Nu mai e nevoie să vorbim despre căldură. Nici despre ce se spune la tv, radio şi ce se scrie în presă privitor la viaţa noastră de zi cu zi. Sunt suficient de oripilată. Norocul meu este Paula, vecina mea cea tinerică. Ea reuşeşte să mă scoată din stările cele mai proaste. De cu seară, a venit şi mi-a propus ca a doua zi, de dimineaţă, devreme, să "facem o piaţă împreună".
- Una scurtă, pentru că stau prost cu "mălaiul", abia luni iau "atenţia din partea conducerii", îmi zice ea, în termenii zeflemişti ai locului de muncă.
La ora opt s-a înfiinţat la uşă, conform înţelegerii.
- Căldură, căldură, dar tot mi-e foame şi vreau ceva care se mănâncă rece!, mă pune ea la curent cu ce şi-ar dori.
La opt şi jumătate eram la piaţă. Multe tarabe erau încă în "construcţie", după cum bine a observat Paula. Vânzătorii aranjau de zor grămezile de ardei gras, ceapă, vinete, castraveţi, morcovi şi altele. Cărucioarele pe care cărau sacii cu legume ne împiedicau să ne strecurăm printre şirurile de tarabe, dar şi noi pe ele. Am luat mai întâi "pulsul pieţii", adică am văzut ce marfă este, la ce preţuri se vinde fiecare produs şi apoi, sub privirile întrebător-ironice ale Paulei, am pornit la cumpărat.
LECŢII "IN VIVO"
Paula, căreia nici că-i păsa de căldura de afară, era numai ochi şi urechi la ce se petrecea printre tarabe. Pentru că nu stabilisem un meniu, trebuia să improvizez, lucrând pe ce găseam în teren şi ţinând cont de puţinul "mălai" şi din portofelul meu.
Acum când nu ne mai jucam de-a exploratorii, am constatat cu nemulţumire că nu prea se găseau roşii. Doar zece tarabe, în cele două hale, la un loc! şi scumpeee! Preţurile variau între 3,5 şi 5,5 lei. Enorm!
Cele mai ieftine şi mai multe erau vinetele, superbe şi ieftine, doar un leu kilogramul. Ceapa se vindea la 1,50 lei kilogramul, dovleceii, morcovii, ardeii graşi de la 2,00 lei la 3,00 lei, castraveţii 2,00 lei.
Pe traseu, îi arătam ce şi cum trebuie să aleagă marfa. Ce mai calea-valea, preţul de bază era 2,00 lei. Cei mai scumpi erau ardeii capia, care ajungeau şi la 5,00 lei kilogramul.
- Să fie la ei acolo!, zice Paula după ce mi-a văzut mutra când am zărit preţul "căpiaţilor". Lasă că sunt şi mai ieftini, am văzut eu mai în spate, lângă taraba aia cu morcovi şi conopidă.
IATĂ INSPIRAŢIA DE UNDE VINE!
Conopidă! Da, mijesc ochii şi o şi văd în vasul meu din lut. Albişoară-rumenioară, înghesuită de sosul bine închegat de smântână sau iaurt, cu telemea şi ou, cu mărar şi piper... Sigur că da! Ar mai fi şi alt mod de a o pune în valoare... tăvălită în pesmet, mărar şi fulgi de brânză uscată, alături de o bucăţică de şniţel de pui sau chiar două ochiuri româneşti, bine scurse de apă şi presărate cu ceapă prăjită. Mda! Mi-ar place şi dacă aş pune un sos de ceapă acrişor. Sau...
Paula mă împinse către taraba cu ardei capia mai ieftini, adică la 4,50 lei kilogramul, iar eu m-am instalat în dreptul conopidelor creţe, vioaie şi mari cât o minge de handball, care se vindeau cu 2,00 lei bucata. Paula era nedumerită dar a luat şi ea o bucată apoi, cu guşa plină de întrebări, m-a urmat până am terminat toate cumpărăturile. Pe drum, a încercat de mai multe ori să mă sâcâie, numai că era prea cald, deja era ora 11,00 şi aveam să-i răspund practic, în bucătărie.
Meniu rece pregătit la foarte cald
● 2 buc. conopidă x 2,00 lei buc. = 4,00 lei
● 1 pahar cu 300 g smântână x 3,20 lei = 3,20 lei
● 150 g telemea x 9,00 lei kilogramul = 1,35 lei
● 4 ouă x 0,45 lei bucata = 1,80 lei
● 2 legături mărar x 0,25 lei = 0,55 lei
● 1 kg ardei gras x 2,5 lei = 2,50 lei
● 1 pahar iaurt x 1,5 lei = 1,50 lei
Total = 14,90 lei
Ce foloseşti din cămară
Sare, piper, ulei, făină, o ceapă, 5 căţei de usturoi, o jumătate de lămâie.
Reţete:
Conopidă la cuptor
● Ingrediente: Două conopide potrivite, 300 g smântână, 150 g telemea rasă, 4 ouă, sare, piper, o legătură de mărar tocat fin.
● Preparare: Curăţă, spală şi separă în bucheţele conopida. Pune o oală cu apă şi un praf de sare, la fiert. Când dă în clocot, pune conopida. Lasă la fiert 15 minute şi scurge-o în strecurătoare. Atenţie! Nu trebuie să fie foarte fiartă. Încinge cuptorul. Unge cu puţin ulei şi tapetează cu un praf de făină, o cratiţă (termorezistentă), montează conopida. Bate într-un vas smântâna cu ouăle, telemeaua rasă, mărarul, drege de sare şi piper. Toarnă această compoziţie peste conopidă şi dă-o la cuptor, la foc potrivit, pentru 20 minute, până când se coagulează bine şi se rumeneşte frumos. Serveşti caldă sau mai bine rece, simplă sau ca garnitură la o pulpă de pui.
Salată de ardei gras copt
● Ingrediente: 1 kg ardei gras, pentru copt, o ceapă tocată fideluţă sau rondele, 5 căţei de usturoi pisaţi, o legătură mărar tocat fin, un iaurt, sare, piper.
● Preparare: Coace ardeii, curăţă-i, taie-i feliuţe şi pune-i în salatieră, sărează, piperează, adaugă usturoiul, amestecă bine, presară jumătate din mărar şi jumătate din iaurt. Prăjeste în ulei încins ceapa, cât să fie crocantă şi aurie, scurge-o de grăsime şi presar-o peste iaurt, presară puţin de mărar şi foloseşte ce iaurt ţi-a mai rămas şi restul de mărar pentru ornat. Cine doreşte poate adăuga zeamă de lămâie. Serveşte-o rece, simplă, cu cartofi prăjiţi sau cu pâine.
Dacă pui la păstrare bine, ai mâncare pentru două zile.