MARIA MAURER, 1849
In "Bibliografia Chronologica Romana" (1873), Dimitrie Iarcu mentioneaza in mai multe randuri Cartea de bucate a Mariei Maurer, atragand atentia asupra editiilor succesive ale acesteia, in intervalul 1849-1863. Aici, cea dintai consemnare este a editiei a III-a, Tipografia Copainig, 1849.
Alte referiri gasim in "Bibliografia romaneasca moderna", volumul III, unde ni se propune ca posibil an al primei editii anul 1846. Dar si 1847 (?!?). Certa ramane insa datarea editiei a II-a, in (acelasi an) 1849, dupa un exemplar aflat in custodia Bibliotecii Academiei.
Oricat ar parea de dificile, lucrurile sunt insa mult mai simple. Chiar in Prefata cartii, Maria Maurer noteaza ca este vorba despre "cea dintai carte de bucate" si o dateaza: 1849, Mai 1. Dilema se rezolva repede: la vremea aceea, fiecare o mie de exemplare insemna o noua editie. Aparitia a trei editii in anul 1849 (un exemplar din prima se afla la Biblioteca Nationala si unul din cea de-a treia in colectia lui Ion C. Rogojanu) nu e de mirare. Privite sub lupa, cele trei editii arata ca nu s-a clintit macar o litera din text si asta nu face decat sa ne semnaleze nevoia acuta de carti de bucate a acelor vremuri. Trei editii - 3.000 de carti! Un tiraj important si astazi. Succedate de alte doua, ori chiar trei reeditari in urmatorii 21 de ani (dubiul ramane, cata vreme Iarcu atesta editiile din 1851 si 1863, iar BRM-ul pe cele din 1863 si 1870).
PREMIERA
Un fapt este cert: culegerea de retete pe care cu atata ravna a scris-o si a dat-o spre tipar Maria Maurer este cea dintai carte de bucate tiparita in Tara Romaneasca, dupa "200 retete cercate de bucate, prajituri si alte trebi gospodaresti" a lui Negruzzi si Kogalniceanu (Iasi, 1841, 1842, 1846) si retetarul bucatarului Robert, tradus de postelnicul Manolachi Draghici (tiparit tot in capitala Moldovei, in 1846).
|
"Aceasta carte asa de trebuincioasa pentru casnicie, fu intocmita de mine acum doi ani numai in favorul iubitelor mele eleve, pe care le-am crescut de mititele, si a carora fericire privesc la cea dintai dorinta a vietii mele; dar afland-o mai multe cocoane cinstite si intelepte, m-a indemnat foarte, rugandu-ma, s-o dau in tipar, ca sa se foloseasca si altele dintr-insa, fiindca aceasta este cea dintai carte de bucate, scrisa in limba si cu masurile Tarii Rumanesti. Fie dar bine primita si folositoare precum doresc."
Maria Maurer Bucuresti 1849, Mai 1 |
Citește pe Antena3.ro