x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Poveşti şi reţete din ziua de alaltăieri

0
Autor: Maria Belu-Burtea 17 Iun 2010 - 00:00
Poveşti şi reţete din ziua de alaltăieri
Vezi galeria foto
Să vorbim despre Epoca de Aur, în timpuri ca ale noastre, poate o să vi se pară cam provocator. De ce spun asta? Deoarece tot mai multe voci compară perioada pe care o traversăm în aceste zile cu cea de pe vremea comunismului.

Apărută după 20 de ani de la Revoluţie, cartea Veronicăi Bectaş "77 de istorii şi reţete din Epoca de Aur" (Editura Cartex) ni se pare spectaculoasă, dar şi terifiantă. (Nu ştim cât de întâmplător este faptul că această carte despre ce puteai mânca în timpul dictaturii ceauşiste a apărut la aceeaşi editură care publica nu demult volumul de reţete culinare al jurnalistului interbelic Constantin Bacalbaşa, carte care se numeşte nici mai mult nici mai puţin decât... "Dictatura gastronomică. 1501 feluri de mâncare"!).

CRONICI DE "RĂZBOI"
5770-123616-bucate03_1217.jpgRubrica "Radiografii culinare", pe care Veronica Bectaş a ţinut-o în paginile publicaţiei "Scînteia - după 20 de ani", supliment al Jurnalului Naţional din 2009, a fost pentru mulţi dintre cititori o înşiruire de povestiri despre cozile nesfârşite de la alimente, dar şi despre priceperea gospodinelor din acea epocă. "Din bietele carcase de pui - spune Veronica Bectaş - Tanţa, Draga ori celelalte personaje ale istorisirilor ei reuşeau să prepare «trei feluri de mâncare şi peşte prăjit». Nici o strategie a «alimentaţiei raţionale» (laitmotivul timpului) nu reuşea să fie învingătoare în lupta cu inventivitatea mamelor, mătuşilor şi bunicilor acelor vremi, când venea vorba de astâmpărat foamea celor dragi", scrie Simona Lazăr, editorul Jurnalului de bucătărie, în "Pre-zicerea" cărţii.

Cartea este colecţia de "povestiri de război" a Veronicăi. Sunt istorii despre realitatea pe care am trăit-o, pe care am înfruntat-o. Despre disperare şi victorii în umilinţă, despre cele câteva sticle de lapte cumpărate după multe ore de aşteptare în frig şi despre prieteniile care se legau la cozile interminabile. "Cele «77 de istorii şi reţete din Epoca de Aur» ale Veronicăi Bectaş sunt «poveştile noastre de război». Dar... fiecare generaţie are războiul ei de dus, istoriile ei de spus. Într-o zi cineva va scrie cronica «războiului» care a început chiar acum", scrie Simona Lazăr în finalul Pre-zicerii.

SĂ VĂ PREVENIŢI COPIII!
Istorioarele din carte sunt pigmentate cu anecdote despre cozile nesfârşite la alimente şi despre trocurile care se făceau la vremea aceea. Reţetele preparatelor de la finalul fiecărei istorioare sunt adevărate delicatese, pe care ea, dar şi eroinele ei, le preparau din ce puteau să cumpere şi din ce mai aveau prin frigider. Multe dintre ele fiind gospodine desăvârşite, cu multă imaginaţie.

Întrebată de un apropiat de ce a scris cartea, Veronica a răspuns tranşant: "D'aia! Să nu uitaţi!". "O cunoştinţă a refuzat să recunoască aspectele pline de umilinţe ale unor momente din viaţa ei, numai pentru a ascunde copiilor, ajunşi acum oameni cu stare, doar pentru ca să nu se simtă stânjeniţi. De parcă pumnul pe care-l primise ea la coadă la ouă, în săptămâna Paştelui, n-ar fi stat la baza propăşirii lor materiale." "Am vrut ca acele momente să fie cunoscute de tot tineretul pentru ca ele să nu se mai repete. Să nu fie tratate ca nişte poveşti spuse la o halbă de bere sau la o discuţie banală.

Şi am scris pentru că mă simt o învingătoare, alături de toate mamele care aveau serviciu şi se străduiau să asigure hrana familiilor lor alergând din magazin în magazin, trecând uneori prin situaţii comice sau chiar dramatice... Şi am mai scris pentru că, repet, acele vremuri nu trebuie uitate! Cu bune, dar mai ales cu rele", conchide Veronica Bectaş.


Gulaş
Ingrediente: 600 g pulpă de vită, 6 cepe, 4 căţei de usturoi, 3 linguri de unt topit, o linguriţă de boia dulce, o linguriţă de boia iute, sare, piper, două foi de dafin, o linguriţă de oţet, o conservă mică de roşii descojite (240 g), 2 ardei iuţi, 300 g cartofi, o linguriţă de făină, două linguri de smântână.
Preparare: Spală carnea şi tai-o bucăţi potrivite, apoi pipereaz-o. Curăţă ceapa şi taie-o în felii groase, iar usturoiul în feliuţe. Pune untul la încins şi prăjeşte bucăţile de carne. Adaugă ceapa şi usturoiul şi lasă-le la înăbuşit împreună. Pune boiaua, sarea, frunzele de dafin, oţetul, roşiile cojite, 700 ml de apă fierbinte. Pune la fiert o oră şi jumătate, pe foc mic. Curăţă de seminţe ardeii iuţi, spală-i şi taie-i fâşii de 1 cm. Curăţă cartofii, spală-i, şi taie-i cubuleţe de 2 cm şi lasă-i în apă rece. După o oră, pune ardeii iuţi şi cartofii. Amestecă făina cu puţină apă şi toarn-o în gulaş. Adaugă şi smântâna. Gustă şi drege de sare şi piper.


Aperitiv cu peşte afumat
Ingrediente: două bucăţi de macrou afumat, felii de pâine cât să acopere o tavă de cuptor, ulei pentru uns tava, o cană de lapte, 3 ouă, 100 g unt, 100 g măsline fără sâmburi, o lămâie întreagă, zeama de la o lămâie, 2 gogoşari acri.
Preparare: Curăţă peştele de oase şi piele şi pune-l în zeama de lămâie cel puţin o oră. Feliilea de pâine le treci prin lapte (dar le înmoi!). Peste fiecare felie pui puţin unt. Baţi oul şi îl amesteci cu jumătăţi de măslină, gogoşari acri tăiaţi cubuleţe, îl închegi în puţin unt, la foc mic, apoi pui câte puţin pe fiecare felie. Peste ou montezi bucăţi de peşte. Toarnă zeama de lămâie în care a stat peştele peste fiecare felie. Ornează cu jumătăţi de felii de lămâie şi dă tava la cuptor 20 minute, la foc potrivit. Scoţi din cuptor şi presari verdeaţa tocată fin.

Citeşte mai multe despre:   cultura si piper

 



Mai multe titluri din categorie

3 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul beauty

3 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul beauty
Profesioniștii din domeniul beauty întâlnesc în fiecare zi diferite obstacole determinate fie de evoluția internetului, fie de timpul din ce în ce mai limitat al clienților. Tacticile și instrumentele potrivite...

Emilia Popescu, monolog emoţionant în finala Te cunosc de undeva! Andreea Bălan: „Am plâns şi am avut un nod în gât!”

Emilia Popescu, monolog emoţionant în finala Te cunosc de undeva! Andreea Bălan: „Am plâns şi am avut un nod în gât!”
Galerie Foto Marea finală Te cunosc de undeva! își va desemna câștigătorul, sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, într-o gală spectaculoasă şi emoţionantă deopotrivă. După 14 săptămâni de show și câteva luni bu...

Turcia revine în forță, după ce a anunțat încă o dată primirea turiștilor fără testare

Turcia revine în forță, după ce a anunțat încă o dată primirea turiștilor fără testare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice preferate de români, Turcia, a anunțat, recent, că de la 1 iunie ar putea primi turiști fără condiționarea vaccinării sau a testării pentru COVID-19. Un anunț similar l-a mai ...

Cum poți să îți creezi confortul pe care-l meriți: soluții pentru cămin și pentru starea ta de bine

Cum poți să îți creezi confortul pe care-l meriți: soluții pentru cămin și pentru starea ta de bine
Galerie Foto Se spune că dacă nu lupți pentru ceea ce vrei, meriți ceea ce ai, însă totul devine mult mai complicat atunci când ești pe cont propriu, fără un sprijin constant, cu un salariu satisfăcător, dar nu suficient...

(P) Profita de ofertele last minute Egipt si viziteaza singura minune a lumii antice inca in picioare!

(P) Profita de ofertele last minute Egipt si viziteaza singura minune a lumii antice inca in picioare!
Galerie Foto In fiecare zi, mii de turisti din intreaga lume profita de ofertele last minute, insa de ce exista aceasta atractie? Este pentru ca ofera nenumarate beneficii aventurierilor, pe langa reducerile de pret care sunt atat de...

Conor McGregor, cel mai bine plătit sportiv din lume. Irlandezul i-a depășit pe Messi și Ronaldo

Conor McGregor, cel mai bine plătit sportiv din lume. Irlandezul i-a depășit pe Messi și Ronaldo
Luptătorul de MMA, irlandezul Conor McGregor, a fost desemnat pentru prima dată în carieră cel mai bine plătit sportiv al planetei, conform celor de la Forbes, după ce a acumulat 180 milioane de dolari americani î...

Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef

Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef
Galerie Foto Duminica aceasta, de la 13:15, Antena 1 lansează un nou proiect de cooking – Hello Chef, ce aduce laolaltă săptămânal în bucătărie un chef – Roxana Blenche, un medic cardiolog pasionat de nutriţie – dr. Ce...

(P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors

(P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors
O casă nouă, construirea unui apartament sau renovarea lor trebuie să îndeplinească numeroase condiții pentru a asigura un confort termic și fonic întregii familii. Printre cele mai importante aspecte se...

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?
Galerie Foto Daca 2020 si 2021 s-au dovedit ani foarte grei pentru unele domenii, lucrurile au stat cu totul diferit pentru industria divertismentului pentru adulti. Masurile de restrictie luate pretutindeni in lume au determinat...

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon
X Factor își caută câștigătorul sezonului cu numărul zece al emisiunii, iar cei interesați se pot deja înscrie la casting! Cei care consideră că au ”factorul X” sunt așteptați să se înscrie pe...

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”
Galerie Foto Seara de duminică a adus la Chefi la cuțite o confruntare tăioasă între echipele sezonului 9, o situație de egalitate în ceea ce privește voturile battle-ului și un verdict neplăcut pentru chef Cătălin...

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!
Galerie Foto Tu cum procedezi cand vine momentul sa faci curatenie in casa? Probabil ca faci un plan „de actiune”, iti organizezi timpul, imparti task-urile pe care trebuie sa le indeplinesti. Totodata, verifici daca ai toate...

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”
Galerie Foto Diseară, de la 20:00, pe Antena 1, o nouă confruntare între echipele sezonului 9 ”Chefi la cuțite” va ridica presiunea la cote maxime. Câștigător detașat în ultima ediție, chef Scărlătescu va intra...

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe
Galerie Foto O gală cu miză mare, aseară la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși şi-a desemnat finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o seară cu o tematică...

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate
Fanii lui Roger Federer vor fi încântați să afle că elvețianul nu va înceta niciodată să joace tenis, cel puțin nu sub forma benzilor de desene animate. Starul tenisului mondial a acceptat să devină personaj...
Serviciul de email marketing furnizat de