate ambientale și bucură-te de confort, economisind energie!
Galerie Foto Ne aflam la inceputul celui de-al treilea mileniu, iar tehnologia se dezvolta intr-un ritm ametitor, care ne asigura conditii de viata infinit mai bune decat cele de care aveau parte inaintasii nostri. Acest lucru este...

Serialul ”Povești de familie” va avea premiera luni, 2 august, la Antena 1

Serialul ”Povești de familie” va avea premiera luni, 2 august, la Antena 1
Galerie Foto O antologie de povești inspirate de probleme cât se poate de actuale pentru societatea românească, serialul ”Povești de familie” va avea premiera luni, 2 august, de la ora 14:00, la Antena 1. Bazat pe...
Serviciul de email marketing furnizat de