x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Poveşti şi reţete din ziua de alaltăieri

Poveşti şi reţete din ziua de alaltăieri

de Maria Belu-Burtea    |    17 Iun 2010   •   00:00
Poveşti şi reţete din ziua de alaltăieri

Să vorbim despre Epoca de Aur, în timpuri ca ale noastre, poate o să vi se pară cam provocator. De ce spun asta? Deoarece tot mai multe voci compară perioada pe care o traversăm în aceste zile cu cea de pe vremea comunismului.

Apărută după 20 de ani de la Revoluţie, cartea Veronicăi Bectaş "77 de istorii şi reţete din Epoca de Aur" (Editura Cartex) ni se pare spectaculoasă, dar şi terifiantă. (Nu ştim cât de întâmplător este faptul că această carte despre ce puteai mânca în timpul dictaturii ceauşiste a apărut la aceeaşi editură care publica nu demult volumul de reţete culinare al jurnalistului interbelic Constantin Bacalbaşa, carte care se numeşte nici mai mult nici mai puţin decât... "Dictatura gastronomică. 1501 feluri de mâncare"!).

CRONICI DE "RĂZBOI"
5770-123616-bucate03_1217.jpgRubrica "Radiografii culinare", pe care Veronica Bectaş a ţinut-o în paginile publicaţiei "Scînteia - după 20 de ani", supliment al Jurnalului Naţional din 2009, a fost pentru mulţi dintre cititori o înşiruire de povestiri despre cozile nesfârşite de la alimente, dar şi despre priceperea gospodinelor din acea epocă. "Din bietele carcase de pui - spune Veronica Bectaş - Tanţa, Draga ori celelalte personaje ale istorisirilor ei reuşeau să prepare «trei feluri de mâncare şi peşte prăjit». Nici o strategie a «alimentaţiei raţionale» (laitmotivul timpului) nu reuşea să fie învingătoare în lupta cu inventivitatea mamelor, mătuşilor şi bunicilor acelor vremi, când venea vorba de astâmpărat foamea celor dragi", scrie Simona Lazăr, editorul Jurnalului de bucătărie, în "Pre-zicerea" cărţii.

Cartea este colecţia de "povestiri de război" a Veronicăi. Sunt istorii despre realitatea pe care am trăit-o, pe care am înfruntat-o. Despre disperare şi victorii în umilinţă, despre cele câteva sticle de lapte cumpărate după multe ore de aşteptare în frig şi despre prieteniile care se legau la cozile interminabile. "Cele «77 de istorii şi reţete din Epoca de Aur» ale Veronicăi Bectaş sunt «poveştile noastre de război». Dar... fiecare generaţie are războiul ei de dus, istoriile ei de spus. Într-o zi cineva va scrie cronica «războiului» care a început chiar acum", scrie Simona Lazăr în finalul Pre-zicerii.

SĂ VĂ PREVENIŢI COPIII!
Istorioarele din carte sunt pigmentate cu anecdote despre cozile nesfârşite la alimente şi despre trocurile care se făceau la vremea aceea. Reţetele preparatelor de la finalul fiecărei istorioare sunt adevărate delicatese, pe care ea, dar şi eroinele ei, le preparau din ce puteau să cumpere şi din ce mai aveau prin frigider. Multe dintre ele fiind gospodine desăvârşite, cu multă imaginaţie.

Întrebată de un apropiat de ce a scris cartea, Veronica a răspuns tranşant: "D'aia! Să nu uitaţi!". "O cunoştinţă a refuzat să recunoască aspectele pline de umilinţe ale unor momente din viaţa ei, numai pentru a ascunde copiilor, ajunşi acum oameni cu stare, doar pentru ca să nu se simtă stânjeniţi. De parcă pumnul pe care-l primise ea la coadă la ouă, în săptămâna Paştelui, n-ar fi stat la baza propăşirii lor materiale." "Am vrut ca acele momente să fie cunoscute de tot tineretul pentru ca ele să nu se mai repete. Să nu fie tratate ca nişte poveşti spuse la o halbă de bere sau la o discuţie banală.

Şi am scris pentru că mă simt o învingătoare, alături de toate mamele care aveau serviciu şi se străduiau să asigure hrana familiilor lor alergând din magazin în magazin, trecând uneori prin situaţii comice sau chiar dramatice... Şi am mai scris pentru că, repet, acele vremuri nu trebuie uitate! Cu bune, dar mai ales cu rele", conchide Veronica Bectaş.


Gulaş
Ingrediente: 600 g pulpă de vită, 6 cepe, 4 căţei de usturoi, 3 linguri de unt topit, o linguriţă de boia dulce, o linguriţă de boia iute, sare, piper, două foi de dafin, o linguriţă de oţet, o conservă mică de roşii descojite (240 g), 2 ardei iuţi, 300 g cartofi, o linguriţă de făină, două linguri de smântână.
Preparare: Spală carnea şi tai-o bucăţi potrivite, apoi pipereaz-o. Curăţă ceapa şi taie-o în felii groase, iar usturoiul în feliuţe. Pune untul la încins şi prăjeşte bucăţile de carne. Adaugă ceapa şi usturoiul şi lasă-le la înăbuşit împreună. Pune boiaua, sarea, frunzele de dafin, oţetul, roşiile cojite, 700 ml de apă fierbinte. Pune la fiert o oră şi jumătate, pe foc mic. Curăţă de seminţe ardeii iuţi, spală-i şi taie-i fâşii de 1 cm. Curăţă cartofii, spală-i, şi taie-i cubuleţe de 2 cm şi lasă-i în apă rece. După o oră, pune ardeii iuţi şi cartofii. Amestecă făina cu puţină apă şi toarn-o în gulaş. Adaugă şi smântâna. Gustă şi drege de sare şi piper.


Aperitiv cu peşte afumat
Ingrediente: două bucăţi de macrou afumat, felii de pâine cât să acopere o tavă de cuptor, ulei pentru uns tava, o cană de lapte, 3 ouă, 100 g unt, 100 g măsline fără sâmburi, o lămâie întreagă, zeama de la o lămâie, 2 gogoşari acri.
Preparare: Curăţă peştele de oase şi piele şi pune-l în zeama de lămâie cel puţin o oră. Feliilea de pâine le treci prin lapte (dar le înmoi!). Peste fiecare felie pui puţin unt. Baţi oul şi îl amesteci cu jumătăţi de măslină, gogoşari acri tăiaţi cubuleţe, îl închegi în puţin unt, la foc mic, apoi pui câte puţin pe fiecare felie. Peste ou montezi bucăţi de peşte. Toarnă zeama de lămâie în care a stat peştele peste fiecare felie. Ornează cu jumătăţi de felii de lămâie şi dă tava la cuptor 20 minute, la foc potrivit. Scoţi din cuptor şi presari verdeaţa tocată fin.

×
Subiecte în articol: cultura si piper