x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Primul peste conservat

Primul peste conservat

de Cristina Andreea Catana    |    22 Noi 2005   •   00:00
Primul peste conservat

Postul Craciunului este insemnat in calendarul crestin ortodox cu mai multe dezlegari la peste decat celalalte posturi. Sardelele sunt foarte simplu de preparat si au si avantajul de a contine calciu, atat de necesar in sezonul rece.

Sardeaua este unul dintre cei mai populari pesti din lume. Nu exista magazin alimentar care sa nu aiba in rafturile sale conserve de sardele in ulei sau in sos tomat. Popularitatea acestui peste este data de faptul ca se gaseste aproape in toate apele de pe glob si de aceea distributia se face foarte rapid sau ieftin.

CALCIU. Mai mult de atat, sardeaua este o sursa de calciu importanta, ajutand organismul sa se pastreze in forma. Inima este principalul beneficiar al calitatilor medicale ale sardelei. Acizii grasi omega-3, care ajuta inima sa functioneze normal, se gasesc in cea mai mare cantitate in sardele, din care se extrage si uleiul de peste. Utilitatea lor merge mai dreparte, fiind o sursa de hrana pentru alte vietati marine si ingrasamant pentru sol.

Sardelele sunt printre primele alimente conservate de om. Acest proces a inceput in primele decenii ale secolului al XIX-lea, cand Napoleon si-a dat seama ca este nevoie de hrana conservata. Cum in apele din jurul Frantei sardelele se gaseau din plin, au fost cele alese pentru a fi pastrate in ulei si sos tomat.

PREPARARE. Chiar daca sunt mult mai simplu de consumat gata conservate, sardelele se pot prepara si proaspete. Astfel se pot praji, se pot prepara la cuptor, se pot afuma sau pot intra in alcatuirea unor retete.

RETETA
Ingrediente: o bagheta, unt, sardele, lamaie

Preparare: Se ung felioare de paine cu unt, se asaza deasupra jumatate de sardea taiata in lung, deasupra cateva picaturi de lamaie. Farfuria pe care sunt asezate sandvisurile se garniseste cu felioare de lamaie alternate cu buchetele de patrunjel verde.

×
Subiecte în articol: gastronomie