x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Preparate dulci

Preparate dulci

06 Aug 2008   •   00:00

Biscuiţi cu ciocolată albă

300 g unt, 300 g zahăr tos, 3 ouă, 600 g făină, un pliculeţ cu praf de copt, 100 ml apă, un borcan de gem de prune, o linguriţă de esenţă de lămîie, sare, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, 200 g ciocolată albă, mentă

Biscuiţi cu ciocolată albă

300 g unt, 300 g zahăr tos, 3 ouă, 600 g făină, un pliculeţ cu praf de copt, 100 ml apă, un borcan de gem de prune, o linguriţă de esenţă de lămîie, sare, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, 200 g ciocolată albă, mentă

1 Untul se lasă pînă cînd ajunge la temperatura camerei ca să se mixeze mai uşor.

2 Se amestecă cu zahărul tos, zahărul vanilinat, un praf de sare şi esenţa de lămîie. Se adaugă apa rece şi ouăle, se mixează pînă devine o cremă, se adaugă făina, praful de copt şi se frămîntă pînă rezultă un aluat potrivit de tare, nelipicios.

3 Se acoperă cu folie alimentară şi se introduce la rece pentru 30 de minute.
4 Se întinde o foaie potrivit de groasă, se decupează biscuiţi cu ajutorul unui pahar, se aşază într-o tavă tapetată cu hîrtie de copt şi se coc 15-20 de minute la foc potrivit.

5 Se scot pe un grătar de bucătărie, se lasă să se răcească şi se lipesc doi cîte doi cu gemul de prune.

6 Ciocolata se topeşte la bain-marie, se decorează biscuiţii şi, după ce s-a întărit ciocolata, se introduc la rece.

Sfat: În aluat sau în ciocolata topită se mai poate adăuga şi mentă tocată mărunt.
Băutura: Cafea


Prăjituri cu ciocolată

250 g unt, 200 g zahăr tos, 200 ml apă, două ouă, două banane, bicarbonat, 375 g făină, pudră de scorţişoară, pudră de cuişoare, zahăr vanilinat, 200 g ciocolată albă, 200 g ciocolată neagră, sare, frişcă, fructe confiate

1 Într-un vas mai mare se pun untul, zahărul tos, două pliculeţe cu zahăr vanilinat şi un praf de sare. Se adaugă ouăle, apa călduţă şi se mixează pînă cînd totul devine o cremă.

2 Se presară o linguriţă de pudră de scorţişoară şi un vîrf de linguriţă de pudră de cuişoare, două linguriţe de bicarbonat, bananele pasate şi făina.

3 Se mixează bine ca să se încorporeze toate ingredientele, se toarnă compoziţia într-o tavă unsă cu unt şi presărată cu făină, se introduce tava în cuptor şi se ţine 30-45 de minute.

4 Se lasă să se răcească cinci minute în tavă, se scoate pe un grătar de bucătărie şi se lasă să se răcească complet.

5 Se taie sub formă de romburi sau pătrate şi se trec prin cele două tipuri de ciocolată topite la bain-marie. Se lasă să se întărească ciocolata şi se introduc la rece pentru minimum 30 de minute.

Sfat: Pentru un aspect mai frumos, se pot decora cu frişcă sau fructe confiate.
Băutura: Suc de fructe


Tarte cu lămîie

400 g făină, 250 g unt, 250 g zahăr pudră, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, o sticluţă cu esenţă de lămîie, 4 ouă, 260 ml lapte dulce, două linguri de amidon alimentar, două limete, un vîrf de linguriţă de sare, mentă, frişcă

1 Untul se pune într-un vas împreună cu 150 g zahăr pudră, zahărul vanilinat, sarea şi jumătate din esenţa de lămîie.

2 Se adaugă un ou, se amestecă şi se toarnă peste făina cernută. Se frămîntă pînă rezultă un aluat potrivit de tare şi se introduce la rece pentru 30 de minute.

3 Se întinde o foaie potrivit de groasă, se taie rondele, se aşază în forme de tartă unse cu unt, se înţeapă din loc în loc cu o furculiţă şi se coc 15-20 de minute la foc potrivit. Într-o oală se pune la fiert laptele dulce în care s-a dizolvat amidonul şi zahărul pudră rămas.

4 Se adaugă gălbenuşurile, sucul şi coaja rasă de la o limetă şi se lasă pe foc pînă se îngroaşă.

5 Se adaugă restul de esenţă de lămîie, coaja şi sucul de lămîie rămase şi se amestecă.

6 Se umplu formele de tartă cu cremă şi se introduc la rece pentru o oră.

Sfat: La crema de lămîie se mai poate adăuga mentă tocată sau frişcă.
Băutura: Cafea


Tort de cafea cu portocale

350 g unt, 400 g zahăr tos, 3 ouă, 250 ml lichior de cafea, 550 g făină, zahăr vanilinat, un pliculeţ cu praf de copt, cacao, sare, o linguriţă de pudră de scorţişoară, 300 g ciocolată neagră, două portocale, mentă, cuişoare, frişcă

1 Într-un vas mai mare se pune untul moale, zahărul tos, două pliculeţe cu zahăr vanilinat şi ouăle.

2 Se mixează, se adaugă lichiorul de cafea, două linguri de cacaua şi pudra de scorţişoară.

3 Se presară praful de copt, se adaugă făina cernută şi se mixează pînă rezultă un aluat omogen.

4 Se toarnă într-o formă de tort unsă cu unt şi presărată cu făină, se introduce în cuptor şi se coace 50-60 de minute la foc potrivit.

5 Se scoate din cuptor, se lasă să se răcească în formă cinci minute, apoi se scoate şi se lasă să se răcească complet pe un grătar de bucătărie.

6 Ciocolata se topeşte la bain-marie, se lasă să se răcească pînă devine călduţă şi se toarnă peste tortul răcit. Se decorează cu felii de portocală şi se introduce la rece pentru o oră.

Sfat: Se poate umple cu frişcă, mentă tocată şi pudră de cuişoare.
Băutura: Cappuccino

×