x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Prajitura rafinata cu mascarpone

Prajitura rafinata cu mascarpone

23 Sep 2004   •   00:00

Prajiturile si cremele italiene preparate in casa nu mai reprezinta de multa vreme ceva "exotic" pentru gospodinele noastre.

SIMONA LAZAR

O crema cu mascarpone poate fi preparata relativ usor, dar fara indoiala veti avea motive de mandrie atunci cand oaspetii va vor aduce laude. Nu mai e o dificultate nici sa gasesti minunata branza italiana, inventata, se pare, anume pentru prajituri. Dar v-ati gandit vreodata cum ar fi sa o preparati chiar dumneavoastra, in casa?

De ce aveti nevoie pentru asta? Mai intai de doua cratite de inox - in cea mare puneti apa la fiert, pe cea mica o asezati deasupra si, folosind procedeul numit bain-marie, purcedeti la prepararea minunatului mascarpone.

Un litru de smantana se bate bine, ca pentru frisca. Si asa, batut gata, se pune in cratita de inox unde se lasa la fiert, invartind usor in vas cu o lingura de lemn. Cand smantana a ajuns la 85s C, se adauga o lingura de otet de mere sau de zeama de lamaie si se amesteca intr-una, pana ce smantana incepe sa se coaguleze. Se ia cratita de pe foc si se lasa asa cateva minute, pana ce se incheie coagularea. Atunci abia, cu mare grija, se pregateste un vas curat, peste care se asaza un tifon «paturit», rasturnand deasupra smantana coagulata cu zerul ei cu tot.

Cand s-a racorit, vasul se pune in frigider, ori altundeva la rece, unde se lasa inca 24 de ore. Abia dupa aceea se scoate din tifon bulgarele de mascarpone. De pregatit, nu il veti pregati insa in aceeasi zi. Nici in urmatoarea. Abia dupa vreo trei-patru zile puteti purcede sa preparati o crema pentru tiramisu ori pentru alta prajitura cu mascarpone.

VRAJITORIA. O reteta rafinata, care sa valorifice atat ceea ce toamna ne ofera din plin - struguri parfumati si cele din urma fructe de padure, care parca au strans in ele toata aroma verii trecute, cat si «bulgarele» de marscarpone deja preparat mi-a «imprumutat-o» recent d-na Melania. 60 g de zahar se topesc in trei galbenusuri, invartind lingura incet, ca la maioneza, intr-o singura directie. 100 de grame de martipan se taie in bucati si se dizolva intr-un paharel de lichior de portocale. 600 grame de mascarpone se bat cu mixerul dimpreuna cu trei lingurite de zahar pudra.

Se amesteca apoi toate, dimpreuna. Intr-un castron «capitonat» cu hartie metalizata (ori in boluri de cristal, de aveti musafiri foarte dragi) se asaza crema astfel obtinuta si se lasa la rece o noapte intreaga. A doua zi se orneaza cu frisca, struguri si fructe de padure.

MARTIPANUL

Secretul reusitei unei prajituri consta in "reusita" fiecareia dintre "componentele" ei. Bunaoara, martipanul - reaparut de ceva vreme, in cofetarii si magazine destinate special vanzarii dulciurilor… Iata si doua retete de martipan.

PRIMA: 2 albusuri se bat spuma si se amesteca foarte usor cu 45 gr. de faina de orez, 60 gr. de zahar pudra si 60 gr. de migdale pisate. Se tapeteaza o tava cu hartie unsa cu unt si pasta astfel obtinuta se asaza in gramajoare, la distante egale. Se lasa 15 minute in cuptor, la foc potrivit.

A DOUA: 2. 750 gr. de faina de migdale, 680 gr. de zahar, o lamaie, 3 oua si un praf de copt. Se face un aluat, se toarna intr-o tava unsa cu unt si se lasa in cuptor 20-25 de minute.
×
Subiecte în articol: gastronomie mascarpone